Itsetuntemus

Kiusatuksi tuleminen ei ole kiusatun vika – 7 voimaa antavaa vinkkiä kiusaamisesta selviytymiseen

Kiusaaminen satuttaa ja saa ihmisen voimaan pahoin. Kiusaamisen lopettaminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä, mutta omien voimavarojensa kehittäminen auttaa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kiusaaminen voi näkyä jatkuvana selän takana puhumisena, porukasta ulosjättämisenä ja eristämisenä.

Kiusaaminen satuttaa ja saa ihmisen voimaan pahoin. Kiusaamisen lopettaminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä, mutta omien voimavarojensa kehittäminen auttaa.

Kiusaaminen jättää usein syvät jäljet. Kun ihmistä toistuvasti kohdellaan huonosti, hän voi alkaa itsekin uskoa olevansa huono.

Kiusaaminen voi heikentää ihmisen käsitystä itsestään, nakertaa hänen itseluottamustaan, aiheuttaa epäluottamusta muita ihmisiä kohtaan ja johtaa yksinäisyyteen. Kiusaamisesta voi myös seurata voimakasta stressiä, univaikeuksia, psykosomaattisia oireita ja mielenterveysongelmia.

Kiusaamista määrittävä piirre on epäasiallisen kohtelun toistuvuus ja jatkuminen. Kiusaaminen voi ilmetä monin eri tavoin, sanoin ja teoin. Se voi esimerkiksi olla näkyvää toisen haukkumista ja väheksymistä tai hienovaraista ulkopuolelle jättämistä ja sivuuttamista.

Voimaa kiusaamisen selättämiseen

Kiusaamiseen lopettaminen on hankalaa. Kiusaamistilanne on usein sellainen, jossa uhri ei pysty itse puolustamaan itseään tai asettamaan rajoja kiusaajalle. Kiusatuksi tuleminen voi myös aiheuttaa häpeää tai saada kiusatun uskomaan, että hän on itse ansainnut kiusaamisen. Tällaiset ajatukset voivat lamauttaa ihmisen ja estää asettumisen kiusaajaa vastaan.

Kiusatun on kuitenkin mahdollista kehittää omia voimavarojaan, mikä auttaa selviytymään tilanteesta ja pääsemään irti kiusaajan otteesta. Näin hän ei murru kiusaamisen alle.

Psykologit Satu Kaski ja Vesa Nevalainen antavat kirjassaan Jo riittää – irti kiusaamisesta ja kiusaajista (Kirjapaja) vinkkejä kiusaamisesta selviytymiseen.

Poimimme kirjasta 7 keinoa, joilla kiusaajan otteesta voi päästä irti.

1. Kerro kiusaamisesta luotettavalle ihmiselle

Jaettu taakka on helpompi kantaa. Oma olo voi keventyä, kun kiusaamisesta saa kerrottua rakkaalle kumppanille, läheiselle ystävälle, kuuntelevalle sukulaiselle tai luotettavalle työkaverille.

Vaikka juttutuokio ei pysäytä kiusaamista, se voi tuoda etäisyyttä tilanteeseen ja saada kiusaamisen tuntumaan hallittavammalta ongelmalta.

Jos kiusatulla ei ole lähipiirissään henkilöä, jolle hän voisi jakaa kokemuksiaan, psykologin, työterveyshoitajan tai muun ammattilaisen puoleen kääntyminen kannattaa.

2. Pidä itsesi tasapainossa

Ihminen ylläpitää sisäistä tasapainoaan itsesäätelyn avulla. Koska kiusaaminen voi horjuttaa sisäistä tasapainoa, omia itsesäätelykeinojaan kannattaa kehittää.

Jotkut hyötyvät toiminnallisista keinoista. Mukava harrastus vie ajatukset pois kiusaamisesta ja tuo onnistumisen tunteita.

Kiusaamista voi yrittää käsitellä myös järjellä. Suomessa laki kieltää toisen epätasa-arvoisen kohtelun. Kenenkään ei tulisi joutua kiusatuksi.

Kolmas tapa on kiinnittää huomiota tunteisiinsa ja pohtia niiden merkitystä. Jos kiusaaminen herättää vihaa, se voi auttaa ymmärtämään, että itseä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti ja että tilanne ei voi enää jatkua.

