Kauneus

Sormenpäät halkeilevat, sääret hilseilevät – Katso vinkit yleisien iho-ongelmien hoitoon

Teksti:
Anna.fi

Kävimme poimimassa parhaat hoitovinkit ja -tuotteet apteekista.

Sormenpäät halkeilevat, sääret hilseilevät – Katso vinkit yleisien iho-ongelmien hoitoon

Ongelma: Rohtuneet huulet

Huulivoiteissa on eroja. Jos huulet ovat rohtuneet, ota yökäyttöön tuote, joka kosteuttaa ja korjaa, ja levitä sitä nukkumaan mennessä huulten rajojen yli. Rauhoittavia ainesosia sisältävä voide sopii hyvin myös niistämisestä punaisille nenänpielille.

Päivällä levityksen kanssa kannattaa olla tarkempi, sillä muuten leuka kiiltää. Kirkkaalla säällä valitse puikko, jossa on aurinkosuojakerroin. Jos rohtumat eivät parane, kyse voi olla B-ryhmän vitamiinien puutteesta.

Lue myös: Kuivat huulet kauniisti kuntoon luonnonkosmetiikalla

1. La Roche-Posay Cicaplast -huulivoide on loistovalinta vaurioituneille, esimerkiksi aknelääkekuurin kuivattamille huulille, 6,50 e.
2. Youngblood Hydrating Lip Crème -huulivoide hoitaa ja suojaa auringolta, SK 15, 31,70 e.

Sormenpäät halkeilevat, sääret hilseilevät – Katso vinkit yleisien iho-ongelmien hoitoon

Ongelma: Herkkä silmänympärysiho

Ohut iho silmien ympärillä reagoi nopeasti vääränlaiseen hoitoon tai tuotteisiin. Jos esimerkiksi levität silmänympärysvoidetta liikkuvalle luomelle, luomet ovat takuulla aamulla turvonneet.

Hiero ja venytä aluetta mahdollisimman vähän ja pese meikit pois pitämällä silmänmeikinpoistoaineeseen kastettua vanulappua hetki paikallaan.

Tehokkaita antiage-silmänympärysvoiteita ei kannata käyttää silloin, kun iho kiukuttelee. Herkkäihoinen löytää apteekista hyvän valikoiman helliä silmänympärysvoiteita, jotka eivät sisällä liikaa tehoaineita.

Lue myös: Silmätulehdus – 10 kysymystä

3. Louis Widmerin riittoisa Eye Contour -silmänympärysvoide on loistava kuivalle ja atooppiselle iholle, 30 ml 28 e. Käytä myös kasvonaamiona tai arpien hoitoon!
4. Lumene LAB Age Caring -silmämeikinpoistoaine on tarpeeksi hellä herkälle silmänympärysiholle, 100 ml 10,90

Sormenpäät halkeilevat, sääret hilseilevät – Katso vinkit yleisien iho-ongelmien hoitoon

Vinkki

Jos iho on silmien ympärillä hyvin kuiva, huolehdi, että kasvo- tai silmänympärysvoide on tarpeeksi täyteläinen. Liian ohuet voiteet kirvelevät.

Ongelma: Kuivat sääret ja kantapäät

Jos sukkahousuja riisuessa ilmaan pöl­lähtää valkoinen pilvi, kannattaa kroppa pestä suihkugeeliä hellemmällä suih­kuöljyllä tai -voiteella. Esimerkiksi Euce­rinin AtoControl-linjan suihkuöljy on hyväksi havaittu valinta atoopikolle. Herkkäihoinen voi pestä kropan ja kasvot myös perusvoiteella. Suihkussa levitet­tävä, poispestävä vartalovoide on kiirei­sen valinta.

Emulsiot ja seerumimuotoi­set voiteet sopivat normaalille ja hieman kuivalle iholle. Paksu vartalovoi on paras valinta korppukuivalle iholle, ja sitä voi sipaista samalla myös kantapäille.

