Ihmiset

Jenni Haukio on nyt poikkeuksellisen kiireinen – kohtasi ukrainalaislapsia ja jännittää väitöstilaisuuttaan

Ukrainalaisten lasten haaveet saivat syysflunssasta kärsineen, tavallista kiireisempään joulukuuhun valmistautuvan Jenni Haukion liikuttumaan.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Roza Ahmad

Jenni Haukio osoitti myötätuntonsa Ukrainan Suomen-suurlähettiläälle Olga Dibrovalle.

Ukrainalaisten lasten haaveet saivat syysflunssasta kärsineen, tavallista kiireisempään joulukuuhun valmistautuvan Jenni Haukion liikuttumaan.

Kansallismuseossa Helsingissä elettiin herkkiä hetkiä, kun rouva Jenni Haukio kohtasi kymmenkunta Suomessa pakolaisena elävää ukrainalaista lasta Unicefin Pieniä tarinoita -kampanjan julkistamistilaisuudessa.

Lapset esittelivät Jenni Haukiolle ja tilaisuuden muulle yleisölle haaveitaan, joita he olivat kirjoittaneet ylös lokakuussa heille järjestetyssä työpajassa. Pienen pojan toive ”haluan tuntea vapauden” säväytti syvältä samalla, kun toisen toive oppia skeittamaan muistutti siitä, miten lasten haaveet rakentuvat ensisijaisesti hyvästä ja turvallisesta arjesta.

– Turvattomuus on todellisuutta miljoonille lapsille eri puolilla maailmaa, ja siksi minua liikuttaa aivan erityisesti saada kokoontua teidän kanssanne juhlistamaan Pienet tarinat -kampanjan käynnistymistä, Jenni Haukio sanoi.

Kampanja kokoaa yhteen sekä lasten että tunnettujen suomalaisten lastenkirjailijoiden tarinoita. Syksyllä 2023 ilmestyy tarinoista koottu lastenkirja, jonka julkaisevat Unicefin kanssa yhdessä kaksi suurta suomalaista kustantajaa Otava ja WSOY.

– Tarinoiden voima paremman ja toiveikkaamman tulevaisuuden rakentamisessa voi olla lukijalle käänteentekevä, Jenni Haukio sanoi.

Syysflunssa uhkaa tuleviin kiireisiin valmistautumista

Jenni Haukio ehti Kansallismuseoon kiireiden keskeltä ja hieman flunssaisena. Hänellä on nyt monta työtä viimeisteltävänään.

Hän väittelee valtiotieteen tohtoriksi Helsingin yliopistossa joulukuun 2. päivänä, ja pian sen jälkeen juhlitaan taas itsenäisyyspäivää Presidentinlinnassa kutsuvieraiden kanssa. Koronan takia juhlia ei ole järjestetty kahteen vuoteen.

Jenni Haukio kirjoittaa paraikaa myös kirjaa elämästään tasavallan presidentin puolisona. Kymmentä viime vuotta luotsaava teos ilmestyy huhtikuun lopulla.

Väitöstilaisuuden onnentoivotukseen Jenni Haukio vastasi kiittäen hymy huulillaan.

– Toki se jännittää, hän myöntää. Kaikki on kuitenkin hyvin valmisteltua.

Äänen käheytymisestä huolimatta Jenni Haukio pysähtyi keskustelemaan Ukrainan Suomessa toimivan suurlähettilään Olga Dibrovan kanssa. Sanoillaan hän osoitti tälle ja kaikille ukrainalaisille vilpittömän tukensa maan käydessä sotaa.

Hetken aikaa naiset keskustelivat myös Ukrainan presidentin puolisosta Olena Zelenskasta, joka sodan aikana on ottanut vahvan roolin puolisonsa ja kansansa tukijana. Jennin tervehdys menee varmasti suurlähettilään kautta kollegalle.

Tilaisuudesta Jenni Haukio halusi poistua nopeasti kotiin, jotta pääsee hoitamaan syysflunssansa tulevien tapahtumien alta pois.

Jotta muistaisimme heitä, jotka ovat kaikkein haavoittuvimpia

Tilaisuudessa myönnettiin myös vuosittainen Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustus. Tänä vuonna sen sai Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen kidutettujen lasten- ja nuorten kuntoutustyöryhmä.

– Sodat ja kriisit osuvat erityisesti lapsiin, joiden kasvu on vielä kesken, ja jotka tarvitsevat osakseen erityistä suojelua. Tämän vuoden tunnustus myönnetään työstä, joka tukee kaikkein haavoittuvimpia lapsia ja nuoria Suomessa, Jenni Haukio sanoi.

Hän toimii Lapsen oikeuksien vaikuttaja -tunnustuksen nimitysvaliokunnan puheenjohtajana.

X