Victoria ja Silvia
Victoria ja Silvia Victorian syntymäpäivillä 2018.
Kuninkaalliset

Miksi prinsessa Victorian ja kuningatar Silvian suhteesta tiedetään niin vähän?

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja hänen äitinsä, kuningatar Silvia on nähty julkisuudessa yhdessä jo Victorian syntymästä lähtien, mutta heidän suhteestaan tiedetään yllättävän vähän.
Teksti: Kaisa Haatanen Kuvat: Getty Images, MV Photos

Ruotsin kruununprinsessa Victoria, 42, on totuttu näkemään sädehtivänä, aikuisena naisena edustamassa jäyhän isänsä, kuningas Kaarle XVI Kustaan, 74, rinnalla. Milloin Victoriaa on ihasteltu upeassa asussa Nobel-gaalassa tiara hiuksissaan, milloin reippailemassa ulkoilupusakassa maakuntamatkallaan. Tulevan ammattinsa vuoksi Victoria on ollut jo nuoresta asti erityisen paljon isänsä hoteissa, mutta paljon vähemmälle huomiolle on jäänyt prinsessan suhde äitiinsä Silviaan, 76.

Kuninkaalliset kaikkialla ovat onnistuneet kietoutumaan mysteerin usvaan, toiset hyvin ja toiset vähän huonommin. Vaikka he muuten edustavat valtiotaan, heidän yksityiselämänsä on tiukasti heidän omissa käsissään. Me tiedämme Ruotsin kuningattaren ja kruununperijän keskinäisistä väleistä hämmästyttävän vähän, vaikka tuossahan he asuvat lahden toisella puolen.

Kuningatar Silviaa ja kruununprinsessa Victoriaa yhdistää moni asia. Kun Silvia avioitui Kaarle XVI Kustaan kanssa, hänen rooliinsa liittyi jo tuolloin monenlaisia paineita – ja monet noista paineista tuntee Victoriakin nykyään. Molempiin on kohdistunut kovia ulkonäköön liittyviä vaatimuksia, jotka esimerkiksi sairastuttivat Victorian anoreksiaan.

Toinen paine koskee puolison valintaa. Vallattoman kruununprinssin asettumista aloilleen odotettiin Ruotsissa aikoinaan hartaasti ja toiveikkaasti. Silvia oli toki muodollisesti pätevä prinssin puolisoksi. Hän oli kuvankaunis brunette, saksalaisen liikemiehen ja brasilialaisen aatelissuvun tyttären nuorin lapsi.

Myös Victorian matkaa avioliiton onnelaan seurattiin Euroopassa tarkasti. Kun kruununprinsessa Victoria ja hovikelpoiseksi koulittu kuntosaliyrittäjä ja Victorian personal trainer Daniel Westling saivat toisensa, kaikki oli kuitenkin aivan toisenlaista kuin 1970-luvulla, vaikka molemmat kuninkaalliset valitsivatkin rinnalleen puolison aatelispiirien ulkopuolelta. Voimme vain kuvitella vuosien hivutustaistelun, jota jääräpäinen prinsessa oli joutunut rakkauden tähden käymään jääräpäisen isänsä kanssa. Isä kun odotti toisenlaista vävyä valtakuntaan.

Prinsessa Victoria tunnetaan ahkerana ja tunnollisena työnsä tekijänä. Silvia opetti kuin huomaamattaan Victorialle työn tekemisen mallin. Aikoinaan tullessaan nuorena kuningattarena hoviin hän herätti hämmennystä pyytämällä työhuoneeseensa oman kirjoituskoneen. Hän aikoi pitää itse huolen kirjeenvaihdostaan. Kuningas ei yrittänytkään säädellä puolisonsa tekemisiä, vaan Silvia sai rakentaa roolistaan itselleen sopivan.

Prinsessa Victoria vanhempiensa sylissä kastejuhlassaan 1977.

Prinsessa Victoria kastejuhlassaan vanhempiensa sylissä.

Kuningasperheen lapset ovat kertoneet Silvia-äidin olleen se iloinen ja hauska vanhempi; se, joka muistutti, että kultaisessa häkissäkin on mahdollista elää. Ehkä juuri äidin an­siosta Victoriasta uhkuu hellyyttä, uteliaisuutta ja huumorintajua. Victoria on tehnyt selväksi, että hän haluaa viettää perheensä kanssa enemmän aikaa ja toisenlaista elämää kuin hänen vanhempansa aikoinaan ehtivät.

Luit juuri lyhennelmän Annan 28/2020 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Kaisa Haatanen. Jutussa kuninkaallisasiantuntijana tunnettu Haatanen pohtii muun muassa, millainen tuki Silvia on ollut Victorialle, kuinka Silvian oma lapsuus vaikutti häneen ja millainen äiti Victoriasta on kasvanut. Lue koko juttu numerosta 28/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X