3. Opi nauramaan omille virheillesi

Kiusaaja saa voimaa kiusatun epäonnistumisista. Jos kiusattu oppii suhtautumaan omiin epäonnistumisiinsa hyväksyvästi ja huumorilla, kiusaaja menettää tilanteen hallinnan. Kun ihminen ei itse kaadu, häntä on paljon vaikeampi kaataa.

4. Muistuta itseäsi siitä, että olet arvokas

Kiusaaminen murentaa ihmisen itsetuntoa. Siksi kiusatun on hyvä pitää huolta siitä, että hän muistaa olevansa hyvä ja osaava ihminen.

Itselleen kauniisti puhuminen, uuden taidon opettelu tai omien onnistumisten listaaminen antavat itsetunnolle lisäpotkua.

5. Horjuta kiusaajan valtaa

Kiusaaja saa voimaa siitä, että hänellä on valtaa. Kiusaajan vallan murentaminen voi olla vaikeaa, mutta jo yksittäiset pienet teot voivat pikkuhiljaa alkaa murentaa kiusaajan otetta.

Kiusaajan kommenttien sivuuttaminen, hänelle vastaan sanominen ja itsensä puolustaminen näyttävät kiusaajalle, ettei hänen valtaansa haluta alistua. Jos kiusattu ei yksin uskalla asettua kiusaajaa vastaan, apuun voi pyytää luotettavan liittolaisen.

6. Pohdi, mitä pelkäät

Kiusatuksi tuleminen voi aktivoida ydinpelkojamme. Niitä ovat turvallisuuteen, läheisyyteen, hallintaan ja elossa pysymiseen liittyvät pelot.

Mieti, mikä sinua pelottaa. Se, ettet pärjää vai se, että nolaat itsesi? Vai pelkäätkö kenties, että jäät yksin?

Kun ihminen ei ole kiinni omassa pelossaan, hän ei lamaannu vaan pystyy kuuntelemaan toisen sanoja. Tällöin sanoihin on myös mahdollista vastata. Kiusaajalta voi kysyä, mitä hän kommentillaan tarkoitti. Hänelle voi kertoa, miltä käyttäytyminen tuntui. Häntä voi myös pyytää lopettamaan epätasa-arvoisen toimintansa.

Kiusaaja voi hämmentyä siitä, että hän joutuu vastuuseen käyttäytymisestään.

7. Ryhdy muuttamaan sisäisiä vääristymiä

Kiusaamisen jatkuessa riittävän pitkään kiusatun käsitys itsestä ja muista ihmisistä voi vääristyä. Hän voi menettää uskonsa ihmisten hyvyyteen ja luottamuksensa itseensä.

Kun tällaisia vääristymiä onnistutaan muuttamaan, kiusaamisesta selviytyminen helpottuu. Sisäisten vääristymien muuttaminen edellyttää usein ammattilaisen, kuten psykologin tai terapeutin apua.

Vääristymiä on kuitenkin mahdollista myös käsitellä itse. Jos kiusattu esimerkiksi ajattelee, ettei hän kelpaa kenellekään, tätä ajatusta olisi hyvä analysoida tutkijan tavoin. Milloin väite on osoittautunut todeksi ja milloin taas ei? Pitääkö se oikeasti poikkeuksetta paikkansa? Kun ihminen ymmärtää, että hänen käsityksensä on uskomus, ei fakta, sisäinen vääristymä alkaa murtua.

Lähteet: Satu Kaski ja Vesa Nevalainen: Jo riittää – irti kiusaamisesta ja kiusaajista (Kirjapaja 2017) ja Työterveyslaitos

Lue myös:

Kiusattu – Näin pääset eroon uhrin roolista

X Factor -kilpailussa menestynyt Saara Aalto: ”Luulin, ettei koulukiusaaminen jättänyt jälkiä”

Itsetunto-ongelmat kiusaavat nuoria naisia – Kehitä hyvä itsetunto

Armi Toivanen: ”Koulukiusaaminen vaikuttaa vieläkin itsetuntooni”

Terapia liian kallista? Näin saat apua edullisesti tai jopa ilmaiseksi

X