Julkkikset

Sami Saikkonen ja Sonja Sorvola yllättävät: ”Muutamme Lontooseen”

Näyttelijä-tanssija-koreografi Sami Saikkonen seuraa Sonja-vaimoaan tämän opiskelujen perässä maailmalle. – Ajattelen tätä hauskana ja isona välivuotena.

Teksti:
Johanna Yrjölä
Kuvat:
Heli Hirvelä

– Nyt on hirveän hyvä väli lähteä maailmalle, kun meillä kummallakaan ei ole mitään sitoumuksia tai velvoitteita Suomessa, Sonja Sorvola kertoo hänen ja Sami Saikkosen suunnitelmista.

Näyttelijä-tanssija-koreografi Sami Saikkonen seuraa Sonja-vaimoaan tämän opiskelujen perässä maailmalle. – Ajattelen tätä hauskana ja isona välivuotena.

Teatteripariskunta Sami Saikkosella, 52, ja Sonja Sorvolalla, 28, on edessään jännittävä elämänmuutos, sillä he muuttavat ensi syksynä Lontooseen.

Sonja aloittaa näyttelijäntyön jatko-opinnot paikallisessa koulussa, ja Sami lähtee hänen mukaansa. Pariskunta suunnittelee viipyvänsä Lontoossa ainakin vuoden.

– Aluksi ajatus muutosta tuntui minusta hurjalta, mutta nyt ajattelen sitä ihan mahtavana mahdollisuutena. Aivan kuin kääntäisimme kokonaan uuden lehden elämässämme. Emme ole koskaan saaneet asua rauhassa jossakin toisessa maassa ja elää ihan toisenlaista elämää. Poikanikin sanoi, että ajattele faija, pääset seikkailemaan tuon ikäisenä ja elämään kuin nuori, Sami nauraa.

Sonja on samoilla linjoilla puolisonsa kanssa. Freelancerina töitä tekevällä pariskunnalla ei ole Suomessa pakollisia työkuvioita ja Samin poikakin on jo aikuinen.

– Nyt on hirveän hyvä väli lähteä maailmalle, kun meillä kummallakaan ei ole mitään sitoumuksia tai velvoitteita Suomessa. Minulla on toki luvassa intensiivinen opiskeluvuosi Lontoossa, kun taas Sami saa ottaa rennommin kotiherrana, Sonja täydentää.

Rento sapattivuosi

Sami suunnittelee viettävänsä Britanniassa leppoisan sapattivuoden tekemällä vain joitakin etätöitä Suomeen.

– Ajattelen tätä hauskana ja isona välivuotena. Minulla on työn alla kolme ohjausta Suomeen, joita voin hyvin työstää etänäkin. Olen myös miettinyt, että voisin kenties opettaa Lontoossa lentämistä, sillä Britanniahan on kova ilmailumaa.

– Muuten aion ottaa hyvin rennosti. Ostan varmaan jonkin skootterin ja ajelen ympäri kaupunkia ja käyn katsomassa teatteriesityksiä, kun Sonja on koulussa. Lontoossahan on muun muassa valtavan kiinnostavaa kokeellista pubiteatteria, ja suurille näyttämöillekin pääsee tosi halvalla, Sami kertoo.

Sonjalla on puolestaan luvassa työntäyteinen opiskeluvuosi.

– Kouluni keskittyy vahvasti perinteisiin, ja luvassa on Shakespearen maailmaan uppoutumista. Pääsen myös tekemään harjoittelujakson Shakespeare Globe -teatterissa. Tilaisuus on ainutlaatuinen, eikä varmasti tulisi muuten ikinä vastaan, Sonja sanoo.

Asunto hakusessa

Toistaiseksi parin asumisjärjestelyt ovat vielä auki kummassakin maassa. Tilanne ei kuitenkaan suuremmin stressaa heitä.

– Emme haluaisi laittaa Suomen-kotiamme vuokralle. Sami tulee varmasti käymään silloin tällöin Suomessa, ja tarvitsee paikan, minne mennä. Lontoossakaan meillä ei ole vielä asuntoa katsottuna. Muita toivomuksia ei ole, kunhan kämppä ei hirveä homeluola olisi. Ja tietysti järkevä sijainti lähellä kouluani olisi plussaa, Sonja tuumii.

Kaksikko jättää myös auki sen mahdollisuuden, että vuoden visiitistä kehkeytyisi pidempikin reissu.

– Katsellaan, mitä tuleman pitää. Vain se on varmaa, että minulla ei ole mitään saumaa teatteritöihin Lontoossa, sillä englanninkielen aksenttini on niin surkea. Mitään en ole siis menossa valloittamaan, vaan olen lähdössä nöyrin mielin maailmalle, Sami nauraa.

Myös meneillään oleva Brexit, eli Britannian EU-ero, tuo oman lisänsä muutenkin kutkuttavaan elämänmuutokseen.

– Jännityksellä seuraamme koko ajan, mihin suuntaan tilanne kehkeytyy. Katsotaan, pääsemmekö lopulta matkaan ollenkaan. Tai Sonja tietysti pääsee opiskelujensa takia, mutta tarvitseeko hänen vaikkapa hakea viisumia, Sami tuumii.

X