Kauneus

Kosmetiikassa eläinperäisiä ainesosia voi löytyä yllättävistäkin tuotteista – nämä asiat vegaanista kosmetiikkaa etsivän kannattaa tietää

Vegaaninen kosmetiikka ja vegaaniset meikit ovat yhä suositumpia. Miten vegaaniset tuotteet tunnistaa, ja onko vegaaninen kosmetiikka ekologista tai sama asia kuin luonnonkosmetiikka? Asiantuntija vastaa.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Vegaaninen kosmetiikka ei ole synonyymi luonnonkosmetiikalle: se voi sisältää sekä luonnollisia että synteettisiä ainesosia.

Vegaaninen kosmetiikka ja vegaaniset meikit ovat yhä suositumpia. Miten vegaaniset tuotteet tunnistaa, ja onko vegaaninen kosmetiikka ekologista tai sama asia kuin luonnonkosmetiikka? Asiantuntija vastaa.

Vegaaninen kosmetiikka on valtava trendi, joka kiinnostaa yhä useampia. Käytännössä kosmetiikan vegaanius tarkoittaa, ettei tuote sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Ekokosmetologi Marleena Väistölä kertoo, että erilaisia eläinperäisiä ainesosia löytyy muun muassa monista sampoista, hoitoaineista, huulipunista ja kasvovoiteista. Eläinperäisiä raaka-aineita käytetään kosmetiikassa esimerkiksi niiden hoitavuuden tai koostumuksen vuoksi.

– Muun muassa monissa anti-age-voiteissa käytettävä kollageeni saadaan usein eläinten sidekudoksista. Kosteutta sitova glyseriini voi olla peräisin eläinrasvasta, ja hyaluronihappo saatetaan eristää kukonheltasta. Myös esimerkiksi hiuksia vahvistava keratiini tuotetaan usein eläinten sorkista ja sarvista, hän luettelee.

Väistölän mukaan monia eläinperäisiä ainesosia on mahdollista korvata vegaanisilla vaihtoehdoilla.

Esimerkiksi keratiini voidaan korvata vaikkapa soija-, vehnä- tai pähkinäproteiinilla. Eläinperäisen kollageenin sijaan moniin luonnonkosmetiikkatuotteisiin on lisätty C-vitamiinia, joka edistää ihon luontaista kollageenintuotantoa. Glyseriini ja hyaluronihappo voidaan eristää kasviöljystä tai valmistaa kasvipohjaisia ainesosia fermentoimalla.

Vegaaninen kosmetiikka ja vegaaniset meikit eivät ole välttämättä ekologisia

Pelkkä vegaanius ei Väistölän mukaan tarkoita, että kosmetiikkatuote olisi välttämättä ekologinen tai vastuullisesti valmistettu.

– Myös vegaaninen kosmetiikkatuote voi sisältää esimerkiksi ympäristölle ja eläimille haitallisia raaka-aineita, kuten mikromuoveja. Vegaaninen kosmetiikkatuote saattaa myös sisältää vaikkapa allergisoivia ainesosia siinä missä mikä tahansa muukin kosmetiikkatuote, hän sanoo.

Hän muistuttaa myös, ettei vegaaninen kosmetiikka ole synonyymi luonnonkosmetiikalle: vegaaninen kosmetiikka voi sisältää sekä luonnollisia että synteettisiä ainesosia. Jos haluaa olla varma, että tuote on sekä vegaaninen että luonnollinen, voi valita vegaanisen luonnonkosmetiikkatuotteen.

– Myöskään luonnonkosmetiikka ei ole aina vegaanista – luonnonkosmetiikkatuotteissa on sallittua käyttää tiettyjä eläinperäisiä ainesosia, kuten hunajaa ja mehiläisvahaa. Edellytyksenä on kuitenkin esimerkiksi se, ettei eläimiä ole vahingoitettu raaka-aineiden hankinnassa. Myös luonnonkosmetiikkatuotteiden vegaanius mainitaan yleensä pakkauksessa.

