Kauneus

Rusketussuihku vai aurinkokylpy?

Teksti: Anna.fi

Kannattaako auringonpalvonta jättää väliin ja siirtyä turvallisempaan vaihtoehtoon? Ellit testasi kesän hitin, itseruskettavan suihkun.

Monet haluavat kauniin rusketuksen, mutta auringonottoon ja solariumiin liittyvät terveysriskit epäilyttävät. Itseruskettavien voiteiden levittäminen on puolestaan usein hankalaa: rusketus saattaa levitä epätasaisesti, eikä tulos ole välttämättä kovin luonnollinen. Tavoiteltu ”syvä pronssi” saattaakin olla lähinnä oranssi, ja silloin päivät, joina värin kulumista odottelee, saattavat tuntua pitkiltä.

Auringonoton epäterveellisyydestä huolimatta rusketus ei ole poissa muodista. Kun vaatteet kesällä vähenevät, rusketusta hankitaan joko tiiviillä ihon käryttämisellä, solariumilla tai terveellisemmin itseruskettavilla voiteilla. Tänä vuonna oikea hitti on ollut ruskettava suihku.

”Rusketussuihku on ollut todella suosittu”, kerrotaan rusketussuihkuja tekevästä 4 Soul Mates –kauneushoitolasta Helsingistä. Air brush –rusketussuihku on tasainen ja hyvin kevyt spraysumu, jonka kosmetologi suihkuttaa tasaisesti asiakkaan iholle. Tuote on allergiatestattu, ja sen pitäisi olla täysin turvallinen käyttäjille.
”Kukaan ei ole ainakaan meille kertonut allergisista reaktioista”, kertoo Soul Matesin kosmetologi. Lopputuloksen luvataan olevan luonnollinen, ja rusketuksen sanotaan kestävän vähintään viikon.

Kullanväriä rohkealle

Ellit testaa rusketussuihkun vaikutusta hankalimmalle mahdollisimmalle tapaukselle, vaalealle pisamaiselle iholle, joka ei koskaan rusketu kunnolla.
”Ennen rusketussuihkua ihon on oltava puhdas. Vartalohoitoaineita, rasvoja tai hajuvesiä ei saa iholla olla”, varoitetaan hoitolasta etukäteen. Rusketusjälki paranee, jos ihon kuorii ennen käsittelyä.

Minulle tarjotaan kolmea eri värisävyä: vaaleaa ja tummempaa sävyä sekä sävyä, jossa on hieman kullansävyä. Vaaleahiuksisena päätän turvautua kohtuulliseen vaaleaan sävyyn, vaikka kosmetologi yrittää rohkaista minua kokeilemaan tummempaa sävyä.
”Monet ottavat aluksi vaalean sävyn, mutta jo seuraavalla kerralla päätyvät tummempaan”, hän kertoo.

Rusketussuihkuun pukeudutaan kertakäyttöstringeihin ja hiussuojaan. Jalkoihin laitetaan tarrat, koska väri tarttuisi jalkapohjiin muuten turhan voimakkaasti. Kosmetologi suihkuttaa vartalooni hyvin hienoa, ohutta itseruskettavaa ainetta. Toimenpide kestää noin vartin.

Juhliin tai töihin samana päivänä

Olen yllättynyt, kun rusketusraidat näkyvät heti käsittelyn jälkeen. Rusketusreaktio alkaa kunnolla noin kaksi tuntia suihkutuksen jälkeen ja kestää noin kaksitoista tuntia. Tänä aikana ei saa mennä suihkuun, ja on pukeuduttava kevyisiin vaatteisiin, jotka eivät hankaa ihoa.

Hoidon jälkeen ihossa on itseruskettavan aineen tuoksu, mutta ei häiritsevän voimakkaana. Töihin kehtaa mennä heti rusketussuihkun jälkeenkin. Kahdentoista tunnin kuluttua huomaan, että kosmetologi oli oikeassa: vaalea väri jää ehkä hieman liian vaaleaksi. Väri ei ole myöskään levittynyt aivan tasaisesti. Se tosin saattaa johtua siitä, että olen laiminlyönyt kosmetologin neuvon löysiin ja kevyisiin housuihin pukeutumisesta. Hieman epätasaisesta levittymisestä huolimatta rusketus näyttää kuitenkin luonnolliselta päivitykseltä, eikä sävy ole oranssi, kuten joissain itseruskettavissa tuotteissa.

Kesämorsianten suosikki

Ketkä rusketussuihkuun oikein turvautuvat? Ainakin 4 Soul Matesissa rusketussuihkua käyttävät erityisesti morsiamet. Monet haluavat nopean rusketuksen myös vaikkapa samana iltana oleviin juhliin.
”Vappuaaattona asiakkaita oli vielä vappuaaton aamunakin”, kosmetologi kertoo. Asiakkaat ovat olleet hänen mukaansa tyytyväisiä, ja monesta on jo tullut rusketussuihkun kanta-asiakas.

Neljän päivän kuluttua suihkurusketukseni näyttää yhä aika hyvältä, mutta turhan vaalean värin valitseminen harmittaa hieman. Seuraavalla kerralla valitsen taatusti tummemman sävyn. Kovin usein rusketussuihkuun ei kuitenkaan voi turvautua. Jos rusketuksesta haluaa jatkuvan, hoidossa on käytävä reilun viikon välein, ja harvalla on rahaa pulittaa tästä ilosta 30 euroa kerralta.

Teksti:A4 Media Oy / Ellien toimitus
Kuva: Ellien toimitus

4 Soul Mates

X