Julkkikset

Tämän feministipappi Hilkka Olkinuora haluaisi kaikkien naisten kuulevan: ”Jäytävä viha kannattaa muuttaa vaikuttavaksi kiukuksi”

Pappi Hilkka Olkinuora, 71, on nähnyt ja nahoissaan tuntenut, kuinka tasa-arvo on vuosien aikana edennyt. Mutta on hän nähnyt senkin, kuinka toivottoman hidasta kehitys välillä on. Kiukkuinen toiminta on hänestä hyvä keino välttää kyynistyminen.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Mirva Kakko

– Elämäni uskaliaimmat ratkaisut olen tehnyt, kun minun on ollut pakko korjata aiempia virheitäni, Hilkka Olkinuora sanoo.

Pappi Hilkka Olkinuora, 71, on nähnyt ja nahoissaan tuntenut, kuinka tasa-arvo on vuosien aikana edennyt. Mutta on hän nähnyt senkin, kuinka toivottoman hidasta kehitys välillä on. Kiukkuinen toiminta on hänestä hyvä keino välttää kyynistyminen.

Kun Hilkka Olkinuora 1990-luvun puolivälissä 48-vuotiaana vihittiin papiksi, hän oli kolmannen kerran naimisissa ja synnyttänyt kuusi lasta, joista yksi oli kuollut. Sitä ennen hän oli tehnyt näyttävän uran taloustoimittajana.

Ei ihme, että Hilkasta tuli pappina julkkis. Kahdeksanlapsisen uusperheen äiti kirjoitti kolumneja, julkaisi tietokirjoja ja on kuulunut jo vuosia monesta aiheesta median vakiohaastateltaviin.

Hän on saanut myös asioita aikaiseksi. Kun hänen neljäs lapsensa Ville kuoli vain 63 vuorokauden ikäisenä, Hilkka lähti surunsa keskellä mukaan perustamaan Käpy ry:tä. Siitä kasvoi pian valtakunnallinen lapsensa menettäneiden perheiden tukiyhdistys.

Eikö kuulostakin rohkealta? Hilkan täytyy olla vahva ja peloton nainen. Itse hän vähän toppuuttelee:

– Elämäni uskaliaimmat ratkaisut olen tehnyt, kun minun on ollut pakko korjata aiempia virheitäni. Ilman ratkaisujani en olisi enää tunnistanut itseäni. Kun kyseessä ovat elämän ja kuoleman kysymykset, meistä useimmista löytyy rohkeutta.

Mutta ennen kuin palaamme virheisiin, puhutaan hetki tasa-arvosta. Se ja oikeudenmukaisuus ovat Hilkan sydämenasiat.

Sanoissaan ja kannanotoissaan hän on välillä kipakka. Höyryä Hilkka päästää muun muassa Twitterissä, jonne hän alun perin meni vain seuratakseen Jussi-poikansa lätkämatseja. Jussi Olkinuora, 28, on jääkiekkomaalivahti, joka pelasi keväällä maailmanmestaruuden voittaneessa Suomen maajoukkueessa. Tällä hetkellä Hilkalla on Twitterissä yli 4 000 seuraajaa.

– Kiukkuinen toiminta on paras varaventtiili kyynisyydelle ja katkeruudelle, joita pelkään elämässä kaikkein eniten. Olen sanonut muillekin naisille, että jäytävä viha kannattaa muuttaa vaikuttavaksi kiukuksi. Jonakin päivänä Sisyfoksen kivikin vielä päätyy sinne, minne se kuuluu.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa pappi Hilkka Olkinuora kertoo muun muassa kahdesta avioerostaan ja kolmannen miehensä kuolemasta. Sekä siitä, miksi menestyneestä taloustoimittajasta tuli pappi. Lue juttu Annasta 37/2019 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X