Ihmiset ja suhteet

Teinipari Renata ja Björn rakastui uudelleen aikuisina: ”Björn sanoi, ettei nuorena ymmärtänyt hyvän päälle”

Renata Mangs, 47, ja Björn Greggas, 48, seurustelivat teineinä, mutta elämä vei erilleen. Kun he nelikymppisinä kohtasivat uudestaan, he halusivat kaiken – myös yhteisen talon ja lapsen.

Teksti:
Tiina Suomalainen
Kuvat:
Jani Kautto, haastateltavien kotialbumi

Erityisopettaja Renata Mangs, 47, ja luotsi Björn Greggas, 48, olivat toisilleen se ensimmäinen suuri rakkaus.

Renata Mangs, 47, ja Björn Greggas, 48, seurustelivat teineinä, mutta elämä vei erilleen. Kun he nelikymppisinä kohtasivat uudestaan, he halusivat kaiken – myös yhteisen talon ja lapsen.

Pitkä söpö poika, vaaleat hiukset, päällä punainen collegepaita. Renata Mangs muistaa vielä, kun hän näki Björn Greggaksen ensimmäisen kerran kesällä 1989. 12–13-vuotiaat varhaisteinit olivat musiikkileirillä – kaskislainen Renata soitti klarinettia ja närpiöläinen Björn trumpettia.

Renata ihastui Björniin heti.

Elokuussa he aloittivat yläkoulun rinnakkaisluokilla. Sitten Björnin kaveri tuli sanomaan Renatalle, että Björn haluaisi alkaa seurustella hänen kanssaan. Björn muistelee, että hän oli ihastunut ainakin Renatan pitkiin hiuksiin. Niin he ”alkoivat olee”. Renata muistaa vielä päivämääränkin: 23.10.1989. Ensisuudelma vaihdettiin joululomalla koulun jääkiekkokaukalon luona.

Nuoret liikkuivat ystäväporukassa, jossa oli myös kaksi muuta seurustelevaa paria.

– Olimme tosi vähän kahdestaan – paitsi silloin, kun puhuimme puhelimessa. Puhuimme pitkiä puheluja ja lopetimme ne sanomalla pus pus ja älskar dig. Olimme varmaan kuulleet aikuisten sanovan niin, Renata kertoo.

He seurustelivat koko yläasteen. Vielä ysiluokan jälkeenkin heillä oli pientä säätöä.

Lukion jälkeen elämä vei eri suuntiin. Björn jäi länsirannikolle, Renata muutti Lappeenrantaan rakkauden perässä ja sai kaksi lasta. Björnillä oli vuosien saatossa muutamia pidempiä suhteita.

Jos he tapasivat sattumalta Kaskisissa, he halasivat ja vaihtoivat kuulumisia. Ei sen kummempaa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Lea Laven katuu, ettei tehnyt sovintoa elämänsä rakkauden kanssa: ”Nyt ymmärrän, että ihmisten ei tarvitse olla samasta puusta veistettyjä”

Björn ja Renata ”alkoivat olee” seitsemännen luokan syksyllä ja seurustelivat koko yläasteen.
Björn ja Renata ”alkoivat olee” seitsemännen luokan syksyllä ja seurustelivat koko yläasteen. © Haastateltavien kotialbumi

Björn ehti vielä saada Renatan kanssa ensimmäisen lapsensa

Kunnes he kesällä 2014 kohtasivat Renatan isosiskon luona.

– Jokin veti meitä yhteen. Björnin olemuksesta ja katseesta vaistosin, että hän oli ihastunut minuun, Renata kertoo.

Oliko näin, Björn?

– Kyllä minä ihastuin, ihastuin taas.

Renatan avioliitto oli tuolloin ollut jo pitkään huonossa jamassa. Eropaperit laitettiin vetämään syksyllä 2014.

Asioita alkoi tapahtua vauhdilla: Renata ja Björn pitivät tiiviisti yhteyttä Messengerissä ja tapailivat toisiaan. Keväällä 2015 Björn tapasi Renatan lapset, ja joulukuussa pariskunta osti talon Lappeenrannasta. Heidän yhteinen lapsensa syntyi vuonna 2017.

– Minä olin silloin jo yli neljänkymmenen, mutta meistä tuntui tärkeältä saada myös yhteinen lapsi – varsinkin, kun Björnillä ei ollut vielä omaa lasta.

Kun Renata ja Björn kohtasivat uudelleen aikuisena, nuoruuden yhteinen pohja oli tallella ja kaikki tuntui luonnolliselta. 
Kun Renata ja Björn kohtasivat uudelleen aikuisena, nuoruuden yhteinen pohja oli tallella ja kaikki tuntui luonnolliselta.  © Jani Kautto

Renata: ”Minä olin nuoruudessa ollut loukattu osapuoli”

Kumpikaan ei epäröinyt. Kaikki tuntui luonnolliselta, Renata ja Björn sanovat. Nuoruudessa luotu yhteinen pohja oli olemassa kaikkien vuosikerrostumien alla – ja heidän vanhempansakin tunsivat toisensa. Toinen oli sama ihminen, ja kuitenkin eri.

– Minä olin nuoruudessa ollut se loukattu osapuoli, koska Björn jätti minut, mutta halusi minut aina heti takaisin, jos minulla oli uusi poikaystävä. Kävimme tätä läpi suhteemme alussa. Björn sanoi, että hän oli niin nuori silloin eikä ymmärtänyt hyvän päälle, Renata kertoo.

Toisella kierroksella Björn oli liikkeellepaneva voima isojen ratkaisujen tekemisessä. Se toi Renatallekin varmuutta ja turvallisen olon.

Muutama vuosi ennen kuin Renata ja Björn rakastuivat uudestaan, Renata poltti kaikki kirjeet ja runot, joita he olivat kirjoitelleet toisilleen teini-iässä.

– Ajattelin silloin, että en enää tarvitse näitä. Nyt niiden tuhoaminen kaduttaa, Renata sanoo.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 18/2024.


X