Julkkikset

Sari ja Jukka Jalosen 32 vuoden yhteiselo alkoi baari-illasta Riihimäellä: ”Olit sellainen tyylikäs ja eteerinen”

Sari ja Jukka Jalosen ensitapaamisesta on pian 32 vuotta. Vaalean naisen rauhallisuus teki vaikutuksen jääkiekkovalmentajan uraa aloittelevaan Jukkaan. Sarin mielestä Jukassa taas oli heti erikoista varmuutta ja luotettavuutta.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Liisa Valonen, Sari, Jukka Jalosen Kotialbumi

Sari ja Jukka Jalosella on kaksi aikuista poikaa.

Sari ja Jukka Jalosen ensitapaamisesta on pian 32 vuotta. Vaalean naisen rauhallisuus teki vaikutuksen jääkiekkovalmentajan uraa aloittelevaan Jukkaan. Sarin mielestä Jukassa taas oli heti erikoista varmuutta ja luotettavuutta.

Sari, 52, ja Jukka, 59, Jalonen istuvat rinnakkain lounaspöydässä. Ruoat on syöty, lopettelemme haastattelua. Tuntuu, että jotain lausumatonta on vielä ilmassa, kunnes Sari katsoo Jukkaan ja sanoo, että kyllä se oli rakkautta ensi silmäyksellä.

– Jukassa oli heti jotakin erikoista. Hän oli niin varma ja luotettavan oloinen – ja tietysti komea.

Jukka katsoo Sariin.

– Sulla oli poninhäntä. Olit semmoinen tyylikäs ja eteerinen, vähän semmoinen… Loppu sanoista häipyy tyytyväiseltä kuulostavaan hyrinään, ja Sariakin naurattaa.

– Vähän saavuttamaton? hän ehdottaa.

– Olit sellainen rauhallinen, et hössöttänyt mistään. Se oli hyvä. Touhotus ja vouhotus eivät olisi sopineet minulle lainkaan, Jukka jatkaa.

Juhannuksena parin ensitapaamisesta tulee 32 vuotta. Heillä on kaksi aikuista poikaa. Jukasta tuli pitkän ja välillä kivisenkin tien kautta Suomen ehdottomasti menestynein jääkiekkovalmentaja, ja Sari on pysynyt kaikkien käänteiden ajan hänen rinnallaan.

– Päivääkään en antaisi pois, Sari sanoo.

Sari Tarkkala ja Jukka Jalonen menivät naimisiin heinäkuussa 1992.
Sari Tarkkala ja Jukka Jalonen menivät naimisiin heinäkuussa 1992.

Ensitapaaminen yhteisten ystävien kautta

Sari on kotoisin Lopelta, Jukka Riihi­mäeltä. Kesällä 1990 Jukka työskenteli Tampereella jääkiekkoseura Ilveksen valmennuspäällikkönä. Pari vuotta aikaisemmin hän oli valmistunut liikunnanopettajaksi Jyväskylän yliopistosta. Sari opiskeli sairaanhoitajaksi Hämeenlinnassa.

Jukka tuli viettämään juhannusta kotikaupunkiinsa tarkoituksenaan tavata tuttavapariskuntaa. Heillä oli mukanaan Sari.

– Vietimme juhannusaattoa porukalla, ja aamulla lainasin Sarille autoni, jotta hän pääsi töihin, Jukka kertoo.

Iltapäivällä Sari palautti auton. Parin viikon kuluttua Jukka näki Riihimäellä, että kadun toisella puolen baariin menee tuttu nainen. Hän meni perässä. Siitä illasta Sari ja Jukka ovat pitäneet yhtä.

Romanssi eteni nopeasti. Sari muutti Jukan luokse Tampereelle ja kävi sieltä koulua Hämeenlinnassa. Vuoden kuluttua he menivät kihloihin. Parin sadan vieraan häitä tanssittiin Lopen maamiesseuran talolla heinäkuun 4. päivänä 1992.

Seurustelun alkaessa Sari ei tiennyt jääkiekosta mitään. Jukalle sen sijaan oli tullut selväksi, että hän haluaa valmentaa.

Valmentajan työssä huipulle ei ole oikopolkua. Sopimukset tehdään usein vain yhdeksi kaudeksi, ja kausi voi katketa, jos tulokset eivät riitä seurajohdolle. Sen Jukka ja Sari hänen rinnallaan kokivat vielä monta kertaa.

Luit juuri lyhennelmän Annan kansijutusta 12/2022, jonka on kirjoittanut Minna Juti. Miten Jalosen perhe selvisi monista muutoista, ulkomaankeikoista, Jukan saamista kolmista potkuista ja tiukoista taloudellisista tilanteista? Sari jätti työuransa pitkäksi aikaa Jukan työn vuoksi – millaista oli palata työelämään pitkän tauon jälkeen? Miten Sarin erityisherkkyys on ollut hyödyksi Jukalle? Mitä syitä pari näkee siihen, että liitto on kestänyt 32 vuotta? Lue koko juttu numerosta 12/2022 tai digilehdestä. Voit tilata digilehden täältä!

X