Ihmiset

Hanna ja Nelly hurmasivat tv-yleisön Lego Masters Suomi -kisassa: ”Minkä häviää tekniikassa, korvaa luovuudella”

Hanna ja Nelly ovat entisiä työkavereita, jotka Lego Masters Suomi -kisa saattoi vuosien jälkeen takaisin yhteen. Kaksikko jakaa intohimon luoviin projekteihin sekä legoihin.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Mtv

Nelly ja Hanna eivät olleet nähneet toisiaan pariin vuoteen ennen kisaa.

Hanna ja Nelly ovat entisiä työkavereita, jotka Lego Masters Suomi -kisa saattoi vuosien jälkeen takaisin yhteen. Kaksikko jakaa intohimon luoviin projekteihin sekä legoihin.

Hanna Wickstrand, 37, ja Nelly Tulimäki, 32, ovat tuttuja Lego Masters Suomi -kilpailusta, jossa kahdeksan paria on rakentanut uskomattomia teoksia legopalikoiden avulla. Ohjelman edetessä katsojia koollaan ja mielikuvituksellisilla toteutuksillaan hämmästyttäneet rakennelmat syntyivät intensiivisten haasteiden aikana.

– Niitä väkerrettiin sormet rakoilla, selkä vääränä ja nälkäkiukun vallassa, Nelly nauraa.

Näyttäviä teoksia koottiin lähes vuorokauden mittaisissa rakennushaasteissa, ja pitkät kuvauspäivät veivät useaan otteeseen voimat molemmilta.

Kova työ oli kuitenkin sen arvoista, sillä se on vienyt kaksikon kilpailussa pitkälle Suomen muiden huippurakentelijoiden kanssa.

Lego Masters -kisa toi ystävykset yhteen

Kisaan lähteminen oli alkujaan Nellyn idea – mutta sillä ajatuksella, että kisaan osallistuisi entinen työkaveri Hanna. Nellyllä itsellään ei ollut kokemusta Lego-palikoiden kasaamisesta sitten lapsuusvuosien, mutta Hannalle Nelly tiesi kokemusta kertyneen rutkasti.

– Olin katsonut Lego Masters -kisojen versioita Australiasta ja Yhdysvalloista. Kun näin Instagramissa Lego Masters Suomi -kilpailun ilmoituksen, tägäsin heti Hannan tilin, Nelly kertoo.

Pian tämän jälkeen tuotantoyhtiöstä kilahti yksityisviesti Hannan Instagram-tilille. Osallistumisessa olisi vain yksi mutta – kisaa käytäisiin pareittain.

– Jotenkin siinä kävi niin, että Hanna onnistui huijaamaan minut kanssaan kisaan mukaan, Nelly nauraa.

Nelly hurahti legoihin vasta kisan myötä.
Nelly hurahti legoihin vasta kisan myötä.

Kisa toi entiset työkaverit yhteen. Ennen Lego Masters -kisaa kaksikko ei ollut nähnyt toisiaan pariin vuoteen, kun Hanna oli lopettanut työt myymälässä, jossa molemmat olivat aiemmin työskennelleet. Pienestä tauosta huolimatta yhteinen sävel löytyi nopeasti.

– Elämme molemmat tunteella sekä heittäydymme uusiin asioihin uteliaisuudella ja innolla, Hanna kertoo.

Lisäksi molempia kisassa hyödytti vankka tausta luovilta aloilta. Hanna on päivätyöltään projektiarkkitehti. Iltaisin aika kuluu tapahtumia tuottaessa sekä burleskitaiteilijana. Nelly puolestaan työskentelee valokuvaajana ja myyjänä. Vapaa-ajallaan hän muun muassa tekee koruja ja neuloo.

– Se minkä hävisimme kisassa tekniikassa, korvasimme kerta toisensa jälkeen luovuudella. Se oli meidän vahvuutemme, Hanna uskoo.

Nelly uskoo, että hyvistä tarinankerronnan taidoista oli myös iso etu.

– Tyylimme on rakentaa kokonaisuuksia, jotka nimeämme hahmoja myöten, Nelly sanoo.

