Ihmiset

Kabulista runsas viikko sitten palannut Zahra Karimy, 18, kertoo Afganistanin naisten tilanteesta: ”Todennäköisesti kivityksiä tapahtuu jo”

Aktivisti, toimittaja Zahra Karimy pelkää Afganistanissa asuvien perheenjäsentensä puolesta. Hän kertoo, mitä Suomessa voidaan tehdä afganistanilaisten tilanteen parantamiseksi.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Plan

Zahra Karimy tunnetaan naisten oikeuksien ja ilmastotoimien puolestapuhujana.

Aktivisti, toimittaja Zahra Karimy pelkää Afganistanissa asuvien perheenjäsentensä puolesta. Hän kertoo, mitä Suomessa voidaan tehdä afganistanilaisten tilanteen parantamiseksi.

Journalisti, aktivisti Zahra Karimyn oli tarkoitus viettää koko tuleva lukuvuosi naisten oikeuksia Afganistanissa käsittelevän dokumentin teossa. 18-vuotias Zahra pitää välivuotta opiskelusta, ja kesän aikana hän ehti matkustaa Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin ja haastatella lukuisia naisia sekä muun muassa Afganistanin entistä presidenttiä Hamid Karzaita.

Runsas viikko sitten Zahra joutui lähtemään kesken kaiken kotiin Suomeen. Hänen esihenkilönsä Afganistanissa arvioi, että Zahran turvallisuustilanne oli huonontunut, sillä hänelle oli tullut uhkauksia tehtyjen haastattelujen takia.

– Olin tosi surullinen ja mietin, että miksi minun pitäisi pelätä. Nyt olen tosi iloinen ja kiitollinen siitä, että minut lähetettiin kotiin. Olisin muuten jäänyt jumiin sinne, Zahra sanoo.

Naisten vaihtoehdot ovat lopussa

Zahra oli vielä runsas viikko sitten Kabulissa tekemässä haastatteluja dokumenttia varten. Hän kertoo, että paikalliset tiedostivat tilanteen vakavuuden ja sen, että Taleban on tulossa. Sitä ei kuitenkaan osattu odottaa, että tilanne huononisi näin nopeasti.

– Odotus oli, että kun Nato-joukot lähtevät, pikkuhiljaa kuukausien kuluessa Taleban ottaa vallan. Kukaan ei odottanut, että kolmessa tai neljässä päivässä Taleban tulee valtaan.

Vaikeinta Afganistanissa on naisilla. Moni Zahran haastattelemista naisista on korkeasti koulutettu ja työskennellyt länsimaisten ihmisten kanssa.

– He ovat ykköshenkilöitä, joita Taleban haluaa tappaa.

Mitä vaihtoehtoja tällaisilla naisilla on?

– Ei mitään. Kaikki he ovat pakanneet matkalaukkunsa tietämättä minne mennä. Lentokenttä on kaaoksessa, ja vaikkei olisikaan, heillä ei ole viisumeita. He toivovat, että kansainvälisestä yhteisöstä saataisiin apua, jotta edes naapurimaihin pääsisi turvaan, Zahra sanoo.

20 vuotta ajassa taaksepäin

Taleban hallitsi Afganistania viimeksi 20 vuotta sitten, ennen kuin Yhdysvallat miehitti Afganistanin. Naisten asema oli silloin hyvin huono. Yhdysvaltojen ja kansainvälisten joukkojen hallitessa maata naisten tilanne ehti hitaasti kohentua.

– Jos katsotaan naisten oikeuksia, nyt ollaan menty 20 vuotta taaksepäin. Kaikki edistysaskeleet on murskattu yhdessä yössä, Zahra toteaa.

Hän luettelee tuoreita heikennyksiä naisten asemaan: Naisten pitää käyttää burkaa, pelkkä hiukset peittävä hijab ei riitä. Naiset eivät saa poistua kotoaan ilman miespuolista lähisukulaista. Rangaistus rikkeistä on piiskaaminen tai pahimmassa tapauksessa kivitys. Zahra kertoo myös kuullensa, että nuoria tyttöjä pakkonaitetaan Taleban-taistelijoille – tai jos tyttö kuuluu Talebanin väheksymään vähemmistöön, hänet saatetaan ottaa seksiorjaksi.

– Todennäköisesti kivityksiä tapahtuu jo maaseudulla, mutta niistä ei vielä raportoida, Zahra arvioi.

Perhe Afganistanissa on vaarassa

Zahran perhe on kotoisin Afganistanista, ja hänellä on maassa sukulaisia, joiden luona hän on yöpynyt dokumentintekomatkallaan. Zahra Suomessa asuvine perheenjäsenineen pelkää Afganistanissa asuvien puolesta, koska Taleban etsii ihmisiä, jotka ovat työskennelleet länsimaisten ihmisten kanssa. Zahran mukaan hän itse ei ole vaarassa, koska on Suomessa.

– Perheeni on hazara-vähemmistöä, joka on Talebanin vainoamislistalla ykkösenä naisten ja muiden vähemmistöjen kanssa. Toivon, ettei läheisilleni tapahdu mitään, Zahra sanoo.

Zahra toivoo, että viime päivien tapahtumat olisivat painajaista, josta voisi pian herätä. Muutos kuitenkin konkretisoituu koko ajan. Zahra kertoo huomanneensa, että Afganistanin Wikipedia-artikkeliin on jo vaihdettu Talebanin valkoinen lippu Afganistanin musta-puna-vihreän lipun tilalle.

Mitä Suomessa voidaan tehdä?

Onko jotain, mitä tavallinen suomalainen voisi tehdä hirvittävässä tilanteessa olevien afgaaninaisten auttamiseksi?

– On kampanjoita, joissa lähetetään rahaa, jolla autetaan perheitä Afganistanissa. Voi myös jakaa somessa tietoa ja painostaa omaa maataan olemaan tunnustamatta Talebanin hallitsemaa valtiota. Painostusta tarvitaan myös käynnissä olevien perheenyhdistämisprosessien helpottamiseksi, Zahra sanoo.

Hän järjestää elokuvatuotantoa opiskelevan Arezo Ariapoorin kanssa tiistaina 17.8. kello 18 Eduskuntatalon portailla taide-esityksen, jonka tarkoitus on näyttää, mitä Afganistanin naisilla on edessä.

– Esitys on näytelty, mutta on silti syytä varoittaa, että se ei sovi herkille katsojille.

X