Ihmiset

Juontaja Tuija Pehkonen oppi lama-ajan lapsena, että kivat asiat eivät noin vain tipahtele eteen

Tuija Pehkonen, 38, tunsi pitkään olevansa turvallisuushakuinen. Nykyisin hän tietää, että hänellä on kyky tehdä asioita, vaikka ne pelottaisivat häntä.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Liisa Valonen, Tuija Pehkosen kotialbumi

Tuija Pehkosen molemmat raskaudet ovat olleet vaikeita rankan pahoinvoinnin takia. Toinen raskaus päättyi kiireelliseen sektioon. Se koetteli Tuijaa niin, että kokemuksesta on vieläkin vaikea puhua.

Tuija Pehkonen, 38, tunsi pitkään olevansa turvallisuushakuinen. Nykyisin hän tietää, että hänellä on kyky tehdä asioita, vaikka ne pelottaisivat häntä.

Viime vuosi oli radiotoimittajana ja juontajana tutuksi tulleelle Tuija Pehkoselle, 38, monella tavalla vaativa ja poikkeuksellinen.

– Opin ymmärtämään, etten voi hallita elämässäni kaikkea.

Tuija odotti toista lastaan. Yksityisyrittäjänä hän oli haalinut itselleen kevääksi paljon töitä. Aviomiehensä, lumilautailija Eero Ettalan kanssa hän remontoi vasta hankittua kaupunkiasuntoa. Taustalla oli myös iso menetys, sillä Tuijan isä oli kuollut keväällä sairastettuaan jo jonkin aikaa.

Surusta ja kiireestä huolimatta Tuija uskoi, että hän jaksaa selvitä kaikesta. Hän ei antanut edes voimakkaan raskauspahoinvoinnin, hyperemeesin, hidastaa vauhtiaan, vaikka joutui heikkokuntoisena kerran jopa sairaalaan nestetiputukseen.

Kesällä, reilusti ennen vauvan laskettua aikaa Tuija vietti miehensä ja esikoisensa kanssa viikonloppua mökillä, kun hänelle nousi korkea kuume. Perhe lähti sairaalaan, jossa kuumeen syyksi todettiin verenmyrkytys. Tuijan vointi heikkeni nopeasti, ja lapsi syntyi pian kiireellisellä sektiolla. Äiti ja vauva olivat olleet hengenvaarassa.

– Sairaalassa viettämämme viikot ovat tähänastisen elämäni pelottavimmat, ja vieläkin aiheesta on vaikea puhua. Olen tosi kiitollinen suomalaiselle sairaan­hoidolle siitä, että me molemmat olemme hengissä.

Reilu puoli vuotta tapahtuneen jälkeen Tuija sanoo:

– Kasvoin jo lapsena ajatukseen, että ahkeruus ja sinnikkyys palkitaan. Vasta viime vuoden aikana opin, että sen enempää hyvässä kuin pahassa kaikki elämässä ei ole itsestä kiinni.

Tuija Pehkonen: ”Sain kotoa hyvät eväät”

Haastatteluajan sopiminen vaati hieman säätöä, sillä kuntouduttuaan vauvan syntymän­ jälkeen Tuija ei ole jäänyt kokonaan äitiyslomalle. Kalenterissa on varauksia.

Tuija Pehkonen ja Eero Ettala avioituivat vuonna 2019.
Tuija Pehkonen ja Eero Ettala avioituivat vuonna 2019. © Tuija Pehkosen kotialbumi

– Olemme sopineet Eeron kanssa, että teemme molemmat tämän vuoden aikana jonkin verran töitä ja hoidamme tarvittaessa kumpikin vuorotellen lapsia. Samoin toimimme esikoisemme syntymän jälkeen. Se vaatii kalenterisulkeisia ja aiheuttaa välillä aikataulukatastrofeja, mutta on meille yrittäjinä mahdollista.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X