Julkkikset

The Rasmuksen Eero Heinonen menestysvuosien jälkeen: ”Mielenrauha on isompi ja syvempi asia kuin taloudellinen toimeentulo”

The Rasmus -yhtyeen Eero Heinonen, 42, meditoi säännöllisesti. Jo nuorena rokkari keskittyi etsimään henkistä tasapainoa.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Niin ison elämänmuutoksen setviminen vie aikaa ja voimia.

The Rasmus -yhtyeen Eero Heinonen, 42, meditoi säännöllisesti. Jo nuorena rokkari keskittyi etsimään henkistä tasapainoa.

The Rasmuksen basisti Eero Heinonen harjoittaa  meditaatiotekniikkaa, jolla haetaan mielenrauhaa.

– Ihmisen sisällä on kundaliinivoima. Kun ihminen meditoi ja pyytää sitä nousemaan, se nousee selkärankaa pitkin ja tulee päälaelta ulos. Samaan aikaan kun se nousee, se hiljentää mielen.

– Se voima korjaa ihmisessä asioita, jotka ovat epävireessä tai epätasapainossa, Eero uskoo.

Nykyään Eero meditoi päivittäin 20–30 minuuttia. Joskus meditaatiohetki on yhteinen Instagram-seuraajien kanssa, joskus perheen kanssa. Ilman meditaatiota olo muuttuu levottomaksi.

– Jos jätän meditoinnin väliin useampana päivänä, on vaikea keskittyä mihinkään. Tuntuu siltä kuin asiat eivät menisi niin kuin niiden pitäisi.

Meditointi antaa Eerolle perspektiiviä siihen, miten elämää ylipäätään voi hallita.

– Olen ihminen, joka tekee paljon ja haluaa olla puikoissa. On hyvä muistaa, että suuri osa elämästä on sellaista, mihin ei voi vaikuttaa. Pitää osata myös antautua.

Sen läksyn Eero oppi viimeistään silloin, kun näytti siltä, että bändin suosituimmat hetket olivat takana päin.

Eero Heinonen: ”Niin ison elämänmuutoksen setviminen vie aikaa ja voimia”

Melkein lapsesta saakka bändi on ollut Eeron elämässä. Levy levyltä Rasmus oli edennyt kellarista isommille areenoille, kunnes viides albumi, Dead Letters, kiidätti sen kansainvälisille areenoille vuonna 2003.

Silloin Eero Heinonen oli 24-vuotias ja juuri tullut isäksi. Vaimonsa Jessican hän oli tavannut joogaretriitissä Intiassa pari vuotta aiemmin.

Seurasi tiiviitä vuosia maailmalla, välillä lavalla, välillä studiossa maailman huipputuottajien kanssa. Vuonna 2008 ilmestynyt Black Roses ei kuitenkaan myynyt niin hyvin kuin oli odotettu, eikä esimerkiksi Suomessa ylittänyt kultalevyn rajaa.

Bändin jäsenillä alkoi olla haasteita yksityiselämässään. Oli pieniä lapsia ja eroa ilmassa. Eeron liitto kesti, mutta esimerkiksi laulaja Lauri Ylönen kävi läpi avioeron.

– Niin ison elämänmuutoksen setviminen vie aikaa ja voimia. Ei se käy ihan kahdessa viikossa.

Bändissä into himmeni, tahti hiipui.

– Se oli sokki. Sitä voi verrata siihen, että on pitkään ollut jossain työpaikassa, ja sitten alkaakin yt-neuvottelut. Tajusin, että kakkosammatti olisi hyvä juttu.

Eero ymmärsi, että elokuvapuolella hänelle voisi aueta uusi ura. Sen rakentaminen tuntui vain kestävän kohtuuttoman kauan.

Tasapaino järkkyi. Oli päiviä, jolloin Eeron oli vaikea päästä sängystä ylös. Jos hän aiemmin oli tehnyt töitä 25 päivänä kuussa, nyt töitä oli enää neljälle päivälle. Taloudelliset huolet painoivat.

– Mielenrauha on isompi ja syvempi asia kuin taloudellinen toimeentulo, mutta on helpompi pitää kiinni tasapainosta, jos ei joudu stressaamaan siitä, miten maksaa vuokran.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Piia Sainio. Jutussa Eero Heinonen kertoo muun muassa meditaation merkityksestä, erilaisesta nuoruudestaan ja uusista opinnoistaan. Lue koko juttu Annasta 32/2021 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X