Lue myös: Kipeät ja halkeilevat kantapäät voivat johtua sieni-infektiosta

5. Hajusteeton Natusan Baby Intensive Care -hoi­tovoide pehmentää niin nuorta kuin aikuistakin ihoa, 75 ml 3,95 e.
6. Herkkäihoinen pesee kroppansa Aqualan L -perusvoiteella, 100 g 5,80 e.
7. Houkuttele­vantuoksuinen Vichy Ideal Body -vartalovoi imeytyy todella hyvin, 200 ml 24 e.

Ongelma: Hiuspohja kutiaa

Hiuspohjan kutinaa aiheuttaa usein liiallinen pesu tai alkoholia sisältävien hiustuotteiden runsas käyttö. Myös liian pitkä pesuväli saa pään ihon syyhyä­mään.

Kuivasampoo raikastaa ennenai­kaisesti rasvoittuneet hiukset, mutta kun hiukset ovat oikeasti likaiset, ne kuuluu pestä. Pelkkä sampoon vaihtami­nen voi tehdä ihmeitä hiuspohjalle.

Jos peset hiukset päivittäin, valitse mieto sampoo. Jos taas peset hyvin harvoin mutta käytät muotoilutuotteita, pese vä­lillä syväpuhdistavalla sampoolla.

En­nen saunaa hiuspohjalle voi tehdä hoito­naamion perusvoiteesta. Valitse kevyt voide, niin hiukset eivät jää rasvaisiksi.

Lue myös: Kutiava ja hilseilevä päänahka – Mitä tehdä?

8. Louis Widmer Remederm -sampoo auttaa palauttamaan kuivan ja ärtyneen hiuspohjan rasva- ja kosteustasapainon, 150 ml 13 e.
9. Kevyt Humektan-perusvoide toimii hilseilevää hiuspohjaa hoitavana naamiona, 100 g 5,80 e.

Sormenpäät halkeilevat, sääret hilseilevät – Katso vinkit yleisien iho-ongelmien hoitoon

Ongelma: Nivusten iho kutisee ja on ärtynyt

Paksut sukka- ja välihousut tai tiukat pyöräilyhousut voivat saada nivusten ihon kutisemaan ja ärtymään. Apteekis­sa parasta on henkilökunta, jolta voi ky­syä neuvoa outoihinkin pulmiin.

Apua löytyy paitsi kuivuuteen myös aralle in­tiimialueen iholle ja bikinirajan punai­siin näppyihin. Näppyjä vähentävät in­tiimialueen after shave -tuotteet, jotka sisältävät alkoholia.

Lue myös: Sokerointi kotona – Ellien testissä Easy Sweet -vartalosokeri

10. Alkoholia ja yrttejä sisältävä RFSU Nice N’Cool -geeli rauhoittaa bikinirajan ihoa sheivauksen jälkeen, 50 ml 5,99 e.
11. Aco Inti­mate Care Soothing Cream -voiteen voi levittää pesun jälkeen herkälle intiimialu­een iholle, 50 ml 7,90 e.

Sormenpäät halkeilevat, sääret hilseilevät – Katso vinkit yleisien iho-ongelmien hoitoon

Ongelma: Kutiavat ja kuivat silmät

Syyllinen kutiaviin, kuiviin ja vuotaviin silmiin on useimmiten kuiva sisäilma yhdistettynä esimerkiksi tietokoneen tai television tuijottamiseen – silloin silmiä tulee räpyteltyä harvemmin.

Reseptiva­paat kostuttavat silmätipat ovat paras ensiapu. Jotta niitä muistaa myös käyt­tää, säilytä niitä tietokoneen tai television vieressä.

Moni herkkäsilmäinen vä­hentää automaattisesti silmämeikin määrää. Vaikka vaivat eivät yleensä joh­du meikistä, ei punakoita, vetisiä silmiä välttämättä kannata korostaa voimak­kaalla meikillä. Kokeile vaihtaa ripsiväri ja muut silmämeikit herkille silmille tar­koitettuihin.

