Ihmiset ja suhteet

Kotiliesi: Taiteilija Riitta Nelimarkka-Seeck muutti sairaan puolisonsa hoitokotiin – ensin hoitajat antoivat painavan viestin

Kotilieden haastattelussa taiteilija Riitta Nelimarkka-Seeck kertoo, kuinka puolison vaikea sairaus sai hänet pohtimaan omaa jaksamistaan.

Teksti:
Milla Puustinen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Riitta Nelimarkka-Seeckille päätös muuttaa vaikeasti sairas puoliso hoitokotiin oli raskas.

Kotilieden haastattelussa taiteilija Riitta Nelimarkka-Seeck kertoo, kuinka puolison vaikea sairaus sai hänet pohtimaan omaa jaksamistaan.

Uusimman Kotiliesi-lehden haastattelussa Riitta Nelimarkka-Seeck, 75, kertoo vaikeasta päätöksestä muuttaa vaikeasti sairas puoliso Jaakko Seeck hoitokotiin.

Pari on tuntenut toisensa siitä asti, kun Riitta oli kuudentoista. Naimisissa he ovat olleet vuodesta 1971, ja heillä on kolme aikuista poikaa.

Riitan puoliso Jaakko sai ensimmäisen aivoinfarktinsa vuonna 2005. Sen jälkeen hänen vointinsa vaihteli vuosia hyvien jaksojen ja takapakkien välillä.

Toisen sairaus täytyy hyväksyä.

”Sen jälkeen sitä ei itketä. Ei ole ainutkertainen kohtalo, että joku perheenjäsenistä sairastuu. Tietenkin joskus tulee tunteenpurkauksia ja kaipuun hetkiä, kun mietin, mitä kaikkea upeaa olemme tehneet yhdessä. Mutta olen oppinut ottamaan tosiasiat tosiasioina”, Riitta sanoo Kotiliedessä.

Riitta koki, että kotihoidon loppuaikoina hänelläkään ei juuri ollut itsenäisyyttä.

”En pystynyt keskittymään töihini. Jaska kannusti minua aina. Olimme aiemmin tehneet yhteisiä projekteja, mutta enää hänellä ei ollut energiaa.”

Riitta sanoo, että hänelle oli moraalisesti ja eettisesti vaikeaa muuttaa puoliso hoitokotiin. Se oli kuitenkin järkevä ja oikea ratkaisu kaikille. Kotihoito ei enää toiminut. Sosiaalihoitajia Riitta kehuu miellyttäviksi.

”He sanoivat, että minun on pakko osata sanoa, etten enää jaksa, voin kohta itse seota. Se oli kova paikka, mutta olisi myös vastuuntunnotonta hylätä itsensä siinä tilanteessa. Jos toinenkin väsyttää itsensä uuvuksiin, läheiset joutuvat hoitamaan kahta ihmistä”, Riitta kertoo Kotilieden haastattelussa.

Hänen mielestä yhteiskunnan pitää tarjota enemmän mahdollisuuksia saada turvalliset ja arvokkaat olosuhteet ihmisen elämän viimeisiksi päiviksi.

”On romantisoitu ajatus, että ihmisen pitää saada olla kotona loppuun asti. Se on asian olemuksen vääristelyä. Rahansäästöä se on.”

Lue Riitta Nelimarkka-Seeckin koko haastattelu Kotilieden verkosta tai Kotiliesi-lehdestä 5/2024.

X