Julkkikset

Vain elämää -tähti Mariska viihtyy kirkoissa: ”Niissä voi tehdä kaikkea älyvapaata Jeesuksen kanssa”

Vain elämää -sarjan 11. kaudella laulaja, sanoittaja Mariska on lyönyt monet ällikällä hienoilla sanoituksillaan ja kollegoidensa biisien uusioversioilla. Lahjakkaan lauluntekijän biisit voivat syntyä yllättävässä paikassa.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Mirva Kakko

Uskonasiat ovat Mariskalle luontevia, koska hän on puhunut niistä lapsesta asti paljon äitinsä kanssa.

Vain elämää -sarjan 11. kaudella laulaja, sanoittaja Mariska on lyönyt monet ällikällä hienoilla sanoituksillaan ja kollegoidensa biisien uusioversioilla. Lahjakkaan lauluntekijän biisit voivat syntyä yllättävässä paikassa.

Laulaja ja lauluntekijä Mariskan viime viikot ovat olleet pieniä seikkailuja täynnä, kun hän on miettinyt, missä näkisi seuraavan Vain elämää -jakson.

– Minulla ei itselläni ole ollut televisiota moneen vuoteen, ja siksi olen käynyt katsomassa jaksot hotelleissa tai ystävien luona. Reino Nordinin jakson kävin esimerkiksi katsomassa Herra Ylpön kanssa Jari ja Virpi Sarasvuon kotona. Jariin tutustuin, kun hän kutsui minut vapaamatkustajaksi valmennuskurssilleen muutama vuosi sitten.

Vain elämää -sarjan kesäisissä kuvauksissa Hirvensalmen Satulinnassa oli Mariskan mukaan koskettavaa ja kivaa.

– Jengin erilaisuus teki hyvää. Se oli äärettömän miellyttävä cocktail, meitä oli niin moneen lähtöön. Jannika B:n kanssa oli helppo ystävystyä, koska meillä on samanikäiset lapset, ja Arjan kanssa saunoimme muutamanakin yönä. Herra Ylppö taas on minulle kuin broidi, sielunveli. Reinonkin kanssa lähdettiin leiriltä pois ihan eri leveleillä kuin ennen.

Tarjous osallistua suosittuun ohjelmaan tuli Mariskalle juuri oikeaan aikaan.

– Lapseni on vielä pieni, neli- ja puolivuotias, muttei ehtinyt kaivata minua varmaan ollenkaan. Aikaisemmin näin pitkä poissaolo olisi ollut hankalampaa, nyt tämä osui täydellisesti tähän elämäntilanteeseen.

”Kutsuimme äidin kanssa aina Jehovan todistajat sisään”

Mariskan viimeisin levy Mariska ilmestyi vuonna 2019. Sen avausraita Minä liityin sinuun herätti suurta huomiota, sillä se oli Mariskan ensimmäinen iso rakkauslaulu, jonka hän esitti itse. Hän oli sanoittanut hittejä aiemminkin, mutta oli antanut ne muille. Nyt puhuttiin läpimurrosta ja uuden tähden syntymisestä Suomen popkartalle.

– Tottakai se lämmitti, onhan meillä jokaisella tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi, Mariska sanoo.

– Parasta, mitä kappaleelle voi tapahtua, on että se noteerataan. Mutta fiilistely jo tehdyn biisin suosiosta on vähän tunkkaista eikä auta luovuudessa yhtään. Tekemiseni pääpaino on aina seuraavassa, vielä muotoaan hakevassa uudessa biisissä.  Teen siis koko ajan uutta parasta kappalettani.

Minä liityin sinuun -tekstissä antiikin mytologiat ja Raamatun kertomukset limittyvät toisiinsa ja  keskustelevat keskenään. Uskonnolliset teemat ovat vilahdelleet Mariskan sanoituksissa muulloinkin. Mielenkiinto kristinuskoa ja muitakin uskontoja kohtaan on kodin perua.

– Olen kasvanut luterilaisessa kulttuurissa ja olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut uskonnosta. Mutsin kanssa olemme aina jutelleet paljon uskonasioista, ihan lapsesta lähtien.

– Kun olin pieni, kutsuimme äidin kanssa aina Jehovan todistajat sisään heidän soittaessaan ovikelloamme. He toivat kivoja kirjoja, joissa oli värikkäitä kuvia ja hyviä tarinoita, jotka minusta olivat tosi mielenkiintoisia.

Mariska erosi kirkosta nuorempana, mutta on sittemmin liittynyt takaisin.
Mariska erosi kirkosta nuorempana, mutta on sittemmin liittynyt takaisin.

Mariska tekee mielellään toimistohommia kirkoissa

Mariskan mielestä on luonnollista, että ihminen pohtii jumalsuhdettaan.

– Minä uskon Jeesukseen, hän on minulle tärkeä hahmo. Uskonto on ollut elämässäni aina vahvasti läsnä ja ihmettelen, miten kukaan voi elää elämää käymättä läpi suhdettaan Jumalaan. Jossain vaiheessa erosin kylläkin kirkosta, mutta kun minua pyydettiin kummiksi, liityin uudestaan. Sen jälkeen en ole koskaan ajatellut erota.

– Kirkko ei sinällään minua kamalasti kiinnosta, mutta siellä on mahtavaa meininkiä ja kirkko on viime vuosina mahtavasti uudistunut ja avautunut. Kun muut sosiaaliverkot pettävät, kirkko on viimeinen taho mistä saa leipää. Se tekee siis myös tarpeellista sosiaalityötä.

Mariskan oman seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala käy kirkkokaljoilla ja lähestyy ihmisiä monin tavoin. Jalkapallon MM-kisojen aikaan kotikirkossa katsottiin matsejakin. Myös Mariska itse käyttää kirkkorakennusta yllättävällä tavalla.

– Käyn siellä välillä jumalanpalveluksissa, mutta myös tekemässä duunia. Yleensä kirkot ovat tyhjillään, ja siksi niissä on hyvä käydä tekemässä vähän office-hommia, joita en jaksa tehdä kotona. Saatan myös mennä kirkkoon somettamaan tai kirjoittamaan – tekemään asioita, jotka vaativat keskittymistä.

– Kirkot on usein rakennettu maantieteellisesti sellaisille paikoille, jotka ovat energialatauksiltaan jotenkin yleviä ja fiilikseltään hyviä. Niissä voi tehdä kaikkea älyvapaata Jeesuksen kanssa, Mariska nauraa.

X