Julkkikset

Terhi Kokkonen: ”Pienelle yleisölle esiintyminen jännittää enemmän kuin areenakeikat”

Laulaja Terhi Kokkonen vietti levottoman yön hypistellen esikois­romaaniaan ja kuunnellen ystäviensä uutta biisiä kerta toisensa jälkeen.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Pietari Purovaara

Terhi Kokkosen, 46, esikoisromaani Rajamaa on juuri ilmestynyt.

Laulaja Terhi Kokkonen vietti levottoman yön hypistellen esikois­romaaniaan ja kuunnellen ystäviensä uutta biisiä kerta toisensa jälkeen.

Huomenta Terhi Kokkonen, mitä aamuusi kuuluu?

Hyvää, vaikken nukkunutkaan kovin hyvin. Esikoisromaanini tuli painosta eilen. Oli jännittävää avata kannet ja lukea omaa, oikeaa kirjaa – tilanne oli latautunut mutta samalla ihan tavallinen. Nyt aamulla ystäväni tuli kylään ja veti minulle aika rankan pilatestunnin.

Lue lisää:  Laulaja Terhi Kokkonen hakee uutta tyyliä, mutta onko suunta oikea?

Millainen kirja esikoisesi on?

Siinä kuvataan vallankäyttöä: sitä, kuinka ihmiset käyttävät valtaa toisiinsa sekä sitä, että vallankäyttäjästä voi toisessa tilanteessa tulla uhri. Kirjan keskiössä on pariskunta, jonka suhde on ajautunut aika lailla vinksalleen. He joutuvat kirjan alussa onnettomuuteen ja päätyvät pieneen pohjoiseen majapaikkaan. Pysähtyneessä ympäristössä piinaava tunnelma kasvaa kasvamistaan.

Miksi tällainen aihe?

Kirjan kirjoittaminen on ollut haaveeni lapsesta asti. On itsellenikin mysteeri, miksi se toteutui juuri tämän tarinan kohdalla.

Tarina alkoi pyöriä päässäni pari vuotta sitten ja lähti syntymään aluksi vain kuvina päässäni, sitten kohtauksina ja sitten henkilöinä. Välillä tuntui, että tarina kirjoitti itse itseään.

Mikä viimeksi otti päähän, Terhi Kokkonen?

Koronan toinen aalto. Kevät meni vielä taisteluhengessä mutta nyt riittäisi jo. Yritän olla positiivinen tulevan suhteen, mutta välillä tuntuu toivottomalta.

Mistä viimeksi ilahduit?

Siitä, että aiemmin vain uinnista tykännyt poikani innostui yleisurheilusta. Se on hauskaa, vaikka itse en todellakaan ole sellainen äiti, joka tsemppaa lastaan kentän laidalla pidemmälle, kauem­mas ja kovempaa.

Itse inhosin lapsena urheilua tosi paljon.

Oletko kova jännittämään?

Se vähän riippuu. Muusikkona pystyn tekemään asioita, jotka jännittäisivät monia, mutta joskus pienet a­siat saattavat jännittää minua tosi paljon.

Voin mennä Hartwall Arenan lavalle laulamaan, mutta minua saattaa jännittää puhua vaikkapa neljälle ihmiselle.

Miehesi on sisustusarkkitehti. Mikä on viimeisin kotiinne hankittu sisustuselementti?

Herranjumala, en minä tiedä. Me emme hirveästi harrasta sisustamista. Mieheni saa työssään tehdä sitä tarpeeksi, ja kotona minä varmaan sisustan enemmän kuin hän.

Olen esteetikko siinä mielessä, että tykkään vanhoista ja sukulaisilta saaduista huonekaluista. En muutenkaan jaksa maksaa itseäni ki­peäksi mistään designkamoista.

Näytät aina tyylikkäältä. Kuinka tietoista se sinulle on?

En ajattele olevani mitenkään erityisen tyylikäs. Tärkeämpää on, että päälläni on mukavat vaatteet, joissa viihdyn. Vältän nykyään uusien vaatteiden ostamista. En myöskään ole mestarillinen kirpparilöytöjen tekijä, joka miettii tarkkaan, mitä pukee päälleen.

Jossain vaiheessa elämääni hankin enemmän vaatteita ja nyt kaivan niitä vanhoja kaapistani ja käytän niitä.

Terhi Kokkonen, sinut tunnetaan parhaiten Ultra Bran ja SMG:n laulajana. Millaista musiikkia olet viimeksi kuunnellut?

Viime yönä en saanut nukuttua ja kuuntelin kymmenen kertaa putkeen ystävieni Joel Melasniemen ja Kyösti Salokorven uuden Folkhem-bändin juuri miksattua, mutta vielä julkaisematonta biisiä.

Sanat olivat kantaaottavat ja biisi niin hyvä, että liikutuin. Samalla katselin omaa, juuri julkaistua kirjaani ja ajattelin, että maailma on ihmeellinen paikka.

Lue lisää: Terhi Kokkonen Vain elämää -kohusta: ”Onneksi olen aika hyvä käsittelemään asioita”

X