Julkkikset

Tuija Pehkosen raskautta on varjostanut poikkeuksellisen ikävä vaiva: ”Ei hehkua vaan selviytymistä”

Toista lastaan odottava Tuija Pehkonen on oksentanut päivittäin aamusta iltaan. Hyperemeesi vei hänet sairaalaan saakka.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Arto Wiikari

Toista lastaan odottava Tuija Pehkonen on oksentanut päivittäin aamusta iltaan. Hyperemeesi vei hänet sairaalaan saakka.

”Raskaus voi näyttää myös tältä. Ei hehkua, vaan ennemminkin selviytymistä”, toista lastaan odottava Tuija Pehkonen kirjoittaa Instagram-julkaisussaan.

Kuvissa Tuija makaa sängyssä huonovointisena. Hän kertoo kärsineensä vakavasta raskaudenaikaisesta pahoinvoinnista eli hyperemeesistä, joka on saanut hänet oksentamaan aamusta iltaan. Joinain päivinä jopa 20 kertaa.

Tuija kertoo, että pahinta hyperemeesissä on ollut jatkuva pahoinvointi.

”Aamun ensimmäinen ajatus on joka päivä, että olispa jo ilta.”

Tuija joutui tiputukseen – hyperemeesi vaatii usein sairaalahoitoa

Yksi Instagram-julkaisun kuvista on sairaalasta. Jatkuva pahoinvointi ajoi Tuijan niin huonoon kuntoon, että hän joutui tiputukseen.

”Ensin mut käännytettiin keskellä yötä päivystyksestä taksilla takaisin kotiin. Apua ei ollut saatavilla, vaikka taksikuski joutui taluttamaan mut tiskille, kun omat jalat eivät juuri kantaneet. Aamulla olin riittävän huonossa kunnossa päästäkseni sisään”, Tuija kirjoittaa.

Hyperemeesi vaatii usein sairaalahoitoa, mutta hoitoon pääsy ei aina suju ongelmitta. Hyperemeesistä kärsinyt Irene Naakka kertoo Kaksplussan artikkelissa kohdanneensa lukuisia lääkäreitä, jotka vähättelivät hänen oloaan. Lääkäri saattoi todeta, että pahoinvointi kuuluu raskauteen.

Tuija kertoo kuitenkin saaneensa paljon apua ja tukea vaikean pahoinvointinsa aikana.

Nyt Tuija kertoo voivansa jo paremmin. Hyperemeesi on helpottanut eikä jatkunut hänellä koko raskautta. Tuija pystyy taas tekemään töitä ja nauttimaan arjesta, mistä hän on todella iloinen.

”Hyperemeesi tekee myös mahdottomaksi elämän ihmeellisimmästä ajasta nauttimisen. Vaikka lasta toivoisi kovasti, raskausaika ei välttämättä suju kuin somekuvissa.”

X