Julkkikset

Sanna Mämmille, 50, menopaussi on ollut täydellinen vapautuminen: ”Olin ihan, että mitä hittoa tässä tapahtuu”

Sexy Menopaussissa -podcastin tekijä Sanna Mämmi tietää, että elämä ei pääty viisikymppisenä – päinvastoin.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Sanna Mämmi

Sanna Mämmi ja menopaussi: elämän parasta aikaa.

Sexy Menopaussissa -podcastin tekijä Sanna Mämmi tietää, että elämä ei pääty viisikymppisenä – päinvastoin.

Kun Sanna Mämmi täytti viime huhtikuussa 50 vuotta, hän pysähtyi ensimmäistä kertaa kunnolla pohtimaan ikäänsä ja sitä, mikä oli hänen elämässään menossa: menopaussi.

– En yhtään koe olevani viisikymppinen! Mieleltäni ja tavoiltani olen enemmän sellainen 35-vuotias. Se johtuu varmasti siitä, ettei minulla ole lapsia tai vastuita, kuten monella ikäiselläni on.

Sanna kokee elävänsä parhaillaan elämänsä parasta aikaa – kuin toista teini-ikää.

– Menopaussi on ensimmäistä teini-ikää parempi siinä, ettei äiti tai isi ole kertomassa, mitä saa tehdä ja mihin aikaan täytyy tulla kotiin. Teini on kuin pikkulapsi, joka on juuri oppinut kävelemään ja törmäilee joka paikkaan. Tässä toisessa teini-iässä osaa jo väistää kaapinkulmat ja ovenkarmit.

Lue myös: Kolme yleisintä vaihdevuosioiretta tunnistetaan hyvin – epämääräisempiä oireita voi olla vaikea osata yhdistää menopaussiin

Menopaussi tuli rytinällä

Vuosi 2019 oli aikaa, jolloin moni asia loksahti uusille, paremmille paikoilleen. Sanna pohti parisuhteitaan ja totesi, että niissä oli aina menty vikaan syystä tai toisesta. Hän ymmärsi, että hänelle sopivin elämäntapa ei ollut perinteinen parisuhde. Hän alkoi tapailla monia miehiä samanaikaisesti.

Järjestely on toiminut hyvin.

– Koen kahlitsevana ja tylsänä parisuhteen, jossa koko ajan tehdään kahdestaan asioita ja tutustutaan vain siihen yhteen ihmiseen.

Samoihin aikoihin alkoivat vaihdevuodet. Menopaussi tuli rytinällä. Ensin menivät yöunet, sitten päälle vyöryivät kuumat aallot.

– Lopulta kahden viikon aikana meni niin pahaksi, että sain kuumia aaltoja kerran tunnissa, jopa yöllä, ja joka kerta heräsin niihin.

Sanna ei jäänyt odottelemaan oireidensa kanssa, vaan meni heti lääkärin pakeille. Hormonihoito löytyi ja elämä helpottui. Samaan hän kannustaa myös muita vaihdevuosioireiden kanssa painivia.

– Oireiden kanssa ei pidä jäädä kotiin vaan hakea apua. Nykyään on olemassa vaihdevuosiin erikoistuneita klinikoita, on seksologeja ja seksuaaliterapeutteja. Suosittelen todella lämpimästi kääntymään menopaussi-ongelmissa heidän puoleensa, eikä jumittaa kotona ihmettelemässä kuumia aaltoja tai miksi limakalvot ovat kuivat eikä orgasmi tule.

Menopaussi oireili Sanna Mämmillä rajusti ennen lääkehoitoa.

Viisas ja vahva keski-ikäinen

Asennoituminen vaihevuosiin on Sannan mukaan olennaisen tärkeää.

– Vaihdevuodet eivät ole mikään mummotauti, vaan naisen uuden kukoistuksen ja uudestisyntymisen aikaa.

– Fyysiset oireet ovat yksi osa vaihdevuosia ja niillä on hormonaalinen tausta. Mutta naisille tapahtuu vaihdevuosien aikana myös valtava henkinen muutos, metamorfoosi, jos sen antaa tapahtua. Siinäkin ovat hormonit mukana, se on eräänlainen munasarjojen viimeinen ponnistus, josta seuraa hormonaalinen villiintyminen.

