Ihmiset ja suhteet

Minna Parikka ei halua suunnitella enää korkokenkiä – tällaisia tulevaisuudensuunnitelmia hänellä on

Suunnittelija Minna Parikka lopetti neljä vuotta sitten suositun kenkäbrändinsä. Luopuminen oli kuitenkin vaikeampaa kuin hän oli osannut arvata.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Minna Parikka on käynyt BasBas Kulmassa Helsingissä vuosien ajan. – Tuntuu kuin olisi pienellä matkalla, kun viettää ravintolassa iltaa kavereiden kanssa.

Suunnittelija Minna Parikka lopetti neljä vuotta sitten suositun kenkäbrändinsä. Luopuminen oli kuitenkin vaikeampaa kuin hän oli osannut arvata.

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka, 44, istuu lempiravintolassaan BasBas Kulmassa Helsingin kantakaupungissa. Takana on uuden kenkäbrändin lanseeraus. Ajatus uudesta kenkämerkistä sai alkusysäyksen tylsistymisestä, jota Minna alkoi tuntea lopetettuaan pupunkorvista tunnetun kenkäbrändinsä neljä vuotta sitten.

– Brändi jäi hittituotteidensa vangiksi. Merkki alkoi toistaa samaa kaavaa, eikä se ollut enää kiinnostavaa. Haluan luoda uutta ja pysyä ajan hermolla, kammoan paikalleen jämähtämistä.

Minna ei katunut lopettamispäätöstä, vaikka huomasi ikävöivänsä työtään.

– Olin elänyt melkein koko ikäni tietynlaista elämää, siksi siitä oli niin vaikea luopua.

Hän oli lähtenyt heti lukion jälkeen opiskelemaan kenkäsuunnittelua Englantiin.

– Tauko tuli hyvällä hetkellä. Asun kahdestaan kuusivuotiaan tyttäreni kanssa, ja hektinen työ ja kotielämä eivät aina ole menneet yksiin. Tauon aikana oivalsin, että minulla on vielä annettavaa suunnittelijana. Tajusin, etten halua tehdä työkseni mitään muuta.

Lue myös: Muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkala rakastaa glamouria – omassa pukeutumisessaan hän vannoo minimalismin nimeen

”Perusarki ei sopinutkaan minulle”

Oman merkin lopettamisen jälkeen Minna suunnitteli mallistoja muille ja rakennutti kakkoskodin Inkooseen. Sen jälkeen hän eli hiljaiseloa pienen tyttärensä kanssa.

– Halusin nähdä, miten minulle maistuisi perusarki, jossa päivät seuraavat samankaltaisina toisiaan. Se ei sopinut minulle yhtään. Oltuani puolisen vuotta aika lailla aivot narikassa aloin kaivata uutta.

Viime syksynä Minna lähti tyttärensä kanssa Japaniin ja Kiinaan. Siinä missä kotielämä ei tarjonnut tarpeeksi virikkeitä, muualla oli menoa ja meininkiä. Ihmiset käyttivät muotia ja näyttivät erilaisilta.

– Oivalsin, että haluan päästä takaisin muodin maailmaan, matkustaa ja olla kaikessa siinä älyttömyydessä mukana. Kotona aloin heti suunnitella uusia kenkiä.

Korkeat korot ovat olleet suunnittelijan tavaramerkki, mutta uudessa Minna Minna -merkissä korot ja suurin osa pupunkorvista ovat historiaa.

Mihin katosi rakkaus korkokenkiin?

– Laiskuuteen! En enää käytä korkokenkiä, eikä niitä näy kovin monen muunkaan jalassa riippumatta, missä päin maailmaa ollaan. Pukeutuminen on nyt käytännöllistä. Ihmiset toivovat kengiltään huoletonta mukavuutta.

Lue myös Kotiliesi.fi: Kenkäsuunnittelija Minna Parikalle iski paniikki, kun yritystoiminta päättyi – hetken mielijohteesta hän aloitti taloprojektin, jossa kaikki olisi vaaleanpunaista – katso myös video!

Kengät persoonan jatkeena

Minna toivoo, että tulevaisuudessa suurin osa kengistä valmistettaisiin sataprosenttisesti kierrätetyistä ja luonnonmateriaaleista.

– Haluan olla vastuullinen ja huolehtia, ettei kenkieni valmistuksessa käytetä haitallisia kemikaaleja.

Kengät ovat Minnalle vaatteita henkilökohtaisempi hankinta.

– Ne ovat persoonan jatke. Kengät voivat antaa käyttäjälleen paljon itseluottamusta. Minulla on aina ollut pilvin pimein kenkiä. Muistan, millaiset kiksit sain nuorempana ostaessani uutta kenkäparia. Enää en saa niiden hankkimisesta samanlaista onnen tunnetta kuin aiemmin.

Yksinhuoltajaäidin oma aika on usein kortilla.

– Puuhaamme paljon kaikenlaista lapsen kanssa. Matkustelemme ja vietämme aktiivista elämää. Näemme kavereita ja tykkäämme käydä kulttuuritapahtumissa ja esityksissä.

Ennen Minna sai nautintoa adrenaliinintäyteisistä kokemuksista, joissa laittoi itsensä mukavuusalueensa ulkopuolelle. Äidiksi tulon myötä sellaiset ovat jääneet.

– Nykyään tykkään enemmän rauhoittavista jutuista, kuten joogasta ja rentouttavasta hieronnasta. Itsekseen oleskelu jossain rauhallisessa ympäristössä on hyvää vastapainoa työnteolle ja muulle hulinalle.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 20/2024.


X