Ihmiset

Yllätysvideolla Patrik näkee kutsunsa – Linnan ensikertalaiset hyrisevät jännityksestä: ”Kerroin heti mummolle”

Linnan juhlien kutsun saaminen on sykähdyttävä hetki. Millaisin tunnelmin juhliin valmistaudutaan, kysyimme kahdelta ensi kertaa kutsun saaneelta.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia, Hanna Hämäläinen, Jenna Silander,

Linnan juhlien ensikertalaiset kertovat tunnelmistaan.

Linnan juhlien kutsun saaminen on sykähdyttävä hetki. Millaisin tunnelmin juhliin valmistaudutaan, kysyimme kahdelta ensi kertaa kutsun saaneelta.

Linnan juhlat täyttävät taas pian Presidentinlinnan. Tänä vuonna presidenttipari on Tasavallan presidentin kanslian tiedotteen mukaan kutsunut itsenäisyyspäivän vastaanotolle noin 1 700 eri tavoin ja eri aloilla ansioitunutta suomalaista.

Moni vieraista on vanha konkari, mutta tuttuun tapaan joka vuosi juhlahumusta saapuu nauttimaan huomattava määrä ensikertalaisia.

Kutsu tulee monelle heistä täytenä yllätyksenä – ja vaikka kutsuun olisi osannut varautuakin, kutsun lukemisen hetki on sykähdyttävä. Suomen Ammattiin Opiskelevien liitto SAKKI ry:n Instagram-tilillä näkyy riemastuttava video, jossa puheenjohtaja Patrik Tanner yllätetään kutsulla:

Tavoitimme vuoden nuoren yrittäjän Emmi Lehtomaan ja kaksi muuta tämän vuoden ensikertalaista ja kysyimme tunnelmia.

Vuoden vapaaehtoinen Eva-Maria Strömsholm: ”Mietin vieläkin, onko tämä todellista”

Vuoden 2022 vapaaehtoiseksi valitun sairaanhoitaja Eva-Maria Strömsholmin, 42, täytyi räpäyttää silmiään kahdesti, ennen kuin asia painui ymmärrykseen: kuoressa todella luki Tasavallan presidentti ja kyseessä oli kutsu Linnan juhliin.

– Nyt kun on kulunut muutama viikko, mietin välillä vieläkin, onko tämä todellista, Eva-Maria kertoo. Hän tunnustaa jokavuotista Linnan juhlien katsomisperinnettä leimanneen usein haave päästä itse jonakin päivänä mukaan.

Nyt toive on toteutumassa, ja jo valmiiksi kiireinen marraskuu on täyttynyt juhlavalmisteluista.

Vapaaehtoistyön tärkeyden hän koki itse sairastuttuaan harvinaiseen munasarjasyöpään vuonna 2008. Vertaistuki antoi silloin voimaa.

Toivuttuaan hän alkoi saman tien auttaa muita perustamalla vuonna 2013 Finlandssvenska Cancergruppen -nimisen Facebook-vertaistukiryhmän suomenruotsalaisille syöpäpotilaille.

Samana vuonna hän polki käyntiin pehmolelukeräyksen Vaasan keskussairaalan lastenosastolle. Yhä tänä päivänä jatkuva keräys on tähän mennessä toimittanut jo yli 10 000 pehmolelua sairaalan lapsipotilaille.

Lisäksi ahkera vapaaehtoinen on toiminut perustajajäsenenä sekä varapuheenjohtajana Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:ssä.

Vuoden vapaaehtoinen 2022 Eva-Maria Strömsholm.

Myös urheilumaailmaan liittyvä vapaaehtoisuus on Eva-Marialle tärkeää.

– Hiihdon parissa olen 13 vuoden ajan toiminut muun muassa lähtö- ja maalialueelle liittyvissä tehtävissä sekä Ruotsin ja Norjan maajoukkueiden avustajana Rukan maailmancupissa, hän kertoo.

Muutama vuosi sitten Eva-Maria sairastui uudelleen syöpään, tällä kertaa kilpirauhassyöpään. Nyt syöpä näyttää olevan kontrollissa, ja energiaa riittää jälleen vapaaehtoistoimintaan.

Saamaansa Linnan juhlien kutsua hän arvostaa korkealle.

– Mikäli saisin tilaisuuden keskustella Tasavallan presidentin kanssa juhlissa, ottaisin esille vapaaehtoistoiminnan tärkeyden näinä levottomina maailmanaikoina.

Eva-Maria on jakanut kutsutunnelmiaan myös Instagramissa:

Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Ella Siltanen: ”Puku löytyi viikko ennen juhlia”

Kun Suomen Lukiolaisten liiton tämän vuoden puheenjohtaja Ella Siltanen, 21, avasi Linnan juhlien kutsun, hänen ajatuksensa lennähtivät ensimmäiseksi isovanhempiin.

– Lähetin heti yhteiseen Whatsapp-ryhmäämme viestin, ja mummo vastasi saman tien: ”Herttileijaa!” Tiesin, että lähipiiristäni juuri isovanhemmat arvostavat ja pitävät juhlia tärkeänä kaikkein eniten.

Myös Ellalle itselleen kutsun saaminen on suuri kunnia. Ja iloinen yllätys, vaikka hän tiesikin aiempia puheenjohtajia tulleen kutsutuiksi.

Lukiolaisten liiton puheenjohtajana toimiminen on tarkoittanut kiireen ja matkustuksen täyteistä vuotta. Vuoden huipentuminen itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan on tuonut loppuvuoteen omat kiireensä.

– Asun kanssa meinasi jo iskeä aika kova stressi. Löysin sopivan vasta viikkoa ennen juhlia. Mekon, hanskat ja kengät hankin second hand -liikkeestä, laukun lainaan äidiltä. Näin on eettisempää ja halvempaa, lisäksi saan uniikin asun.

Suomen Lukiolaisten liiton puheenjohtaja 2023 Ella Siltanen.

Edeltävät puheenjohtajat antoivat Ellalle hyviä käytännön vinkkejä, kuinka selviytyä juhlista kompastelematta:

– Kättelyssä kannattaa odottaa, että edellinen on varmasti ehtinyt mennä, jottei astu helmoille. Juhlien kuumuudesta on varoiteltu ja kehotettu ottamaan viuhka mukaan.

Poliitikkojen ja muiden silmäätekevien tapaaminen on hänelle puheenjohtajavuoden ansiosta jo tuttua. Hän on ollut niin seuraamassa hallitusneuvotteluja kuin opiskelijajärjestön järjestämässä presidentinvaalipaneelissa tenttaamassa ehdokkaita.

Linnan juhlissa hän toivoisi tapaavansa erityisesti presidentti Tarja Halosen.

– Hän on minulle idoli kaiken sen vuoksi, mitä on urallaan tehnyt etenkin naisten ja tyttöjen oikeuksien eteen, Ella kertoo.

X