Marko hoitaa kuntoaan muun muassa lenkkeilemällä ja ratsastamalla.
Julkkikset

Viidessä kuukaudessa 20 kiloa laihtunut Marko Björs: ”Tunnen olevani taas oma itseni”

Ratsastusvalmentaja Marko Björs, 47, lenkkeilee mieluiten yksin sosiaalisen työnsä vastapainoksi. Kuntokuuri vei masennuksen ja ylimääräiset kilot.
Teksti: Ninni Sandelius Kuvat: Heli Hirvelä/Otavamedia

Nukun tällä hetkellä paremmin kuin aikoihin. Nuorena nukuin vaikka heinäpaaleilla. Viime aikoina selkäni on kuitenkin ollut huonossa kunnossa. Nukuin pitkään huonossa sängyssä. Kun muutin uuteen asuntoon, hankin kunnollisen sängyn. Nyt aamuisin tuntuu siltä, että olen kasvanut kaksi senttiä pituutta, niin hyvä olo minulla on. Näen usein iloisia unia, joissa osaan lentää.

Työviikkoni kuluvat 90-prosenttisesti saappaat jalassa tallillani Helsingin Ruskeasuolla. Siellä huolehdin hevosista ja valmennan nuorten ratsastajien maajoukkuetta. Loput 10 prosenttia vaihtelee: saatan tehdä pr-työtä, kirjoittaa kirjaa, suunnitella ja esitellä korumallistoani tai luennoida yrityksille.

Rentoudun tekemällä pitkiä kävely- tai juoksulenkkejä Helsingin rannoilla tai Keskuspuistossa. Tapaan päivittäin paljon ihmisiä. Siksi haluan mennä lenkille yksin, ettei minun tarvitse puhua kenellekään. Joskus kesäisin lähden Rajasaaren koirapuistoon katselemaan, kuinka erilaiset koirat leikkivät ja tutustuvat toisiinsa. Kaipaan toisinaan kaveriksi koiraa. Minulla oli 16 vuotta oma koira, mutta tällä hetkellä minun ei ole aikataulujeni takia mahdollista sellaista ottaa.

”Kiusaaminen vaikutti raskaasti itsetuntooni”

Kulttuurielämyksistä saan paljon energiaa. Minulla on paljon muusikko- ja näyttelijäystäviä, joiden esityksiä haluaisin nähdä enemmänkin. Ne eivät ole pikaruokakulttuuria, ja hyvät teokset jäävät muhimaan mieleeni.

Haluaisin lukea enemmän, mutta valitettavasti nukahdan usein kesken kirjan. Tartun useimmiten elämäkertoihin. Niistä voi oppia todella paljon. Viimeksi olen lukenut Aira Samulinin ja ystäväni Nasima Razmyarin kirjat. Charles Chaplin on suurin idolini, ja hänen elämäkertansa olen lukenut monta kertaa. Minulta itseltäni on pyydetty elämäkertaa nuoruusvuosistani. Haluaisin mieluummin tehdä kirjan elämääni vaikuttaneista naisista: vahvoista persoonista, ystävistä ja mentoreista.

Ärsyynnyn ihmisten käytöksestä sosiaalisessa mediassa. Oppilaitani on haukuttu keskustelupalstoilla nimimerkkien suojista. En voi ymmärtää, miksi aikuiset ihmiset istuvat koneensa ääressä arvostelemassa ihmisiä, joita eivät tunne ja kommentoimassa asioita, joista eivät ole perillä. Koska olen entinen kiusattu, nettikiusaaminen on minulle kuin punainen vaate. Minua kiusattiin koulussa usean vuoden ajan sekä henkisesti että fyysisesti, koska olin poika ja harrastin ratsastusta. Kiusaaminen vaikutti raskaasti itsetuntooni. Jos minulla ei olisi ollut hevosia ja talliyhteisöä, en varmasti olisi enää hengissä. Talli oli minulle turvapaikka, ja olen siitä ikuisesti kiitollinen. Kiusaaminen on vaarallista, harmillista ja väärin.

Parasta kauneudenhoitoa on se, kun huolehtii terveydestään. Kun olen oikein hikoillut ja saanut paljon raitista ilmaa, mielenikin on hyvä. Viime vuosi oli kiireinen, ja minulla oli paljon stressiä ja masennuksen tynkää. En voinut oikein ratsastaakaan, koska olin ylipainoinen ja huonossa kunnossa. En tuntenut itseäni komeaksi. Sitten tein kuntoremontin. Aloin harrastaa säännöllisesti lenkkeilyä ja kuntosalitreeniä. Lisäksi aloin huolehtia siitä, että söin tarpeeksi usein. Laihduin viidessä kuukaudessa 20 kiloa. Olen sen takia virkeämpi ja tunnen taas olevani oma itseni. Nautin elämästä enemmän. Nousin taas satulaan. Ratsastus on parasta mahdollista koko kehon liikuntaa.

Minulla on paljon ystäviä, ja yritän viettää heidän kanssaan aikaa mahdollisimman paljon. En pitänyt uudessa kodissani perinteisiä tupaantuliaisia. Haluan sen sijaan tavata ystäviäni yksitellen. Laitamme kännykät kiinni, juomme viiniä ja vaihdamme kuulumisia ja ajatuksia. Yhden ystäväni vierailu kesti kaksi vuorokautta. Katsoimme vanhoja musiikkivideoita, ja meillä oli todella hauskaa.

Odotan juuri nyt kesän matkoja. Lähden oppilaideni kanssa kilpailuihin Ruotsiin ja Hollantiin. Lisäksi matkustan ensimmäistä kertaa New Yorkiin. Menen ystäväni häihin.

Lue myös:

Sosiaalisen median julmuuden kokenut Ellinoora: ”En halua kannustaa sellaista maailmaa”

Kiusatuksi tuleminen ei ole kiusatun vika – 7 voimaa antavaa vinkkiä kiusaamisesta selviytymiseen

Manuela Bosco syö paljon hiilihydraatteja: ”Oloni on parempi kuin koskaan aiemmin”

X