Kauneus

Kynnet ja kädet kauniiksi: estä liuskoittuminen, piilota uurteet ja 8 muuta vinkkiä

Pikaoppaamme avulla löydät niksit, joiden avulla hoidat kädet kuntoon ja saat piristystä kynsille. Poimi 10 kätevää vinkkiä.

Teksti:
Sini Kesänen
Kuvat:
Istock, Valmistajat

Lakatut kynnet tulevat kauniisti esiin, kun kynnet ja käsien iho voivat hyvin.

Pikaoppaamme avulla löydät niksit, joiden avulla hoidat kädet kuntoon ja saat piristystä kynsille. Poimi 10 kätevää vinkkiä.

1. Kynnet pääsevät esille, kun käsien iho voi hyvin

Kynnet pääsevät parhaiten esille, kun taustalla on sileä ja tasaisen värinen käsien iho. Ryppyinen ja kirjava iho vie huomion kynsistä.

Kosteuta kämmenselkiä useasti päivässä käsivoiteella. Jos ulkoilet, lisää aurinkosuojaa kämmenselkiin hidastamaan pigmenttiläiskien kehittymistä.

2. Jos kynnet liuskoittuvat, tee näin

Kynnet muodostuvat kolmesta kerroksesta. Normaalisti ne ovat napakasti kiinni toisissaan. Kun kynnet kuivuvat, kerrokset erkanevat ja kynnet liuskoittuvat. Tällöin ne tarvitsevat lisää kosteutusta. Kokeile kosteuttavia kynsituotteita.

Lue myös: Kynsien katkeilu johtuu niiden kuivuudesta – näin saat kynnet vahvoiksi ja lakkauksen pysymään pitkään siistinä

3. Pehmitä kynsinauhat

Koppuraiset ja tikkuiset kynsinauhat ovat sekä kipeät että rumat. Älä edes yritä nakertaa kuivuutta pois hampailla tai saksilla. Opettele hoitamaan.

Arjen askareissa tai harrastuksissa kovilla olevien sormenpäiden ja kynsinauhojen kunnostus vaatii usein öljyä tai rasvaista voidetta. Hiero öljyä tai voidetta vähintään kerran päivässä kynsiin, kynsinauhoihin ja sormenpäihin.

4. Älä unohda aluslakkaa

Kestävä lakkaus vaatii kunnon pohjatyöt. Viilaa kynnet, työnnä kynsinauhat pois kynsipediltä ja pyyhkäise kynnen pinta puhtaaksi rasvoista vaikkapa lakanpoistoaineella.

Levitä kynnelle ja kynnen päiden yli aluslakkaa. Se muodostaa tartuntapinnan värilakalle, suojaa kynttä värjäytymiseltä, ja ylilakkaus auttaa kynsilevyjä pysymään yhdessä. Levitä värilakkaa pari ohutta kerrosta. Viimeistele lakkaus päällyslakalla.

Kun lakkaus alkaa kulahtaa, voit virkistää sen uuteen uskoon kerroksella päällyslakkaa. Se saa värin hehkumaan kiiltävänä tai mattana.

5. Ravitse sisältä

Riittävä ja monipuolinen ravinto auttaa pitämään yllä kynsien hyvinvointia. Anemia, anoreksia tai suoliston imeytymishäiriöt kuten keliakia saattavat vaikuttaa kynsien kuntoon. Tällöin jotkut kokevat saavansa apua kynsien hyvinvointiin ravintolisistä.

6. Kätke kynsien uurteet

Ikä näkyy kynsissä uurteina ja pinnan epätasaisuutena. Niiden syntymistä on hankala estää, sillä syytä ei tiedetä. Ratkaisuksi jää silottaa pinta pohjustus- tai silotuslakoilla. Älä missään nimessä yritä viilata uurteita tasaisiksi, jotta kynsi ei mene liian ohueksi.

Jos kynnet ovat kovin kuhmuraiset, kokeile kynsihoitolan tekemää geelausta. Se tasoittaa kynttä ja antaa kaunista muotoa. Myös rakennekynnet peittävät kynsien ikämuutoksia.

Kotiliesi.fi: Mitä muutokset kynsissä kertovat, mistä muutoksista on syytä hakeutua lääkäriin? Ihotautien erikoislääkäri vastaa 10+1 kysymykseen

7. Vahvista hauraita kynsiä

Kesällä kynnet kasvavat paremmin kuin talvella. Syytä ei tiedetä, mutta lämmöllä ja ilman kosteudella arvellaan olevan osansa siihen. Jos kynnet alkavat syksyn tullen haurastua, kokeile kynnenvahvistajaa.

8. Lakkaa kynnet trendisävyillä

Syyskauden kynsilakkasävyt toistavat metsäisen syviä tai hempeän pastellisia sävyjä. Toki kunnon punainen on aina värikartoissa mukana.

9. Putsaa lakka pois

Kun lakka rispaantuu reunoistaan, älä revi sitä vaan poista lakanpoistoaineella. Paina poistoainetta sisältävä lappu toviksi lakkauksen päälle ja pyyhi lakka pois.

Jos vaihtelet lakkausta usein, nappaa käsilaukkuun mukaan lakanpoistoliina. Se on kätevä, sillä koskaanhan ei voi tietää, milloin tekee mieli vaihtaa lakkaa.

10. Leikittele pinnoilla

Kokeile eri sormiin mattaa ja kiiltävää lakkaa. Lisää joidenkin kynsien päälle vielä hilelakkaa ja sen päälle päällyslakkaa sitomaan hileet.

Jos kyntesi ovat leveät, tee hileellä pitkittäinen, kynsiä kaventava korostusraita kynnen keskelle. Tai lakkaa koko kynsi ensin vaalealla sävyllä ja tee pitkittäisraita vahvalla värillä. Jos haluat vetää huomion ryppyisestä ihosta kynsiin, koristele jokainen kynsi eri tavoin. Kerro vaikka pieni tarina kuvin.

X