Kauneus

”Vain minä päätän, miltä näytän” – Olli Herman, Ujuni Ahmed ja muut kertovat, mitä meikkaaminen heille merkitsee

Vahva, näyttävä meikki herättää intohimoja. Joku pitää sitä teennäisenä. Toiselle meikkaaminen merkitsee vapautta päättää omasta ulkonäöstään tai tuoda esille jotain oleellista omasta persoonasta. Ujuni Ahmed, Nora Soini, Maria Pettersson ja Olli Herman kertovat, miksi heille on tärkeää näyttää juuri tältä.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Mirva Kakko

Ujuni Ahmedin nuoruudessa yhteisö pyrki sanelemaan, miten hänen tulisi pukeutua. Aikuisena hänelle on ollut tärkeää päättää itse ulkonäöstään.

Vahva, näyttävä meikki herättää intohimoja. Joku pitää sitä teennäisenä. Toiselle meikkaaminen merkitsee vapautta päättää omasta ulkonäöstään tai tuoda esille jotain oleellista omasta persoonasta. Ujuni Ahmed, Nora Soini, Maria Pettersson ja Olli Herman kertovat, miksi heille on tärkeää näyttää juuri tältä.

Ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed, 31: ”Itsevarmuus on minusta kaunista”

”Olen koko ikäni tuntenut, että ulkonäkööni pyrkii vaikuttamaan joku muu kuin minä itse. Olen muslimi. Nuoruudessani kasvuyhteisöni pyrki sanelemaan, miten pukeudun. Minun haluttiin käyttävän huivia ja pitkää hametta. Koraaniopettajani ei sallinut meikkiä tai hajuveden käyttöä, vaikka perheeni olisi siinä joustanut.

Nyt olen ottanut oikeudet itselleni. Käytän huivia silloin, kun se tuntuu hyvältä, enkä muutenkaan halua pukeutua kuuluakseni johonkin ryhmään. Taistelen sen puolesta, että vain minä päätän, miltä näytän. En näe sille rajoja, vaan toimin arvojeni mukaan. Jotkut sanovat minua rohkeaksi, mutta on myös heitä, jotka syyttävät minua perinteiden rikkojaksi ja luopioksi. Tunnen oloni ristiriitaiseksi.

Kun menin esiintymään Yle aamuun, meikkaajilla ei ollut tumman ihon pohjustusvärejä. Minulle sanottiin, että voin mennä lähetykseen ilman pohjameikkiä, koska ihoni on hyvä. Minua harmitti, sillä asenne oli holhoava. En näyttänyt tv:ssä pahalta, mutta en ollut tyytyväinen siihen, että joku toinen päätti puolestani, mikä on hyvä. Lähetin asiasta myöhemmin palautetta Ylelle. Muistin ajan, jolloin Suomesta ei vielä saanut tumman ihon meikkejä, ja kävimme ostamassa meikkivoidetta Aprilli-karnevaalikaupasta.

Itsevarmuus, se että on sinut itsensä kanssa ja hyväksyy itsensä, on minusta kaunista. Minulle ei ole ongelma olla meikittömänä missä vain, mutta haluan olla siistin ja huolitellun näköinen. Päiväni paras hetki on, kun juon aamukahvia, kuuntelen musiikkia ja meikkaan. Haluan meikata ja pukeutua niin, että tunnen olevani nainen. Se toteutuu, kun minulla on kaunis meikki, hiukseni on laitettu hienosti ja päälläni on kauniit vaatteet.”

Lue myös: Eeva-Kaisa Metsola ei pelkää kommentteja meikkityylistään – katso videolta, kuinka persoonallinen meikki syntyy

Viestintäyrittäjä Nora Soini, 52: ”Odotin, että hiukseni harmaantuisivat”

Näyttävät silmälasit korvaavat arjen kiireessä silmämeikin, Nora Soini toteaa.
Näyttävät silmälasit korvaavat arjen kiireessä silmämeikin, Nora Soini toteaa.

”Äitini harmaantui tosi upeasti jo 40-vuotiaana. Odotin pitkään, että hiukseni harmaantuisivat kuten hänellä. Kun se alkoi tapahtua, kampaajani leikkasi vaaleat, puolipitkät hiukseni lyhyiksi. Siitä lähtien en ole enää värjännyt tai raidoittanut hiuksiani, vaan olen antanut niiden harmaantua ’Tintti-tukaksi’, jossa olen viihtynyt mainiosti.

Uuden hiustyylin löytyminen osui yhteen 50-vuotispäivieni kanssa ja muutti samalla tapani meikata. Pirteä Tintti-tukka vetää huomion hiuksiini. Se antaa mahdollisuuden olla jopa ihan aidosti ’nudena’, eli viikonloppuisin, kun olen vain kotona, en meikkaa enää ollenkaan.

Tukkani pesen ja laitan kerran viikossa. Hyvien muotoilutuotteiden ansiosta malli pysyy kuosissa ja riittää, kun aamulla kohennan sormin hiukset pystyyn. Kun meikkaan, kiinnitän huomioni ihoon. Pohjustan sen huolellisesti, jotta se näyttäisi tasaiselta, hyvinvoivalta ja luonnolliselta. Meikkaamattoman näköinen, tasainen iho on myös trendi meikkaamisessa.

Silmämeikkiä käytän nykyisin harvemmin. Kulmat ja ripset pidän kunnossa kestovärjäämällä ne itse. Näyttävät silmälasit korvaavat kiireisessä arjessa muun silmämeikin. Tässä iässä ne ovat paras keino peittää silmäpussit tai tummat silmänalukset.

Kun olin leikkauttanut hiukseni, pelkäsin hetken, että lyhyt tukka näyttäisi liian poikamaiselta. Vältän sen käyttämällä kirkkaan väristä huulipunaa ja joskus näyttäviä korvakoruja.

