Julkkikset

Tappouhkauksia tuoreen aviomiehensä kanssa saanut Rosa Meriläinen: ”En suostu pelkäämään”

Tuore aviopari Rosa Meriläinen ja Tuomas Muraja tunnisti toisissaan nopeasti sielunkumppanit. Molemmat tietävät, millaista on joutua kiusaamisen ja verkkovihan kohteeksi.

Teksti:
Maria Tojkander
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Rosa jättää paljon lukematta esimerkiksi sosiaalisen median kautta hänelle tulevia viestejä, koska ei halua törmätä solvauksiin.

Tuore aviopari Rosa Meriläinen ja Tuomas Muraja tunnisti toisissaan nopeasti sielunkumppanit. Molemmat tietävät, millaista on joutua kiusaamisen ja verkkovihan kohteeksi.

Pieniä kenkiä, suuria kenkiä, keskikokoisia kenkiä. Eteisen lattia on täynnä kenkiä, naulakkoa ei näy takkiröykkiön alta. Kenkäteline ja naulakko ovat vielä siltä ajalta, kun kodissa asuivat vain Tuomas Muraja ja hänen kaksi kouluikäistä lastaan. Viime kesäkuusta asti Helsingin Töölössä sijaitsevassa kerrostalokolmiossa ovat asuneet myös Rosa Meriläinen ja hänen poikansa Frans, 12.

Koska Frans on lapsista vanhin, hänellä on oma huone. Kaksi nuorempaa nukkuu samassa makuuhuoneessa kuin Rosa ja Tuomas. Toisen lastensängyn päälle on kasaantunut vaatteita ja muuta rompetta. Sitä ei ole käytetty aikoihin; pienin nukkuu Rosan ja Tuomaan kanssa samassa sängyssä.

Olohuoneessa Billnäsin kirjahyllyt ovat täpötäynnä, kirjoja on myös pinoissa lattialla.

Keittiössä Rosa keittää vihreää teetä. Ikkunasta näkyy rauhalliselle kadulle.

Rosa ja Tuomas ovat kokeneet verkkovihaa

Samasta ikkunasta Tuomas näki kerran huppupäisen miehen seisomassa alaovella. Oli yö, ja summeri soi niin, että lapsetkin heräsivät. Lopulta summeri vaikeni. Tuosta yöstä on jo vuosia, eivätkä Rosa ja Tuomas edes tunteneet toisiaan vielä silloin, mutta nykyäänkin tämän kodin asukkaiden elämään tunkeutuu ikäviä asioita.

Istutaan pöydän ääreen. Puhutaan siitä, mihin tällaiset tapaukset liittyvät. Verkkovihasta ja sen seurauksista.

Tuomas on 44-vuotias palkittu toimittaja ja tietokirjailija ja Rosa 42-vuotias kirjailija ja ”ammattikehtaaja”, kuten hän itse sanoo. He ovat kumpikin ottaneet julkisesti kantaa sellaisiin tunteita lietsoviin aiheisiin kuin esimerkiksi feminismi ja rasismi ja joutuneet kokemaan verkkovihaa. Verkkovihalla he eivät tarkoita asiallista kritiikkiä, jossa ihmiset ovat eri mieltä asioista vaan esimerkiksi tätä:

Jos Rosa tekee julkisen Facebook-päivityksen, sen alle ilmestyy parjaavia kommentteja. Hän jättää lukematta paljon hänelle tulevia viestejä, koska ei halua törmätä solvauksiin.

He ovat kumpikin saaneet tappouhkauksia verkossa.

– En suostu pelkäämään. Olen aktiivisesti ajattelematta sitä, miltä tällainen tuntuu. En halua päästää tunnetta ihoni alle. Suojelen itseäni sillä tavalla, Rosa sanoo.

Rosa Meriläinen Tuomas Muraja
Rosan ja Tuomaan mielestä kiusaamiselle tarvittaisiin oma Me too -kampanjansa. – Julkistettuina kokemuksista tulee osa yhteiskunnallista keskustelua sen sijaan, että ne olisivat vain yksityinen häpeä, Rosa sanoo.

Tuomas on joutunut parjauskampanjoiden kohteeksi

Rosan saama vihaposti on ollut aina satunnaista. Tuomaan ei.

– Kolmisen kertaa vuodessa minua vastaan käydään masinoitu parjauskampanja, jossa usea hyökkääjä käy kimppuuni yhtä aikaa. He pyrkivät vaientamaan minut ja vaikeuttamaan toimittajan työtäni tekemällä minut naurunalaiseksi ja sitä kautta epäuskottavaksi, Tuomas kertoo.

Toisin kuin Rosa, Tuomas lukee viestit ja vastaakin moniin, julkistaa tekoja ja tekijöitä verkossa, googlaa säännöllisesti, mitä hänestä on kirjoitettu, ja tekee poliisille tutkintapyyntöjä.

– Ihailen sitä, että Tuomas puolustaa aktiivisesti itseään. Minulla eivät ole riittäneet halu, aika eivätkä voimat samanlaiseen, Rosa sanoo.

– Kun kokee kiusaamista, tärkeintä on pyytää ja saada tukea. Tuomaalle minun on helppo valittaa, kun palaute tai posti tekee kipeää.

Luit lyhennelmän Annan jutusta, jossa Rosa Meriläinen ja Tuomas Muraja kertovat parisuhteestaan ja yhteisestä arjestaan. Millaisissa olosuhteissa he rakastuivat? Miksi parilla jäi seurusteluvaihe väliin lähes kokonaan? Miten uusperhe toimii? Lue juttu Annasta 9/2018. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

 

X