Ihmiset

Ritvan yrmeänvärinen tomaattilajike on hedelmäinen ja raikas: ”Kaukana kaupan tomaateista”

Kasviharrastus voi tyydyttää hoivaviettiä tai herkkusuun makuhermoja. Ritva kertoo, mikä sai hänet hurahtamaan tomaattien kasvattamiseen.

Teksti:
Anu Välilä
Kuvat:
Suvi Elo

Tomaattilajikkeet inspiroivat Ritvaa. Hän on onnistunut kasvattamaan jopa 973 grammaa painaneen tomaatin. – Pidän Tomaattihurahdus-blogia ja jaan kuvia tomaateista Insta­gramissa tomaattiritu-tägillä.

Kasviharrastus voi tyydyttää hoivaviettiä tai herkkusuun makuhermoja. Ritva kertoo, mikä sai hänet hurahtamaan tomaattien kasvattamiseen.

Tomaattilajikkeet ovat tiedetoimittaja Ritva Setälän, 58, intohimo.

”Kiinnostuin hyötykasvien kasvattamisesta, kun muutimme nykyiseen kotiimme, jossa on iso puutarha. Hurahdin etenkin tomaatteihin, ja innostus kasvoi onnistumisten myötä. Sain esimerkiksi erikoisen Banana Legs -lajikkeen tuottamaan runsaasti banaanin muotoisia keltaisia tomaatteja.

Minulla on yli 500 lajikkeen siemenet. Olen kerännyt siemeniä tilaamalla niitä EU-maista, vaihtamalla muiden harrastajien kanssa ja ostamalla ulkomaanmatkoilta.

Lyhyen kasvukauden vuoksi kaikki tomaattilajikkeet eivät menestyy Suomessa avomaalla, mutta kasvihuone mahdollistaa pidemmän kasvukauden ja lajikkeiden kokeilun.

Tomaattiharrastus on lähes ympärivuotista. Kylvämisen pääkausi on maaliskuussa, ja osa kasveista saattaa olla elossa vielä marraskuussa. Tällä hetkellä minua työllistää taimien koulinta maitopurkkeihin. Syksyllä, kun sato on kerätty, heitän kasvit kompostiin. Keväällä aloitan alusta.

Tomaattilajikkeet eroavat huomattavasti toisistaan

Tomaateissa minua kiehtoo niiden estetiikka, monimuotoisuus ja monikäyttöisyys. Itse kasvatetun tomaatin haukkaaminen on kuin saisi luonnolta lahjan: Me harrastajat kasvatamme makua, kaupalliset viljelijät kiloja.

Pidän erityisesti Green Zebran hedelmäisestä ja raikkaasta mausta, ja ensi kesän teemaväri onkin vihreä. Syömme satokaudella tomaatteja valtavasti tuoreena, keitän niistä sosetta, teen ketsuppia sekä tomaattipiiraita.”

Muutamat Ritvan viljelemät tomaatit:

Shadow boxing – erittäin kaunis luumun muotoinen pikkutomaatti. ”Ei huikea herkku”, mutta riittävän maukas pysyäkseen Ritvan viljelyksissä.

Raketa – hauskasti pisaranmuotoinen minitomaatti, joka ehti lyhyenä syksynä kypsyä Ritvan kasvihuoneessa – avomaalla ei ehkä olisi joutanut.

Alaska Wonder viime kesän avomaakauden ensimmäinen tomaattilajike, joka Ritvalla kypsyi heinäkuun puolivälin jälkeen.

Citrina Erehdyttävästi sitruunanmuotoinen ja -värinen, painavia terttuja tuottava lajike.

Babylons Glow keltaisen ja vihreän kirjava lajike, jossa trooppinen maku.

Mortgage Lifter kuuluisa vanha jättilajike, jonka tomaatit voivat olla jopa 900-grammaisia. Ritvallakin on kokemusta puolikiloisesta.

X