Eurooppalaisista luonnonkosmetiikkasertifikaateista tunnetuimmat ovat Ecocert, Natrue, BDIH, Cosmos, Soil Association, AIAB, Ecogarantie ja Cosmebio.

Lue myös Kotiliedestä: Tee itse kosmetiikkaa luonnosta: After sun -geeli rauhoittaa ihoa mukavasti

Pakkausmerkinnät kertovat, onko kyseessä vegaaninen kosmetiikka

Väistölä sanoo, että helpoiten vegaanisen kosmetiikkatuotteen tunnistaa kiinnittämällä huomiota pakkausmerkintöihin.

– Esimerkiksi Vegan- tai Leaping Bunny -sertifikaateilla varustetut kosmetiikkatuotteet eivät sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia. Kaikki valmistajat eivät kuitenkaan hanki tuotteilleen hintavia sertifikaatteja, vaan vegaanius saatetaan ilmaista pakkauksessa sanoilla vegan tai vegan friendly.

Kosmetiikan ainesosalista eli INCI-lista kertoo tarkemmin, mitä tuote sisältää. Väistölän mukaan INCI-listojen tulkitseminen voi kuitenkin olla vaikeaa, eivätkä listat välttämättä aina kerro, onko yksittäinen ainesosa peräisin eläimestä, kasvista vai laboratoriosta.

– Esimerkiksi ainesosalistaan merkitty sodium hyaluronate eli hyaluronihappo voi olla valmistettu joko synteettisesti tai vegaanisesti, mutta INCI-nimi on silti sama. Muun muassa suomalainen Cosmethics-applikaatio kuitenkin kertoo kosmetiikkatuotteen viivakoodin perusteella ymmärrettävästi sen, mitä kaikkea tuote sisältää.

Väistölä muistuttaa, että vegaaniuden merkitseminen kosmetiikkatuotteisiin on vapaaehtoista. Markkinoilla voi siis myös olla vegaanisia tuotteita, joiden pakkauksissa asiaa ei ole erikseen mainittu.

– Yleensä vegaanius halutaan kuitenkin tuoda esiin. Siitä on tullut kosmetiikassa trendisana, jonka avulla markkinoidaan joskus myös sellaisia tuotteita, joiden valmistukseen ei ole koskaan tarvittu eläinperäisiä ainesosia.

Eläinkokeet ovat EU:ssa kiellettyjä, mutta käytännössä kieltoa ei juuri valvota

Sekä vegaanisen että ei-vegaanisen kosmetiikan eläinkokeet ovat nykyään kiellettyjä EU:ssa. Väistölän mukaan ongelmana on kuitenkin, ettei kieltoja käytännössä suuremmin valvota.

– Kosmetiikkatuote katsotaan eläinkokeettomaksi, jos sen valmistanut yritys niin ilmoittaa. Asia on monimutkainen, eikä yksiselitteistä vastausta ole. Vastuulliset kosmetiikkayritykset ovat kuitenkin avoimia toiminnastaan ja siitä, mistä raaka-aineet ovat peräisin.

Eläinkokeisiin liittyvät käytännöt myös vaihtelevat alueittain.

– EU:ssa tuotteitaan eläinkokeettomina mainostava kosmetiikkayritys voi joutua testauttamaan tuotteitaan eläimillä esimerkiksi ennen niiden vientiä Kiinaan, missä eläinkokeet ovat kosmetiikkavalmistajille edellytys, Väistölä sanoo.

Mistä aidosti eläinkokeettoman kosmetiikan sitten tunnistaa?

– Laki sanoo, ettei EU:n alueella saa myydä eläimillä testattuja tuotteita. Jos kuitenkin haluaa olla asiasta täysin varma, voi ostaa esimerkiksi Leaping Bunny -sertifikaatilla varustettuja kosmetiikkatuotteita. Se on ulkopuolisesti auditoitu sertifikaatti, joka takaa tuotteen jokaisen raaka-aineen eläinkokeettomuuden. Myöskään sertifioitua luonnonkosmetiikkaa eikä vegaanista kosmetiikkaa ole testattu eläimillä.

X