Kauneus

Tuttu hoitoaine ei usein sovi skanditukalle – syy, miksi se vain latistaa hiukset

Hoitoaineen tehtävä on silottaa hiuksia, mutta joskus se voi tehdä niistä liiankin sileät.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Hoitoaine levitetään hiusten pituuksiin ja latvoihin.

Hoitoaineen tehtävä on silottaa hiuksia, mutta joskus se voi tehdä niistä liiankin sileät.

Jos hiukset näyttävät hoitoaineen jäljiltä raskailta, likaisilta ja lättäniltä, tarkoittaako se sitä, etteivät omat hiukset kaipaa hoitoainetta lainkaan?

– Ei, kaikkien hiukset kyllä lähtökohtaisesti tarvitsevat hoitoainetta. Hiukset jäävät shampoopesun jäljiltä huokoisiksi. Mutta tuotteen valinta on tärkeässä roolissa, eli hoitoaine pitää valita oman hiuslaadun mukaan, parturi-kampaaja Veera Hartikainen Folk Helsingistä kertoo.

Hoitoaineen tehtävä on sulkea hiuksista hiussuomut, tehdä hiuksista pehmeät ja helposti kammattavat ja vähentää hiusten sähköisyyttä.

Jos hoitoaine sen sijaan tekee hiuksista liian raskaat ja rasvaiset, tuote on omille hiuksille liian tuhti.

– Hennoille hiuksille suosittelen silikonittomia hoitoaineita, esimerkiksi luonnonkosmetiikan tuotteita. Niissä ei ole mitään, mikä lässäyttää tukan.

Myös silloin, jos hoito jättää hiukset takkuisiksi, se ei ole omalle hiuslaadulle oikea. Karhea, paksu ja käsitelty hius vaatii tuhdimpaa hoitoainetta.

– Pöyheä ja karhea hiuslaatu hyötyy silikoneista, jotka silottavat hiuksen pintaa. Silikoneja ei siis kannata pelätä turhaan, sillä joihinkin hiuslaatuihin ne sopivat.

Lue myös: 7 x paras hoitoaine eri hiustarpeisiin – huippuhyvä markettihitti sopii useimmille

Hoitoaine kannattaa käyttää hiuksissa edes nopeasti

Hiuksiin jätettävä suihke voi tuntua näppärämmältä kuin tavallinen, shampoopesun jälkeen hiuksiin levitettävä ja muutaman minuutin vaikutusajan jälkeen pois huuhdeltava hoitoaine. Veera Hartikainen ei kuitenkaan suosittele suihkutettavaa hoitoainetta ainoaksi hoitoaineeksi.

– Jos hoitoaineen käyttö tuntuu työläältä, käyttäisin hoitoaineen hiuksissa edes nopeasti. Jo 10– 15 sekunnin vaikutusaika sulkee hiussuomua, ja eron hoitoaineen käyttämättömyyteen huomaa.

Hoitosuihke on hyvä lisä hiustenhoitorutiiniin etenkin hennoille hiuksille.

– Esimerkiksi sellainen tuote, jossa on mukana proteiinia, vahvistaa hentoa hiusta.

Suihkutettava hoitoaine on myös mainio takkuisten hiusten hoitotuote. Kun hoitoaineen antaa vaikuttaa hiuksissa noin 30 sekuntia ennen hiusten harjaamista, takut selviävät helposti.

Paksuille ja karheille hiuksille suihke voi kuitenkin olla liian kevyt tuote.

– Heille, joilla on tällaiset hiukset, suosittelen voidemaista, hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Lisäksi hiuksiin voi lisätä muutaman tipan öljyä, joka silottaa hiuksia. Se on ikään kuin meikkiä, joka tuo hiukseen kiiltoa.

Hoitoaine auttaa selvittämään hiuksia.
Hoitoaine vähentää hiusten takkuisuutta.

Lue myös Kotiliesi.fi:n juttu: 5 asiaa, joita kampaaja ei tekisi hiuksilleen – käyttäisi kahta suomalaisten suosimaa hiustenhoitoainetta vain satunnaisesti

Sopiva hoitoaine voi löytyä niin marketista kuin kampaamon hyllyltä

Omille hiuksille sopiva löytö voi olla niin markettituote, kampaamotuote kuin luonnonkosmetiikkaakin. Hoitoaine saa myös olla eri sarjaa kuin shampoo, vaikka olisikin kivan näköistä, että kylpyhuoneen hyllyllä olisi vierekkäin samanlaiset pullot.

– Shampoo on tarkoitettu hiuspohjalle ja tyvialueelle, kun taas hoitoaine on hiusten pituuksia ja latvoja varten.

Jos hoitoaineen pitäisi olla omalle hiuslaadulle sopiva, mutta hiukset jäävät pesun jälkeen littanoiksi, syy voi löytyä shampoosta.

– Kannattaa katsoa, ettei hiuksia pese liian tuhdilla tuotteella.

X