Lue myös: Kosteutta kuiville silmille

12. Bepanthen Eye -silmätipat voitelevat kuivia, punoittavia ja kutisevia silmiä, 20 x 0,5 ml 13 e.
13. Couvrance High Tolerance -ripsivärin hartsiton koostumus on erittäin hellävarainen, 18,90 e.

Sormenpäät halkeilevat, sääret hilseilevät – Katso vinkit yleisien iho-ongelmien hoitoon

Ongelma: Kuiva tai pintakuiva iho

Kun iho on tyypiltään kuiva tai atooppi­nen, siitä puuttuu yleensä rasvaa ja kos­teutta.

Moni diagnosoi oman ihotyyppin­sä väärin, sillä paikoitellen rasvainen ja epäpuhtauksia puskeva iho voi olla pinta­kuiva, etenkin talviaikaan. Silloin iholta puuttuu erityisesti kosteutta.

Käytä siis kosteuttavia seerumeita ja naamioita se­kä tarpeeksi paksuja kasvovoiteita. Suosi saippuattomia kasvojenpesuaineita.

Lue myös: Rasvainenkin iho voi olla kuiva

14. V 10 Plus Okinawa Deep Sea Water -naamio sisältää ihoa kosteuttavia ainesosia: hyaluronihappoa, merile­vää ja mineraaleja, 200 ml 64 e.
15. Avène Hydrance Optimale -linjasta löytyy kosteuttava seerumi kaikil­le ihotyypeille, 30 ml 29 e.
16. Eucerinin Aquaporin-sarjasta löytyy kosteusvoide kuivalle iholle sekä toinen pintakuivalle sekaiholle, 50 ml 25 e. Äärimmäisen herkälle iholle sopii samanhintainen Eucerin Ultrasensitive Soothing Care Dry Skin.

Sormenpäät halkeilevat, sääret hilseilevät – Katso vinkit yleisien iho-ongelmien hoitoon

Vinkki

Kosteuttava seerumi ei yksinään riitä, vaan kuiva iho tarvitsee myös rasvaa sitomaan kosteuden.

Ongelma: Leikkaus- ja raskausarvet

Olipa kyse ihon venymiseen liittyvistä raskausarvista tai leikkauksen jälkeisistä arvista, on tärkeää hoitaa ihon kimmoisuutta eli käyttää elastisuutta edistäviä tuotteita.

Raskaana olevan kannattaa hieroa sopivaa öljyä kahdesti päivässä niihin paikkoihin, jotka tulevat venymään.

Leikkausarpien paraneminen riippuu geeneistä ja vähän myös tuurista, mutta onneksi niiden peittämiseen on tuotteita. Yksi parhaiten peittävistä on myynnissä apteekeissa.

Lue myös: Lukijakysymys: Miten estää raskausarvet?

17. Vichy Dermablend -peitepuikko peittää arvet ja pysyy iholla, 21 e.
18. Bio Oil -öljy on klassikko arpien hoitoon, ja sitä saa nyt myös isommassa pakkauksessa, 125 ml 20 e.

Sormenpäät halkeilevat, sääret hilseilevät – Katso vinkit yleisien iho-ongelmien hoitoon

Ongelma: Halkeilevat sormenpäät

Jos sormenpäiden haavat ja halkiot kiusaavat, pidä käsivoide aina lähellä: työpöydällä, sängyn vieressä ja käsilaukussa.

Puuvillahanskat suojaavat käsiä ja pitävät rasvan poissa tietokoneen näppäimistöltä.

Lue myös: Silkinpehmeät kädet

19. Neutrogena Norwegian Formula on käsivoiteiden klassikko, 50 ml 4,95 e.
20. Compeedin sormenpään halkeamien laastari on halkeilevien sormien pelastus, 10 kpl 7,20 e.

Ongelma: Punoittava iho

Couperootikon iho villiintyy kylmyyden lisäksi myös lämpötilanmuutoksista. Siksi ihoa tulee hoitaa kolmella tavalla: suojaamalla, vahvistamalla ja rauhoittamalla.