Mitä meikki merkitsee minulle? Se on itsestäni huolehtimista ja vaikuttaa myös itsetuntoon. Kun viihdyn meikissäni, oloni on varma, ja se heijastuu käyttäytymiseen.”

Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson, 35: ”Naisen ulkonäkö ei ole koskaan hyvä”

Kun Maria Pettersson työskenteli Euroopan parlamentissa, hän oli 6 000 ihmisen työyhteisössä ainut, jolla oli tehosteväri tukassa.
Kun Maria Pettersson työskenteli Euroopan parlamentissa, hän oli 6 000 ihmisen työyhteisössä ainut, jolla oli tehosteväri tukassa.

”Millainen on sovelias ulkonäkö? Mikä on liikaa meikkiä tai liian vähän? Viime kesästä lähtien netissä julkaisemassani Historian jännät naiset -artikkelisarjassa on tullut esiin se, että naisen ulkonäkö ei ole koskaan hyvä. Naisessa on aina liikaa tai liian vähän jotakin. Ulkonäkövaatimuksilla naista pyritään hallitsemaan. Jatkuvalla tarkkailulla horjutetaan itsetuntoa.

Mielikuva normeista on meillä sisäänrakennettuna. Jos jollakin on hyvin vahva Barbie-meikki, muut tekevät nopeasti päätelmän hänen älykkyydestään ja elämäntavoistaan. Naisena ja feministinä tiedän, että tapa meikata ja pukeutua ei kerro mitään ihmisen kyvykkyydestä.

Osa feministeistä ei halua meikata ollenkaan. On totta, että meikkaaminen on sukupuolittava vaatimus, ja paine siihen kohdistuu rasittavammin naisiin kuin miehiin. Meikkaava nainen ei ole kuitenkaan yhtään huonompi feministi kuin meikkaamaton. Feminismin idea on, että ketään ei paineta alas.

Itse voin olla päiväkausia esimerkiksi töissä ilman meikkiä. Kun edessä on jokin tilaisuus, johon on tapana ehostaa, laitan meikkiä. Meikkaan mieluummin kunnolla kuin liian vähän. Käytän meikkivoidetta, puuteria, ripsiväriä, kajalia ja huulipunaa. Minulla on ripsien pidennykset. Itse meikatessani teen alaluomelle mustan sisärajauksen. Jos minut meikataan, pyydän kajalin myös yläluomelle.

Kun muutama vuosi sitten aloitin Euroopan parlamentissa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin erityisavustajana, olin 6 000 ihmisen työyhteisössä ainut, jolla oli tehosteväri tukassa. Lempivärini ovat turkoosi ja liila, ja hiuksissani on vuorotellen kumpaakin väriä.

Historian jännät naiset -tarinat todistavat, että kun yksi tekee jotakin uutta, toiset tulevat perässä. Kaikki saavat silloin mahdollisuuden elää vapaammin ja eri näköisinä. Itse näytin, että ihminen voi olla töissä Euroopan parlamentissa, vaikka hänen hiuksensa ovat liilat tai turkoosit.”

Muusikko Olli Herman, 36: ”Ilman meikkiä silmäni eivät näkyisi lavalla”

Kun Olli Herman on lavalla ja hikoilee, silmämeikki valuu kasvoille. Se kuuluu asiaan.
Kun Olli Herman on lavalla ja hikoilee, silmämeikki valuu kasvoille. Se kuuluu asiaan.

”Opettelin meikkaamaan lukiolaisena Kuopiossa silloisen tyttöystäväni avustamana, kun kiinnostuin glam-rockista ja perustin ystävieni kanssa Reckless Life -bändin. Myöhemmin bändi muutti nimensä Reckless Loveksi. Meikkaaminen kuului kaikkien esikuvinamme olevien bändien, kuten Mötley Crüen, Kissin ja Van Halenin, tyyliin.

Äärimmillään glam-rockissa leikitään identiteeteillä. Esiintyjien asuissa ja meikeissä voi olla vaikutteita historian eri aikakausilta, univormuista tai unisex-tyylistä.

Tyyli herätti Kuopiossa tietysti sanomista, ja siitä sai kuulla monenlaista kommenttia. Noihin aikoihin liittyy myös huvittava ja liikuttavakin kokemus isäni kanssa. Hän on musiikinopettaja muttei tiennyt mitään glam-rockista. Kun aloin meikata, isä koki yhtäkkiä tarvetta keskusteluun kanssani. Hän tahtoi kertoa, että he äidin kanssa kyllä tukevat minua, pidinpä sitten tytöistä tai pojista.

Nykyisin meikkaan kunnolla vain työni takia. Ihon epätasaisuutta ja virheitä korjailen peiteaineilla muulloinkin. Kun menen lavalle, peitän ihon virheet, rajaan silmät geelimäisellä kajalilla, jota on helppo levittää myös luomille, panen ripsiväriä ja viimeistelen kasvot meikkipuuterilla. Joskus aikaisemmin käytin myös huulipunaa.

Meikkaamiseni ei ole kovin huolellista. Kunhan se on sinne päin. Silmäni ovat syvällä. Ilman meikkiä niitä ei näkyisi lavalla ollenkaan. Lavalla hikoilen, ja silmämeikki valuu pitkin kasvoja. Se kuuluu asiaan.

Meikki pitää aina puhdistaa. En tykkää hangata silmiäni, joten meikkiä jää usein niiden ympärille. Siksi näytän siltä kuin olisin meikannut.”

Katso videolta, miten Olli Hermanin meikki syntyy!

Lue myös: Eeva-Kaisa Metsola ei pelkää kommentteja meikkityylistään – katso videolta, kuinka persoonallinen meikki syntyy!

X