Julkkikset

Sohviksesta selviytyjäksi – keskivaikean masennuksen sairastanut Juhani Koskinen ei arastellut astella viidakkoon: ”Raskaat kokemukset ovat vain vahvistaneet mieltäni”

Sohvaperunat-sarjastakin tuttu Juhani Koskinen on monella eri tapaa selviytyjä. Paitsi että hän kilpailee parhaillaan Selviytyjät Suomi -ohjelmassa parhaan selviytyjän tittelistä, selätti hän joitakin vuosia sitten keskivaikean masennuksen.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Suvi Elo

Juhani Koskinen on kertonut avoimesti sairastaneensa keskivaikean masennuksen.

Sohvaperunat-sarjastakin tuttu Juhani Koskinen on monella eri tapaa selviytyjä. Paitsi että hän kilpailee parhaillaan Selviytyjät Suomi -ohjelmassa parhaan selviytyjän tittelistä, selätti hän joitakin vuosia sitten keskivaikean masennuksen.

Sohvaperunat-sarjan sohvakommentaattorina ja Selviytyjät Suomi -kisaajana tutuksi tullut Juhani Koskinen, 32, kertoi Annan haastattelussa huhtikuussa 2019 avoimesti sairastamastaan masennuksesta.

Juhani sairastui keskivaikeaan masennukseen 25-vuotiaana. Masennuksen laukaisi ero pitkäaikaisesta tyttöystävästä. Raastavien epäonnistumisen tunteiden kanssa paininutta Juhania myös hävetti, kuinka huonosti hän voi. Ammattiavun, puhumisen ja lääkityksen avulla Juhanin vointi alkoi kuitenkin vähitellen kohentua. Toipuminen vei yhteensä vuoden verran.

On todellista rohkeutta uskaltaa puhua vaikeista asioita ja näyttää tunteensa. – Juhani Koskinen

Oman tarinan jakaminen poiki turkulaiselle Juhanille reippaasti palautetta sosiaalisessa mediassa, aivan kuten Juhani oli tavallaan toivonutkin. Sanoma tavoitti monet.

– Mielestäni se oli koko homman juju: lisätä avoimuutta sen suhteen, ettei masennuksesta puhuminen olisi enää niin suuri tabu. Masennus on todella yleinen sairaus ja mielestäni siitä on tärkeää puhua avoimesti, Juhani sanoo.

Juhani kertoo, että kiitosten lisäksi ihmiset lähettivät hänelle myös yksityisesti tarinoita omista kokemuksistaan. Juhani pyrki vastaamaan heille kaikille.

– Koska kyse on tärkeästä ja isosta asiasta, vuorovaikutus on napsun verran tärkeämpää. Kun jaamme kokemuksiamme, saamme voimaa toisistamme.

”Ensin selviydyttiin masiksesta, nyt saarelta”

Sohvaperunat-sarjan myötä Juhani Koskinen on opittu tuntemaan sanavalmiina, hauskana ja rentona ruutukommentaattorina.

Mutta epäilyttikö Juhania osallistua henkisesti ja fyysisesti haastavaan Selviytyjät Suomi -kilpailuun – etenkin, kun mieli on ollut herkillä.

– Ensin selviydyttiin masiksesta, nyt saarelta, Juhani vitsailee.

Juhani Koskinen kisaa Selviytyjät Suomi -ohjelmassa tavisten ja julkkisten kanssa.
Juhani Koskinen nähdään Selviytyjät Suomi -ohjelmassa tavisten ja julkkisten kanssa.

– Olen kokenut elämässäni muitakin todella raskaita juttuja, mutta ne ovat vain vahvistaneet mieltäni. Siksi lähdin Selviytyjät Suomi -kilpailuun hyvillä mielin – tiesin, ettei siellä tule niitä pahimpia asioita eteen, joita olen jo elämässäni kokenut.

Juhani muistuttaakin, että masennukseen sairastuminen on vain yksi osa hänen elämäänsä.

– Selviytyjissä oli kyse telkkariohjelmasta ja pelistä. En koskaan epäillyt sitä, etteikö pää kestäisi.

Lue myös: Dystymia eli pitkäaikainen lievä masennus on salakavala ja jäytävä kumppani

X