Vältä voimakasta pesua ja alkoholia sisältäviä kasvovesiä sekä liian jytkyjä tehoaineita. Jos tunnistat poskilla lämpötilanvaihteluun liittyvää kuumotusta, se voi olla ensimmäinen oire couperosasta.

Couperosa-tuotteet kannattaa ottaa käyttöön heti ensimerkkien ilmaannuttua, sillä niiden käytöstä ei ole haittaa normaalillekaan iholle.

Lue myös: Couperosa kuriin

21. Lierac Prescription -linjassa on rauhoittava ja punoitusta ehkäisevä kevyt hoitovoide, 40 ml 40 e. Vihreä helmiäinen tasoittaa punoitusta välittömästi.
22. Favora Anti-Redness -naamio kosteuttaa ja rauhoittaa couperosaihoa nopeasti, 30 ml 18 e.

Sormenpäät halkeilevat, sääret hilseilevät – Katso vinkit yleisien iho-ongelmien hoitoon

Vinkki

Hyväntuoksuinen vartalovoide ei unohdu kaapin perälle, sillä levittäminen käy tuoksuterapiasta ja on samalla pieni rentoutushetki.

Ongelma: Kulahtanut iho

Onko harmaa ja kulahtaneen näköinen iho tuttu näky peilistä? Jos ihon pinta tuntuu paperimaiselta ja väsähtäneeltä, valitse tehotuotteeksi seerumi, joka auttaa palauttamaan ihon kosteuden ja täyteläisyyden.

Mitä täyteläisempi iho on, sitä terveemmältä se näyttää. Jos taas vika on ennen kaikkea ihon elottomassa sävyssä, kuollutta ihosolukkoa kannattaa kuoria pois hellästi. Sen jälkeen nappaa apuun valoa tuova taikatuote, kuten heleyttävä puuteri.

Lue myös: Näin saat heleän ihon – Lue asiantuntijan vinkit

23. Eucerin Volume-Filler Concentrate -tehotiiviste auttaa palauttamaan ihon täyteläisyyden, 30 ml 35 e.
24. Neljästä sävystä sekoitettava Elf Tone Correcting -puuteri tekee iholle mattapinnan, 6,50 e.
25. Idun Minerals -valokynän Havre-sävy tuo valoa kasvoille, 32,60 e.

Sormenpäät halkeilevat, sääret hilseilevät – Katso vinkit yleisien iho-ongelmien hoitoon

Ongelma: Rasvoittuvat hiukset

Ohuet lasimaiset hiukset eivät jaksa pysyä kuohkeina ilman kohottavia tuotteita ja föönausta. Päätä myöten makaavat hiukset rasvoittuvat karheita luonnonkiharoita nopeammin, jopa alle vuorokaudessa.

Apteekeissa myydään muun muassa Kloranen kuivasampoita, joiden tarkoitus on raikastaa hiuspohjaa ja imeä rasvaa, ei vain tuuhentaa hiuksia kuten monien kampaamo- ja markettipuolen kuivasampoiden.

Lue myös: Peitä juurikasvu – ja muut yllättävät vinkit kuivashampoon käyttämiseen

Kloranen tuotteita ei kuulu jättää hiuksiin, kuten tuuhentavia kuivasampoita, vaan ne harjataan pois parin minuutin jälkeen.

26. Klorane-kuivasampoo raikastaa hiukset kahdessa minuutissa, 150 ml 15,50 e.
27. Ma Provencen luomupalasampoo tasapainottaa rasvoittuvaa hiuspohjaa vihreän saven avulla. Sopii rasvaisille hiuksille, 12,50 e.

Hinnat vaihtelevat myyntipaikan mukaan.

Teksti: Anni Nissi
Kuvat: Ari Heinonen/Otavamedia, valmistajat

Lue lisää:

Tähtituotteet netistä – Nämä ovat nettikauppojen kosmetiikkatärpit!
Edullisten luonnonkosmetiikkatuotteiden helmet
Yö on paras aika kasvohoidolle – Katso vinkit ihon tehohoitoon yöllä

Anna 3/2015

X