Touko Aalto pyöräilykypärässä.
Touko Aalto koki koronakevään vaikeana.
Julkkikset

Touko Aalto ajautui koronakeväänä ylirasitustilaan ja kärsi sydänsuruista – nyt hän voi jo paremmin: ”Aurinko paistaa lopulta risukasapartaankin”

Touko Aalto yritti käsitellä murheitaan liikunnan avulla. Kun uni ei enää tullut ja syke nousi tappiin, hän ymmärsi, että hänen pitäisi toimia toisin.
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: Petri Kaipiainen

Koronakevät oli raskas. Yrittäjä Touko Aalto työskenteli kevääseen asti Jyväskylässä projektipäällikkönä sosiaali- ja terveysalan digitalisaatiohankkeessa, mutta korona vaikutti hankkeen jatkorahoitukseen siten, että työn jatkumisen ajankohdasta ei ollut varmuutta toukokuun jälkeen. Huoli toimeentulosta ja epävarmuus tulevasta vetivät mielen matalaksi.

Oli myös sydänsuruja. Hän ja Iris Flinkkilä ilmoittivat erostaan sosiaalisessa mediassa maaliskuun lopussa.

Touko asuu yksin Jyväskylässä. Hän jutteli ystäviensä kanssa, mutta rajoitusten takia vain puhelimitse.

– Tuntui erittäin voimakkaasti siltä, että seinät kaatuvat päälle.

– Ei ollut mahdollisuutta minun normaaliini, siihen että voi käydä kahviloissa, kuppiloissa ja kuntosaleilla näkemässä ihmisiä. Olen sosiaalinen luonne, ja yhtäkkiä henkireikä oli viety pois, hän sanoo.

Touko Aalto on vaativa itseään kohtaan

Liikunnasta pitävä Touko päätti alkaa treenata enemmän kuin aikaisemmin. Hän teki lihaskuntotreenejä ja kävi juoksemassa.

– Yritin liikunnan avulla saada ajatukseni pois ahdistuksesta ja murheista.

Ennen nukkumaanmenoa hän oli kuitenkin niin ylivirittynyt, ettei uni tullut. Aika nopeasti Touko huomasi myös, ettei treenaaminenkaan enää sujunut.

– Kun lähdin juoksemaan, syke nousi puolessa minuutissa yli 155. Henkilökohtainen peruskestävyyssykkeeni, 120–135, katosi kokonaan repertuaaristani. Tajusin, että eihän tästä mitään tule. Tiedän ihan hyvin, millä sykealueella on viisasta harjoitella, jotta kehittyy.

Instagram-päivityksessään Touko Aalto sanoo menneensä ylikuntoon eli ylirasitustilaan. Touko myöntää, että hänen on ajoittain vaikea kuunnella kehoaan. Sen sijaan hän luottaa mittauslaitteisiin.

– Olen sen verran pöhkö, että tarvitsen älykellon ja teen tilastoja. Siinä vaiheessa, kun se ilmoittaa minulle vähän näistä asioista, havahdun. Yöuni kertoo minulle myös aika paljon.

Toukon mukaan liikunta oli hänen tapansa käsitellä koronakevättä, ahdistusta ja stressiä. Hän on myös vaativa itseään kohtaan.

– Olen harvoin tyytyväinen siihen, miltä oma keho tuntuu ja näyttää, tai sen suoritustehoon.

Touko Aalto.

Touko Aalto kertoo olleensa ylirasitustilassa koronakevään aikana.

Älä vertaa itseäsi muihin

Huomattuaan korkean sykkeensä ja jatkuvan ylivireystilansa Touko Aalto vaihtoi juoksutreenit kävelyyn.

Nyt hän kertoo voivansa hyvin.

Mieltä keventää tieto siitä, että elokuussa alkaa uusi työ Apteekkariliiton yhteiskuntasuhdejohtajana.

Entä miten menee parisuhderintamalla?

– Vastaan tuohon vain kryptisesti, että pitkän räntäsateen jälkeen aurinko paistaa lopulta risukasapartaankin, Touko myhäilee.

Elämä ja jaksaminen on Toukon mukaan aina kokonaisuus: siinä on fyysinen ja henkinen puoli.

– Kaikkea pitää olla sopivassa suhteessa. Ihmisellä on yksi lava, johon kaikki kuorma kasautuu, niin henkinen kuin fyysinen. Vinkkinä voin sanoa, että jos on murheita, ei kannata treenata kovalla sykkeellä.

Entä se henkinen puoli?

– Pitäisi pystyä kunnioittamaan ja rakastamaan itseään ja hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, eikä aina pitäisi verrata itseään muihin.

X