Ihmiset

Imettävä äiti työpaikalla – Maria Ylipään ykköstyö on nyt vauva, ja se näkyy katsojillekin

Näyttelijä Maria Ylipää, 42, ei elä ruuhkavuosia, vaan täyteläistä elämää. Nelikymppisenä elämän tukipilarit muodostuvat perheestä ja ystävistä, taiteesta sekä unelmien torpasta.

Teksti:
Aino Kangaspuro Haaparanta
Kuvat:
Sampo Korhonen, Otavamedia, Maria Ylipään kotialbumi

– Isosiskot ovat ­vauvasta aivan myytyjä. Varsinkin keskimmäisen haave oli saada ­pikkusisarus, Maria Ylipää kertoo. © Sampo Korhonen

Näyttelijä Maria Ylipää, 42, ei elä ruuhkavuosia, vaan täyteläistä elämää. Nelikymppisenä elämän tukipilarit muodostuvat perheestä ja ystävistä, taiteesta sekä unelmien torpasta.

Kulunut vuosi olisi voinut olla näyttelijä, laulaja Maria Ylipäälle, 42, lempeän leppoisa ilman aikataulupaineita töistä. Perheen kuopus, nyt kymmenen kuukauden ikäinen ja äitiään haastattelua edeltävänä yönä flunssan vuoksi valvottanut vauva syntyi vuosi sitten huhtikuussa.

Marian alkuperäinen tarkoitus oli keskittyä pääasiassa kotielämään ainakin siihen asti, että tyttö olisi lähes vuoden ikäinen, kuten hän oli tehnyt kahden vanhemmankin lapsensa, nyt 16-vuotiaan Inarin ja 10-vuotiaan Edenin kanssa.

Toisin kävi.

– Tämä on kunnon show business -baby! Aikataulut menivät muutamassa tuotannossa siten, että teimme koko viime syksyn ihan kauheasti töitä. Mutta siitä on nyt selvitty.

Rentoon huppariin pukeutunut Maria lusikoi värikkäillä marjoilla kuorrutettua aamupalapuuroa Helsingin Kalliossa sijaitsevassa IPI Kulmakuppilassa. Hyvä aamupala on Marialle jos ei nyt elämän, niin ainakin päivän tukipilari.

Maria Ylipää
– Minulla on pakottava tarve olla hyvässä kunnossa. Kehoni on työvälineeni, joten sitä pitää hoitaa ja huoltaa, muun muassa joogaa ja pilatesta harrastava Maria sanoo. © Sampo Korhonen

Muutama tuotanto, joihin Maria viittaa, tarkoittaa muun muassa helmikuussa ensi-iltansa saanutta Luottomies-elokuvaa ja Koskinen-rikossarjan neljännen tuotantokauden­ kuvauksia. Syksyyn kuului myös huhtikuussa julkaistavan Kauniita piikkejä -albumin tekemistä Emma Salokosken kanssa sekä kymmeniä, jopa satoja, harjoitustunteja Lahden Sinfoniaorkesterin kanssa Pierrot, kuuhullu -konserttia varten.

Kaikki tämä samaan aikaan, kun Maria imetti kuopustaan. Siis myös työpäivien aikana.

– Sanoin kaikille, että minun ykköstyöni on vauva ja tuotanto pysähtyy osaltani silloin, kun hän tarvitsee minua.

Siksi myös ravinteikas aamupala on tarpeen. Imettävä äiti tarvitsee valtavasti energiaa, jotta päivistä – jotka Marialla alkavat usein aikaisin ja loppuvat myöhään – on mahdollista ylipäätään selvitä.

Työryhmät ottivat imettävän näyttelijän hienosti vastaan. Kari Ketosen ohjaama Luottomies oli Marian mukaan varsin vauva- tai oikeastaan perheystävällinen työpaikka, sillä lopulta elokuvan kulisseissa pyörivät Marian ja vauvan lisäksi myös vauvaa hoitaneet Marian puoliso Matti Pentikäinen, anoppi ja vauvan kummitäti.

Paikalla oli myös Marian keskimmäinen tytär Eden, joka tekee elokuvassa ensimmäisen roolisuorituksensa.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X