Lue myös: Vaihdevuodet opettivat Raakel Lignelliä, Hanna Sumaria ja Varpu Tavia: ”Vaihdevuodet ovat kuin toinen murrosikä”

Sannalle itselleen menopaussi on ollut aikaa, jolloin viimeisimmätkin estot siitä, saako ja voiko toteuttaa elämää juuri sellaisena kuin haluaa, ovat karisseet.

– Olin ihan, että mitä hittoa tässä tapahtuu! Jokin täydellinen, ihmeellinen vapautuminen.

Tietoisella tasolla se on tarkoittanut vahvuutta ja viisautta: Sanna kokee, että vaihdevuosi-iässä alkaa nähdä eri uskomuksista ja opetuksista sen, mitkä ovat yhteiskunnan, vanhempien tai muiden auktoriteettien rakentamia.

– Niistä kuoriutuu pois ja rupeaa näkemään oman totuuden, ymmärtää, mitä palasia kannattaa hyödyntää ja mitä jättää pois.

”En pelkää enää mitään”

Menopaussi-metamorfoosi on Sannalla vielä kesken. Viime kevään aikana hänestä on myös lähtenyt kuoriutumaan pois paljon vanhaa.

– Ihminen on kuin sipuli, josta irtoaa kuoria. Minusta selkeästi nyt irtoaa ja ydin nousee esiin: uskallan olla raakana, paljaana ja aitona ihmisten edessä.

Enää hän ei koe pelkäävänsä mitään.

– Tervetuloa tekemään samoin, sanon kritisoijille.

Kritiikkiä tuli erityisesti silloin, kun Sanna kertoi julkisesti uudesta parisuhdemallistaan. Useiden miehien tapaileminen yhtä aikaa nousi jopa iltapäivälehtien otsikoihin, ja hän sai kuulla olevansa huora ja kypsymätön.

Sannan brittiläinen ystävä oli Suomessa kohun aikoihin. Hän kutsui Suomea takapajulaksi tässä asiassa.

– Briteissä ja Amerikassa on ihan tavallista, että tapaillaan useita yhtä aikaa ja vasta sitten ehkä sitoudutaan. Myös meillä Suomessa nuoret ovat ihailtavan avoimia, he tutkivat omaa seksuaalisuuttaan ja puhuvat siitä avoimesti, myös monisuhteisuudesta. Vanhemman sukupolven pitäisi avautua maailmalle, jossa nykysukupolvi elää, jotta osattaisiin kasvattaa lapset siihen maailmaan.

Sanna Mämmi nojailee pöytään.
Menopaussi on tuonut Sanna Mämmille lisää itsevarmuutta.

Myös myönteistä palautetta monideittailusta tuli runsaasti. Ihmiset kehuivat ja kannustivat rohkeaa naista.

– Ehkä olen nyt löytänyt keinon ja tavan puhjeta kukkaan – nostaa naisten arvostus oikealle tasolle. Puhumalla tästä julkisesti tuon esiin, että naiset ovat yhtä kyvykkäitä deittailemaan ja näyttämään omat vahvuutensa kuin miehetkin, Sanna sanoo.

– Toisaalta, enhän voi tietää, onko tämä itsellenikään pysyvä tapa.

Lue myös: Vapauta seksuaalinen voimasi vaihdevuosissa – 7 askelta parempaan seksi-elämään

Menopaussi on alku uusille mahdollisuuksille

Ammatillisesti Sanna kokee kasvaneensa menopaussi-morfoosin aikana valtavasti. Hän nauttii siitä, että ihmiset luottavat hänen apuunsa ja osaamisensa. Vaihdevuosista ja seksuaalisesta vapautumisesta julkisesti puhuminen on Sannalle keino auttaa ja jakaa oppimaansa.

Esimerkiksi Sannan vaihdevuosiin keskittyvä podcast Sexy menopaussissa on tuonut paljon hyvää palautetta.

– Olen kuunnellut 60-vuotiaita naisia, jotka sanovat, miten ihanaa on seurata sinun polkuasi, miten elämä voi syttyä aivan uuteen kukoistukseen. Monet menevät vielä uudelleen naimisiin tai löytävät jotain ihan uutta elämäänsä.

Sannan mukaan menopaussi on vain alku uusille mahdollisuuksille.

– Kun vain antaa itselleen mahdollisuuden kehittyä, 50 ikävuoden jälkeen voi syntyä jotain vielä mielettömämpää. Mihin suuntaan oma muutokseni menee, sitä odotan mielenkiinnolla.

– Moni kolmekymppinen ajattelee, että elämä päättyy viisikymppisenä. Se on juuri päinvastoin!

X