Kauneus

Hikoiletko aurinkorasvan pois kasvoilta minuuteissa? Näin saat aurinkosuojan kestämään helteessä mahdollisimman pitkään

Kesän helteisinä päivinä auringolta suojautuminen on välttämätöntä. Mutta mikä avuksi, kun aurinkosuoja ei pysy kuumuudessa kasvoilla kuin pienen hetken?

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Istock

Aurinkosuoja kestää kuumina päivinä kasvoilla pidempään, kun valitsee tarkoitukseen parhaiten sopivan tuotteen.

Kesän helteisinä päivinä auringolta suojautuminen on välttämätöntä. Mutta mikä avuksi, kun aurinkosuoja ei pysy kuumuudessa kasvoilla kuin pienen hetken?

Aurinko paahtaa kirkkaalta taivaalta. Ei kestä kauaa, kun ensimmäinen hikinoro alkaa jo valua otsaa pitkin kohti nenänpäätä. Samalla liikkeelle lähtevät myös kasvoille levitetyt aurinkorasvat, ja pian otsa alkaa jo punoittaa.

Miten aurinkorasvan kestävyyttä kasvoilla voisi parantaa?

Kokeile urheilutuotteita

Helteillä kannattaa valita aurinkovoide, joka on hikoilun- ja vedenkestävä. Se ei valu heti ensimmäisten hikikarpaloiden mukana pois, vaan kestää kasvoilla kaikkein parhaiten.

Apteekeista löytyy erityisesti urheilusuorituksiin tarkoitettuja aurinkosuojia, jotka eivät hätkähdä kovastakaan hikoilusta.

Koska suoraan auringonvalossa oleskelu hikoiluttaa, auttaa myös se, että suojaa kasvot paahtavalta kuumuudelta esimerkiksi hatulla.

Valitse aurinkosuoja kasvoille ihotyypin mukaan

Aurinkosuoja kasvoille toimii kaikkein parhaiten, kun se on valittu oman ihotyypin mukaan: Silloin se tuntuu iholla miellyttävältä, eikä jätä ihoa liian rasvaiseksi ja kiilteleväksi – tai tunnu puolestaan kiristävältä kuivalla iholla.

Normaali- ja sekaiholla kestää hyvin ohut, melko nestemäinen aurinkosuoja. Kuiva iho puolestaan kaipaa voidemaisempaa aurinkosuojaa. Rasvoittuva, epäpuhtauksiin taipuva iho pitää tasapainottavista, mattapintaisista aurinkosuojatuotteista.

Lue myös: Palatko helposti, haluatko kestävän rusketuksen tai haluatko suojautua luonnollisesti? 12 parasta aurinkosuojaa eri tarpeisiin

Lisää pitkin päivää – myös meikin päälle

Jotta aurinkosuoja todella antaa suojan auringon vaarallisia UVA- ja UVB-säteitä vastaan, on sitä lisättävä kasvoille tunnin välein. Lisäksi aurinkosuojaa on lisättävä aina, kun edellinen on kulunut hikoilun tai uimisen myötä pois. Sama koskee vedenkestäviä tuotteita, sillä ne kyllä kestävät veteen pulahduksen, mutta eivät pyyhkeellä hankaamista.

Kovin pitkiä aikoja ei yhdellä levittämisellä siis pärjää, hikoili tai ei. Paras tapa suojata kasvot auringolta on levittää aurinkosuojaa säännöllisesti ja useita kertoja päivän mittaan – unohtamatta huulten ihoa ja silmänympärysaluetta.

Myös meikin päälle aurinkosuojan lisääminen kannattaa, sillä vaikka meikkivoiteessa olisi suojakerroin, ei se useinkaan ole riittävä. Kasvoille sopivat, nopeasti imeytyvät ja värittömät aurinkosuojasuihkeet eivät ala valua tai kiiltää kasvoilla, joten niiden lisääminen pitkin päivää on vaivatonta.

Näin aurinkosuoja levitetään kasvoille oikein

  1. Sopiva määrä aurinkosuojaa kasvoille on 1 teelusikallinen tunnin välein lisättynä.
  2. Aurinkosuojan kestävyyttä iholla voi yrittää parantaa käyttämällä aurinkovoiteen alla kosteuttavaa tuotetta, jolloin voide levittyy iholle tasaisemmin.
  3. Useat aurinkosuojat tarvitsevat myös imeytymisaikaa noin 20–30 minuuttia.
  4. Fysikaaliset aurinkosuojat sen sijaan toimivat heti.

Asiantuntijana farmaseutti Leeni Tolvanen sekä kosmetologit Carita Levo ja Hanna Pasanen Yliopiston Apteekista.

X