”Leikin ei tarvitse jäädä lapsuuteen”

Vaikka Nelly hurahti Legoihin vasta kisan myötä, Hannalla ne ovat pysyneet elämässä lapsuudesta lähtien.

– Legoista en luopunut siinäkään vaiheessa, kun muut leikit ja lelut saivat jo jäädä, Hanna muistelee.

Muille hän ei harrastuksestaan yläaste- ja lukioikäisenä kertonut, sillä hän pelkäsi saavansa nörtin leiman.

– Silloin paljastuminen olisi ollut järjettömän noloa. Nyt harrastukseni tuskin on enää vuosiin tullut kenellekään tutulleni yllätyksenä, Hanna sanoo.

Lego-palikat ovat saaneet väistyä vain silloin, kun kotona on iskenyt tilan puute. Muuten ne ovat aina olleet osa Hannan elämää. Hän itse vertaa rakentelua ristikkolehtiin:

– Se on minulle tapa nollata aivoja, kun haluan rentoutua. Saan keskittyä puuhasteluun ilman luovuuden painetta. Minun ei ole pakko saada mitään tärkeää aikaiseksi, voin vain rakentaa, Hanna kertoo.

Moni muistaa Lego-palikat juuri lapsuudestaan, minkä vuoksi ne mielletään usein lasten leluiksi. Siksi aikuisten keskuudessa harrastus voi edelleen herättää monissa hämmennystä.

”Onneksi en enää välitä, mitä muut ajattelevat.”

Nellylle naureskeltiin, kun tieto hänen osallistumisestaan Lego Mastersiin tuli julki.

– Onneksi en enää välitä, mitä muut ajattelevat. Minusta Legot ovat vain yksi esimerkki siitä, kuinka siistejä juttuja lapsuudessa oli – miksi leikin pitäisi jäädä vain lapsuuteen? Nelly miettii.

Lego-harrastus sopii monenikäiselle

Ohjelman myötä moni epäilijä on tutkaillut asenteitaan uudestaan ja kertonut jopa itsekin innostuneensa ajatuksesta. Hanna ja Nelly uskovat, että Legot tarjoavat inspiraatiota monenlaisille harrastajille.

– Ei tarvitse olla tekninen tai looginen ihminen pärjätäkseen palikoiden kanssa. Legoilla rakentelu voi olla hyvinkin luovaa, päämäärätöntä tai silkkaa leikkiä, Hanna kertoo.

Myös tarjonta on laajaa. Legoista voi rakentaa nukketalomaisia rakennelmia, sähköllä toimivia autoja tai vaikka Harry Potterista tutun Tylypahkan.

– Itse rakastan Botanical-sarjaa, jossa kootaan erilaisia kukkia ja kasveja. Rakastan kukkia, mutta ne aina kuolevat käsissäni. Vihdoin olen löytänyt kasvit, joita en voi tappaa, Nelly nauraa.

Legoharrastus ei ole aikuisten keskuudessa tavatonta. Facebookin aikuisille suunnatuissa Lego-faniryhmissä on kymmeniä tuhansia seuraajia. Erilaisia, aikuisille suunnattuja sarjoja tulee tarjolle jatkuvasti. Osa jopa rakentaa legoista hyllyjä tai tauluja kotiinsa.

– Legot tarjoavat rajattomasti mahdollisuuksia. Siksi niihin on vaikea kyllästyä, Hanna sanoo.

Hän myös huomauttaa, että kestävästä muovista rakennetut palikat kestävät hyvin aikaa ja harvinaiset sarjat nostavat usein arvoaan vuosien kuluessa. Osista käydään kovaa kauppaa netissä, esimerkiksi Facebookissa ja Torissa.

Lego Masters Suomi -kilpailu on saanut suomalaiset intoilemaan legoista, mutta kuinka kävi kisailijoiden? Vieläkö legot jaksavat innostaa vai veikö intensiivinen ja ajoittain raskas kisa inspiraation mukanaan?

– Minä kokosin heti kisasta mukaan saamamme setin, Hanna sanoo.

Nellylle pieni tauko sen sijaan tuli tarpeeseen.

– Mutta kun kisasta oli palauduttu, innostus syveni. Nyt odottelen aina palkkapäivää, että pääsen taas ostoksille, Nelly paljastaa.

X