Julkkikset

Tauolle jäävä Robin: Keskivaikea lukihäiriö selitti kouluvaikeudet

Jäähyväiskonserttinsa jälkeen Robin aikoo keskittyä ylioppilaskirjoituksiin. Niihin oman haasteensa tuo keskivaikea lukihäiriö, joka todettiin vähän aikaa sitten.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Suvi Elo

Jäähyväiskonserttinsa jälkeen Robin aikoo keskittyä ylioppilaskirjoituksiin. Niihin oman haasteensa tuo keskivaikea lukihäiriö, joka todettiin vähän aikaa sitten.

Pop-idoli Robin, 19, hyvästelee faninsa jäähyväiskonsertissa 28. lokakuuta. Abivuosi ja asevelvollisuuden suorittaminen olivat konkreettisimmat syyt julkisuudesta vetäytymiselle. Syyskuussa Robin suorittikin jo yo-kirjoitusten yhteiskuntaopin kokeen. Loput aineet ovat vuorossa keväällä ja lakkiaisia juhlitaan kesäkuussa. Armeijaan Robin menee ensi kesänä.
Koulu on sujunut Robinilta aina hyvin, vaikka haasteena on ollut julkisuuden ja uran lisäksi myös lukihäiriö.

– Vaikka näen koulun takia todella paljon vaivaa, arvosanani on aina kahdeksan, sen yli en pääse. Kun luen, kirjaimet ja sivut pomppivat ja kirjoittaessa minun täytyy kumittaa joka toinen sana ja kirjoittaa se uudestaan.

Ylioppilaskirjoituksia varten Robin kävi testeissäkin.

– Minulla todettiin keskivaikea lukihäiriö. Sain siksi kirjoituksiin kaksi tuntia lisäaikaa, ja se tuli kyllä tarpeeseen, Robin kertoo.

Murrosvaihe on Robinille vaikea

Kun yo-kirjoitukset tältä erää loppuivat, tauon vaikutukset alkoivat tuntua voimakkaammin. Normaalisti tässä vaiheessa vuotta Robin keikkailisi ja antaisi haastatteluja sinne tänne, tapaisi fanejaan ja suunnittelisi tiiminsä kanssa täysillä ensi kevättä ja kesää. Nyt kaikki ylimääräinen on karsittu pois ja kalenteri näyttää monin paikoin tyhjää.
Tahdin hidastaminen ei ole megasuosioon nousseelle energiapakkaukselle helppoa.

– En ole saanut nukuttua kahteen viikkoon, on niin vaikea päästää irti kaikesta siitä, mitä olen pikkupojasta saakka tottunut tekemään. Ihan kuin jotakin puuttuisi, tai en olisi sitä mitä normaalisti olen.

Erityisen oudolta tuntuu sanoa ei sellaisillekin jutuille, jotka kiinnostavat ja saattaisivat olla hauskoja.

– Höllääminen on ihan sikavaikeaa. Uskon, että tämä välitila ennen jäähyväiskeikkaa on kaikkein hankalin vaihe, sitten alkaa helpottaa.

Mikä teki tauollejäämispäätöksestä kertomisen Robinille erityisen vaikean? Miksi hän haluaa lähteä Australiaan? Lue Robinin koko haastattelu Anna-lehden numerosta 42/2017. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X