Ihmiset

Hanna Wass sai merkittävän tunnustuksen – kiitellään erityisesti kahdesta asiasta: ”Rohkaiseva signaali”

Politiikan tutkija Hanna Wass laittaa asiantuntijuudessa persoonansa peliin. Valinta Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi on mieluisa tunnustus.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
OM-arkisto

Politiikan tutkija Hanna Wass on valittu Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi.

Politiikan tutkija Hanna Wass laittaa asiantuntijuudessa persoonansa peliin. Valinta Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi on mieluisa tunnustus.

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry (YKA) on valinnut Vuoden 2024 yhteiskuntatieteilijäksi politiikan tutkija Hanna Wassin, 46.

Titteli myönnetään vuosittain henkilölle, joka on osoittanut yhteiskunta-alan ammattilaisena monipuolista ja laaja-alaista osaamista yhteiskunnan eri osa-alueilla.

YKAn hallituksen puheenjohtaja Hanna Sauli kertoo tiedotteessa valinnan perusteiksi muun muassa sen, että Wass on tuonut sekä yhteiskunta-alaa että alan asiantuntijuutta näkyville uudella ja virkistävällä tavalla.

Valinta ja perustelut lämmittävät mieltä, Wass tunnustaa. Erityisen ilahduttavaa on se, että tunnustus tulee oman alan ammattiliitolta.

– Akateemiseen asiantuntijuuteen kohdistuu monenlaisia tiedeyhteisön sisäisiä ja yhteiskunnallisia odotuksia. Olen keski-iän kapinassani pyrkinyt vähitellen muokkaamaan työrooliani enemmän itseni näköiseksi ja olla siten osaltani laajentamassa tutkijoista julkisuudessa muodostuvaa kuvaa. Tuntuu hurjan merkitykselliseltä, että se saa osakseen tunnustusta nimenomaan ammattiliitolta, Wass kommentoi.

– On rohkaiseva signaali, ettei omalta yhteisöltä saa pelkästään kritiikkiä osakseen, vaan yritys liikkumavaran lisäämiseen nähdään mielekkäänä.

”Olen pyrkinyt laajentamaan asiantuntijuuden roolimalleja”

Wass on pyrkinyt julkisuudessa laaja-alaiseen ja omannäköiseen asiantuntijuuteen. Maamme tunnetuimpiin politiikan kommentaattoreihin lukeutuva yleisen valtio-opin dosentti ei ole pelännyt näyttäytyä erityyppisillä foorumeilla omalla tyylillään.

Siitä on ropissut myös kritiikkiä. Oma polemiikkinsa on liittynyt Wassin asuvalintoihin, joita osa ihmisistä on pitänyt liian värikkäinä tai liian paljastavina asiantuntijan asuiksi.

– Asiantuntijuuteen kohdistuu monenlaisia odotuksia ja tiukkojakin roolimalleja. Olen pyrkinyt omalta osaltani laajentamaan niitä, jotta löytäisin oman näköiseni tavan olla ja sitä kautta rohkaista muitakin tekemään samoin, Wass pohtii.

Tiukkoihin raameihin pakottaminen ei kuitenkaan koske vain asiantuntijan ulkonäköä, Wass muistuttaa. On olemassa muitakin tapoja, joilla asiantuntijaa voidaan yrittää sijoittaa johonkin muottiin ja antaa hänelle tietynlaisia leimoja.

Wass muistelee puolentoista vuoden takaista tapausta, jolloin hän kehui julkisesti silloista Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista. Se johti somemylläkkään ja väliaikaiseen hyllytykseen politiikan kommentaattorina.

– Edelleen ”Tuppurais-gate” nostetaan somessa esille lähes joka kerta, kun esiinnyn mediassa, vaikka olen useampaan kertaan vakuuttanut julkisesti, että minulla ei ole sidoksia demareihin eikä mihinkään muuhunkaan puolueeseen.

Politisoimisyritykset ja ulkonäköön liittyvä keskustelu ovat vaatineet veronsa.

– Välillä mietin, olenko aiheuttanut ammattikunnalle hallaa, ja onko tämä sen tyyppistä julkisuutta, jota nimenomaan pitäisi osata välttää. Nämä ovat isoja kysymyksiä aikoina, jolloin tieteen yhteiskunnalliseen asemaan ja julkiseen rahoitukseen kohdistuu muutenkin paljon paineita.

”Tiede ja tutkimus kuuluvat kaikille”

Kaikesta edellä mainitusta huolimatta Wass ei suostu tinkimään periaatteestaan laittaa persoonansa asiantuntijaroolissa likoon. Tarkoitus on tehdä tiedeviestinnästä helpommin lähestyttävää, ja siitä Vuoden yhteiskuntatieteilijän tunnustuksen antanut raati häntä kiitteleekin.

– Voi olla hyvin kapeuttavaa ja kutistavaa, jos alkaa liikaa pelätä erilaisia leimoja ja tieteellisen uskottavuuden menettämistä. Omana itsenä oleminen on kuitenkin se, joka edistää asiantuntijankin viestin tavoitettavuutta, Wass sanoo.

Kääntöpuoli avoimuudelle on henkilökohtaisen haavoittuvuuden lisääntyminen. Mitä enemmän kertoo itsestään ja tekee itseään inhimilliseksi, sitä helpommin altistuu eri tyyppiselle julkisuudelle ja kommentoinnille.

– Tällöin voi löytää itsensä iltapäivälehden kolumnista sellaisessa asiayhteydessä, jossa ei lainkaan haluaisi esiintyä, Wass huomauttaa.

Henkilöjulkisuutta hän ei erityisesti kaipaa, eikä se ole hänen esiintymisensä pontimena.

– Tiede ja tutkimus kuuluvat kaikille, ja tutkimustietoa on hyvä olla tarjolla muidenkin kuin perinteisten tiedejulkisuuksien kautta. Kun tutkija tuo esiin eri ulottuvuuksia elämästään, myös tutkimusteemat voivat avautua tuoreella kärjellä.

Palkintorahat Politiikasta.fi:lle

Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi valittu saa mahdollisuuden antaa YKAn tarjoaman 2 500 euron suuruisen tukirahan valitsemalleen kiinnostavalle ja tärkeälle yhteiskunnalliselle toimijalle.

Wassille valinta oli selvä: hän päätti antaa tukirahan Politiikasta.fi-verkkolehdelle. Kyseessä on Valtiotieteellisen yhdistyksen julkaisu, joka yleistajuistaa yhteiskuntatieteitä ja erityisesti politiikan tutkimusta.

Wass perustelee valintaa sillä, että lehti tekee äärettömän arvokasta työtä tieteen popularisoimiseksi.

Ja sitä sitä samaa tärkeää työtä tekee myös Hanna Wass itse.

X