Työ ja raha

Annan toimituksen vallannut 16-vuotias Zahra Karimy on tyttöjen oikeuksien puolustaja – ikävät viestit saivat hänet ymmärtämään, että vihaan ei vastata vihalla

Zahra Karimy vieraili Annan toimituksessa YK:n kansainväliseen tyttöjen päivään liittyvän Girls Takeoverin merkeissä. Zahran toiveena on, että julkisuudessa näkyisi entistä enemmän erinäköisiä ja -taustaisia ihmisiä.

Teksti:
Tanja Kröger
Kuvat:
Mirva Kakko

Zahra Karimy haluaa muuttaa maailmaa.

Zahra Karimy vieraili Annan toimituksessa YK:n kansainväliseen tyttöjen päivään liittyvän Girls Takeoverin merkeissä. Zahran toiveena on, että julkisuudessa näkyisi entistä enemmän erinäköisiä ja -taustaisia ihmisiä.

YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11. lokakuuta. Siihen liittyen myös Annan toimituksessa koettiin muutoksia, kun Plan Internationalin lastenhallituksen jäsen, 16-vuotias Zahra Karimy, otti Annan päätoimittajan Emma Koivulan paikan päiväksi Girls Takeoverin merkeissä.

Suomeen 1-vuotiaana vanhempiensa ja kahden isoveljensä kanssa kiintiöpakolaisena muuttanut Zahra on syntynyt Iranissa, mutta hänen perheensä on kotoisin Afganistanista.

Zahra kertoo olevansa vankka tyttöjen oikeuksien puolustaja. Hän toivookin näkevänsä mediassa enemmän erinäköisiä ja -taustaisia tyttöjä ja naisia.

Kun Zahra vieraili perheensä kanssa Afganistanissa kymmenen vuotta sitten, hän huomasi, että tytöillä on siellä huonot mahdollisuudet pärjätä elämässä.

– Minun ikäisiäni tyttöjä on pakkoavioliitossa. Heillä saattaa olla monta lasta, mutta ei koulutusmahdollisuuksia. Se tuntuu kamalalta.

Zahra Karimy otti vallan Annan toimituksessa lokakuussa 2019.  Kuvassa myös Annan päätoimittaja Emma Koivula.

Tyttöjen päivän teemana ilmastonmuutos

Vuonna 2019 tyttöjen päivän teemana on ilmastonmuutoksen vaikutukset tyttöjen oikeuksien toteutumiseen.

Myös Zahra on ilmastoaktivisti. Hän painottaa, että ilmastonmuutoksessa on kyse ihmisoikeuksista.

Ilmastonmuutokseen liittyvistä asioista Zahra kertoo kiinnostuneensa ilmastoaktivisti Greta Thunbergin myötä.

– Jos nyt ei tehdä oikeita tekoja, sillä on suuri vaikutus ihmisten elämään, Zahra sanoo.

Vihapuheen kohde

Zahralle Suomi merkitsee maata, missä hän voi toteuttaa unelmiaan ja missä on turvallista.

Kun Zahra oli 15-vuotiaana juontamassa paneelia, jonka aiheena oli suomalaisuus, hän kohtasi kuitenkin paljon vihapuhetta. Viestit olivat niin rankkoja, että Zahran vanhemmat huolestuivat nuoren tytön jaksamisesta.

Zahra kertoo, että hänet viestit saivat kuitenkin ymmärtämään, että vihapuheeseen pystyy vaikuttamaan dialogilla. Zahra myös teki tietoisen päätöksen siitä, että lähestyisi asiaa ymmärtäväisyyden kautta.

– Monet vihaviestit kumpuavat tietämättömyydestä. Jos ei ole tavannut ketään erilaista, syntyy ennakkoluuloja ja pelkoa. Haluaisin tavata kaikki ne ihmiset, jotka lähettivät minulle vihaviestejä ja käydä heidän kanssaan kahvilla. Kysyisin heiltä, mikä minussa oikein pelottaa.

Zahra itse murtaa raja-aitoja erilaisen taustan omaavien ihmisen kesken tekemällä esimerkiksi vapaaehtoistyötä maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden parissa. Hän haluaa auttaa maahanmuuttajia kotoutumaan Suomeen.

– Suomen kielen oppiminen on hyvin tärkeää, joten haluan opettaa sitä. Kerron myös siitä, kuinka tulla osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Isän rohkaisema

Vasta 16-vuotiasta Zahraa on helppo kuvailla sanoilla rohkea ja aikaansaava. Zahralla itsellään on vankka käsitys siitä, mistä hänen rohkeutensa ja itsevarmuutensa kumpuavat.

– Isäni sanoo minua vahvaksi ja kertoo aina, että pystyn mihin vaan. Isä on kokenut sodan ja menettänyt siellä läheisiä ihmisiä. Hän on vahva, koska on päässyt noista asioista yli ja haluaa uskoa parempaan.

Tulevaisuuden suhteen Zahralla on selvät sävelet. Vuoden päästä hän valmistuu ylioppilaaksi Kulosaaren yhteiskoulun lukion kansainväliseltä linjalta. Sen jälkeen tähtäimessä on politiikan ja viestinnän opinnot korkeakoulussa.

– Haaveenani on rauhanneuvottelijan työt YK:ssa. Haluan antaa heille jotain takaisin kaikesta siitä avusta, mitä perheeni sai muuttaessaan Suomeen. Myös asiantuntijatehtävät ministeriössä, toimittajan työt ja politiikassa vaikuttaminen kiinnostavat.

”Haluan muuttaa maailmaa. Suomessa pääsen toteuttamaan unelmiani.”

Zahran oma viesti onkin harvinaisen selvä.

– Peace, love and unity. Kaikkea pitää tehdä rauhassa, rakkaudella ja yhteisöllisesti. Olemme kaikki ihmisiä. Kunnioitetaan toisiamme.

Juttua muokattu 5.10.2020. Korjattu Zahra Karimyn ikä 17 vuodesta 16 vuoteen.

Lue myös: 

Kambodžalainen Toth, 24, ei antanut vammaisuuden lannistaa ja opiskelee opettajaksi: ”Teen kaikkeni muuttaakseni tyttöjen asemaa”

5 Greta Thunbergin esiin nostamaa ilmastofaktaa, jotka sinunkin pitäisi tuntea – montako tiesit?

X