Kauneus

10 syytä, jotka aiheuttavat aikuiselle finnejä

Luulitko, että finnien tuleminen lakkaisi automaattisesti aikuisiällä? Ehei, kiusallisille näppylöille ei valitettavasti ole ikärajaa. Onneksi monissa tapauksissa epäpuhtauksia voi ehkäistä omalla toiminnalla.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Ihon kosketteleminen likaisilla käsillä saattaa aiheuttaa finnejä aikuisillekin.

Luulitko, että finnien tuleminen lakkaisi automaattisesti aikuisiällä? Ehei, kiusallisille näppylöille ei valitettavasti ole ikärajaa. Onneksi monissa tapauksissa epäpuhtauksia voi ehkäistä omalla toiminnalla.

Finnit eivät ole ainoastaan teini-ikäisten ongelma. Onneksi monissa tapauksissa finnien syntymistä voi ehkäistä omalla toiminnalla.

Nämä syyt saattavat aiheuttaa finnejä aikuisiällä:

1. Hygienian laiminlyönti tajuamatta

Kaikki bakteereja sisältävä, mikä koskee kasvojasi, voi aiheuttaa näppylöitä. Muista esimerkiksi pyyhkeiden ja tyynyliinan säännöllinen vaihtaminen. Myös kännykkä on tärkeää puhdistaa ennen sen painamista korvalle. Ja oman naaman kosketteleminen kannattaa lopettaa oitis!

2. Stressi ja lääkkeet

Oletko huomannut, että aina stressaantuneena ihollesi putkahtaa finni tai toinenkin? Stressi voi muuttaa elimistön hormonitasapainoa, ja siitä saattaa seurata iho-ongelmia. Myös lääkkeet saattavat vaikuttaa ihoon epäsuotuisasti.

3. Väärät ihonhoitotuotteet

Jos ihollesi putkahtelee tuon tuosta finnejä, kannattaa tarkistaa omien ihonhoitotuotteiden sopivuus – ja tarvittaessa päivittää niitä. Esimerkiksi sekaiholle ei kannata käyttää öljypohjaisia tuotteita, jotka entisestään lisäävät ihon rasvaisuutta, joka on tie tukkeutuneisiin ihohuokosiin ja iho-ongelmien pahentumiseen.

4. Ihon liika puhdistaminen

Finnit eivät lähde pesemällä. Sen sijaan liika puhdistaminen saattaa tehdä hallaa ihon hyville, suojaaville bakteereille. Siksi kasvojen liiasta puunaamisesta saattaa seurata jopa entistä enemmän epäpuhtauksia.

5. Ilmansaasteet

Vaikka antaisit ihosi hengittää kokonaan ilman meikkiä, ilmansaasteet saattavat kertyä maskiksi ihollesi ja aiheuttaa finnejä. Siksi ihon puhdistaminen aamuin illoin on tärkeää, olitpa käyttänyt meikkiä tai et.

6. Sokerin syöminen

Hiilihydraattipitoiset ruoka-aineet, joilla on korkea glykeeminen indeksi, voivat lisätä talin eritystä ja ihon tulehdusta ja siksi pahentaa finniongelmaa. Valkoinen sokeri on monien näppylöiden välttelijöiden tarkoin karttama ruoka-aine.

7. Maidon ja kahvin juominen

Maito on jo pitkään ollut yksi puhutuimmista näppylöiden aiheuttajista. American Academy of Dermatologyn mukaan maitotuotteet saattaa aiheuttaa piikkejä tiettyihin näppylöitä tuottaviin hormoneihin. Jotkut asiantuntijat ovat ehdottaneet, että myös kahvi saattaisi tehdä saman.

8. Kuukautisten lähestyminen

Hormonitoiminnan muuttuminen voi vaikuttaa dramaattisesti finnien syntymiseen. Siksi murrosiän lisäksi myös raskaus tai vaihdevuodet voivat saada ihon kukkimaan. Lisäksi monilla ilmestyy ihoon finnejä viikko ennen kuukautisten alkamista.

9. Liikkumattomuus

Liikuntasalilla hikoilusta saattaa seurata hikinäppyjä, mutta myös liikkumattomuus saattaa tehdä ihon sairaaksi. Liikunta hapekkaassa ilmassa on tärkeä osa terveellistä elämää. Se myös buustaa myrkkyjen poistumista elimistöstä, sillä se parantaa maksan toimintaa.

10. Aikuisiän akne

Onko suvussanne ollut aknea? Toisilla meistä on yksinkertaisesti perinnöllisyyden takia suurempi todennäköisyys ihon kukkimiseen. Ja vaikka sinulla ei olisi ollut aknea murrosiässä, voi akne silti iskeä sinuun aikuisiällä.

Aikuisiän aknen syy on usein hormoneissa, joten sitä ei välttämättä saa kotikonstein kuriin. Ongelmia saattaa ilmaantua esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen tai aloittamisen yhteydessä. Silloin järkevää on hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.

Lähteet: BT, Daily Mail Online, Self, Shape Magazine, Terveyskirjat

Lue myös:

10 totuutta aikuisiän aknesta

Ratkaise iho-ongelmat vitamiineilla: rypyt, akne, atopia ja ihon rasvaisuus kuriin!

Vanhentuneet meikit ovat terveysriski – näin tunnistat pilaantuneen kosmetiikan

X