Kauneus

Kuinka säilyttää iho kimmoisana

Teksti:
Anna.fi

Raju laihduttaminen voi saada vartalon ihon roikkumaan. Selvitimme, miten kehon iho pysyy kimmoisana parhaiten.

Kuinka säilyttää iho kimmoisana

Rankat painonmuutokset, aurinko ja huolettomat elämäntavat jättävät aikuiseen naiseen jälkensä vahvemmin kuin nuoren kimmoisaan ihoon. Osa vaurioista voidaan korjata tai ainakin häivyttää.

Karta riskejä

Plastiikkakirurgi, ortopedi Vesa Juutilainen Helsinki Hospitalista korostaa terveellisiä elämäntapoja.

”Vartalon ihon veltostumista voi ehkäistä parhaiten tasapainoisella ruokavaliolla ja välttämällä lihomista”, hän toteaa.

Koppurat käsivarret ja uurteisen dekolteealueen saa paahtamalla itseään auringossa ja röyhyttämällä tupakkaa. Juutilainen vinkkaa naisia myös kiinnittämään huomiota rintaliivien valintaan.

”Kookkaita rintoja kannattanee tukea liiveillä, koska painovoima aiheuttaa kudosten venymistä ja rintojen laskeutumista.”

Rehevän naisen rintaliivien on oltava tukevat ja leveäolkaimiset. Jatkuva liike liian löperörakenteisissa liiveissä näkyy vuosien mittaan rintojen ihossa.

Häivytä pintavaurioita

Vain himpun verran löystynyttä ihoa voi napakoittaa kevyellä kauneudenhoidolla. Uurteisessa ja hilseilevässä ihossa velttous tulee näkyvämmin esille kuin kimmoisaksi voidellussa, jossa iho on vielä valmisteltu vartalonkuorintavoiteen avulla valmiiksi imaisemaan kaikki tehoaineet.

Ihon napakoittamista lupaavat voiteet, kuten kuureina käytettävät selluliittivoiteet, sisältävät aineita, jotka saavat ihon pintaverenkierron hyrräämään. Tällainen aine on muun muassa kofeiini. Pitkälle päässyttä veltostumista niillä ei enää korjata, mutta piristetään sentään harmaan elotonta ihon pintaa. Myös säännöllinen kuivaharjaus kohti sydäntä suunnatuilla vedoilla saa ihon pintaverenkierron virkistymään.

Ongelma-alueiden, kuten rintojen tai dekolteen löystyneen ihon napakoittamiseen voi etsiä apua kosmetologilta.

”Ihoon voidaan imeyttää tehoaineita tai käyttää laitehoitoja ja tekniikoita, joilla saadaan virkistettyä ihon omaa kollageenin tuotantoa esimerkiksi sähkön tai radioaaltojen avulla”, kertoo kosmetologi Pirjo Mikkonen helsinkiläisestä Impresse-hoitolasta.

Lihomisen aiheuttamia raskausarpia saadaan häivytettyä mikroneulauksella. Tuoreet raskausarvet vaalenevat parhaiten, mutta isoäiti-ikäisen parikymppisenä saadut arvet pysyvät todennäköisesti paikallaan.

Pyydä neuvoa lääkäriltä

Aina ei auta, vaikka olisi viettänyt kurinalaista elämää.

”Välillä näkee hoikkarakenteisilla, synnyttäneillä naisilla vatsan pullotusta. Se johtuu vatsanpeitteiden lihaskalvon löystymisestä. Tämä voi olla yksilöllinen ominaisuus, eikä sitä voi ennaltaehkäistä”, Vesa Juutilainen sanoo.

Vatsan alue kuuluu muutenkin haasteellisimpiin kiinteytettäviin.

”Yksi vaihtoehto on abdominoplastialeikkaus, jossa alavatsan alueelta poistetaan ihoa ja sen alta rasvaa. Jos vatsa pömpöttää lihaskerroksen löystymisen takia, voidaan samalla tehdään löystyneen lihaskerroksen kiristys”, Juutilainen kuvailee.

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

Kotilääkäri 1/2015

Lue myös:

Näin palautat heleyden iholle
Ratkaisut ikääntyvän ihon ongelmiin

X