Ihmiset ja suhteet

Erikoisjoukot-sarjan Janne Lehtonen rakastui tulevaan vaimoonsa 14-vuotiaana: ”Olin aika hulivili ja hän oli kympintyttö”

Entinen ammattisotilas Janne Lehtonen ja Mia-Riitta Lehtonen ovat olleet yhdessä teini-iästä asti. He ihastuivat toistensa erilaisuuteen.

Teksti:
Anna

Janne ja Mia-Riitta Lehtonen pitävät molemmat muutoksista ja uusista haasteista.

Entinen ammattisotilas Janne Lehtonen ja Mia-Riitta Lehtonen ovat olleet yhdessä teini-iästä asti. He ihastuivat toistensa erilaisuuteen.

Erikoisjoukot– ja Amazing Race Suomi -ohjelmista tuttu Janne Lehtonen, 40, ja hänen puolisonsa Mia-Riitta Lehtonen, 40, ovat pitäneet yhtä yli puolet elämästään.

– Olemme kasvaneet yhteen. Teemme kaiken kimpassa, Janne sanoo.

Seiskaluokkalaisina Mia-Riitta ja Janne kuuluivat samaan kaveriporukkaan. Uudenvuoden aattona 1998 ystävyys muuttui aivan muuksi, kun pari suuteli ensi kertaa. Pian alkoi suhde, joka on kestänyt katkeamatta.

Janne kuvailee olleensa ongelmanuori, joka ajautui kavereidensa kanssa rötösten pariin. Hän kävi tarkkailuluokkaa, ja jännitys ja vaaranpaikat kiehtoivat, koulunkäynti ei lainkaan.

– Ihastuin tietysti ensin Mimmun ulkonäköön, mutta minua kiinnosti myös erilaisuutemme. Olin aika hulivili, ja hän oli siisti, kaunis ja huoliteltu, kiltti kympin oppilas, Janne muistelee.

– Minua kiehtoi, että Janne oli pahiksen ja koviksen maineessa. Kun opimme tuntemaan, huomasin, että meillä on hyvin samanlainen huumorintaju, Mia-Riitta jatkaa.

Janne ja Mia-Riitta Lehtonen
Janne ja Mia-Riitta Lehtonen menivät kihloihin 16-vuotiainen, vanhemmiltaan salaa. © Lehtosten kotialbumi

Yhdeksännen luokan alussa Janne pohti yhteistä tulevaisuutta. Mia-Riitta jatkaisi peruskoulun jälkeen lukioon, mutta Jannen opinnot olivat kuralla. Mitä hänen kaltaisellaan hunsvotilla olisi tarjottavana upealle nuorelle naiselle, joka loisti kaikessa, mihin ryhtyi?

– Koin jonkinlaisen valaistumisen, kun ymmärsin, että minun oli käännettävä kelkkani, jos halusin pitää Mimmusta kiinni.

Janne kysyi opettajalta, mitä hänen täytyisi tehdä saadakseen arvosanansa korotettua. Opettaja lupasi tehdä kaikkensa tukeakseen nuorukaista hänen tavoitteessaan päästä lukioon.

– Mimmun takia otin itseäni niskasta kiinni ja halusin opiskella. Tiesin, että polkuni oli ollut väärä ja kaveriporukassani oli jo huumesekoiluja. Onneksi minulla oli sen verran järkeä päässäni, etten lähtenyt siihen mukaan.

Janne on kiitollinen opettajalleen, joka uskoi häneen ja auttoi. Myös Mia-Riitta tuki opiskeluissa.

Niin kävi, että pari asteli lukioon yhdessä.

– Jannen porukat ovat vitsailleet, että onneksi hän löysi seurustelukumppanikseen kotiopettajan, Mia-Riitta sanoo ja nauraa.

Lue myös: Eva Biaudet’n parisuhde oli pitkään on/off-suhde: ”Olemme olleet enemmän tai vähemmän yhdessä 26 vuotta”

Mia-Riitalle oli selvää, että Janne saisi toteuttaa unelmansa

Yhteinen tulevaisuus ja haaveet olivat molemmille selvät jo varhaisessa vaiheessa. Kihloihinkin pari meni puolentoista vuoden seurustelun jälkeen. Janne työskenteli rekkayrityksen varastolla, ja pari muutti lukion kolmannella luokalla ensimmäiseen yhteiseen kotiin, vuokra-asuntoon Helsinkiin.

– Tahto oman kodin ja perheen rakentamiselle oli vahva, Mia-Riitta muistelee.

Kun Janne asevelvollisuuden suorittamisen jälkeen valitsi uran armeijan erikoisjoukoissa, pari keskusteli siitä, että Jannen harjoittelu ja työt tähtäisivät puhtaasti konfliktialueilla tapahtuviin ulkomaan operaatioihin. Mia-Riitalle oli selvää, että Janne toteuttaisi unelmaansa.

Kun komennuksia tuli, Mia-Riitta ei kyseenalaistanut miehensä tarvetta lähteä.

– Uskon, että olemme edelleen yhdessä siksi, että Mimmu on ollut alusta asti tukenani ja mukana kaikessa. Hän on aina kannustanut ja tiennyt, että minun on oltava valmiina lähtemään, kun käsky käy, Janne sanoo.

Lue myös Kotiliesi.fi: Pirjo Nuotio, 71, ja Reijo-rakas olivat yhdessä 17 vuotta ennen kuin muuttivat yhteen: ”Oli joko asuttava loppuun asti erillään tai muutettava kimppaan nyt”

Juttu on lyhennelmä Anneli Juutilaisen kirjoittamasta artikkelista, joka on julkaistu Anna-lehdessä 9/2024.


X