Koti ja sisustus

Astiakaapin retrosuosikit saattavat olla kultamunia – näin paljon niistä maksetaan nyt

Aurinkopullo, Pomona-sarjan hillopurkki ja moni muu retrosuosikki kasvattaa suosiotaan, ja samalla niistä tulee yhä arvokkaampia.

Teksti:
Satu Lithovius
Kuvat:
Seppo Saarentola, Suvi Elo, Om-Arkisto

Pomona-astioilla voi lyödä rahoiksi.

Aurinkopullo, Pomona-sarjan hillopurkki ja moni muu retrosuosikki kasvattaa suosiotaan, ja samalla niistä tulee yhä arvokkaampia.

Jos kaapistasi löytyy kotimaisen lasin klassikko, Aurinkopullo, saatat istua sievoisen summan päällä. Tämä keräilijöiden kestosuosikki on edelleen arvossaan – etenkin, jos se on värillinen.

Nimenomaan värilliset Aurinkopullot ovat keräilijöiden keskuudessa himoituimpia ja siten myös arvokkaita. Innokas keräilijä voi parhaimmillaan pulittaa Aurinkopullosta kolminumeroisen summan.

Aurinkopulloista pyydetään usein satoja euroja.

Aurinkopullo loistaa lukuisissa sävyissä

Aurinkopullon suunnitteli lasimuotoilija Helena Tynell vuonna 1963, ja se oli Riihimäen Lasin tuotannossa vuosina 1964–1974. Pullot olivat suosittuja jo valmistusvuosinaan, ja sittemmin suosio on säilynyt.

Aurinkopulloja valmistettiin virallisesti kuudessa värissä: kirkkaana, keltaisena, vihreänä, sinisenä, ruskeana ja violettina. Samaan aikaan sävymuunnoksia oli lukemattomia.

– Ainakin violetti pullo on melko arvokas. Aurinkopulloa löytyy neljässä koossa, ja niistä suurin on tietysti kaunein, joten suurimmat Aurinkopullot ovat arvokkaimpia, sanoo vanhan tavaran kauppias Marika Fagerholm.

Väristä, koosta ja kunnosta riippuen Aurinkopullon arvo vaihtelee tätä nykyä noin sadasta eurosta yli tuhanteen euroon. Alkuperäiset, moitteettomassa kunnossa olevat pullot ovat luonnollisesti kaikkein suurimmassa arvossa.

Kestosuosikki on keräilijöiden keskuudessa niin haluttu, että etenkin kovimmilta keräilijöiltä löytyy jo valikoima Aurinkopulloja.

– Minulla on sellainen tuntuma, että näitä liikkuu aika harvoin juuri siksi, että keräilijöillä on jo näitä kaapeissaan, eikä niistä haluta luopua, Fagerholm tuumaa.

Ali-astiasto kiehtoo kuvioinnillaan

Myös Arabian Ali-astiat ovat retroastioita, joilla riittää edelleen kysyntää. Fagerholm kuvailee astiastoa suosituksi juuri tällä hetkellä. Yhden kahvikupin lautasineen saa parillakymmenellä eurolla, mutta isommat kokonaisuudet ovat kysytyimpiä.

Kuvassa etummaisena Arabian Ali-lautanen.

– Yhdellä lautasella on hankala päästä keräilyn alkuun, mutta Ali-astioita liikkuu sen verran, että tarjolla olevista saa kyllä ihan hyvän alun.

Ali-astiat olivat Arabian tuotannossa vuosina 1965-1975. Suunnittelija Kaj Franck suunnitteli niille muodon, ja astia- ja kuviosuunnittelija Raija Uosikkinen teki astiastolle ominaisen kuvion.

– Koristeelliset Ali-astiat tulevat myös käyttöön, eli niitä ei hankita pelkiksi koristeiksi, Fagerholm tuumaa.

Pomona-sarja suosio uudessa nousussa

Jos sanakirja koostuisi kuvista, retroastian kohdalla olisi Arabian Pomona-astian kuva. Värikkäät, hedelmä- ja marjakuvioin koristellut astiat suorastaan tihkuvat retrohenkeä.

Pomona-hillopurkin ympäri voi kiertää mansikka, luumu, puolukka… kasvisaiheita oli useita.

Iloisen värikkäät kuviot miellyttävät myös keräilijöitä, ja Pomona-sarjan suosio lähtikin uuteen nousuun jo joitakin vuosia sitten. Pomonaa ostetaan myös käyttöön.

– Minulla ei ole varmaan vuoteen ollut Pomonaa myynnissä. Sen suosio olisi taattu, jos sitä vain saisi käsiinsä. Omenasarjaa taannoin sain, ja se liikkui oikein kivasti eteenpäin, Fagerholm kertoo.

Myös Pomona-sarjan suunnitteli Raija Uosikkinen. Arabia valmisti sarjaa 1960- ja 1970-luvuilla. Sarjaan kuuluu esimerkiksi lautasia, mukeja, kannuja ja hillopurkkeja.

Nettikirppareilla hinnoissa on jonkin verran vaihtelua, mutta hillopurkeista pyydetään 50–60 euroa, mukeista muutamia kymmeniä euroja ja kannuista noin 120 euroa.

– Pomonaa hankitaan käyttöesineeksi, mutta hillopurkit ovat suositumpia hyllykoristeina, tietää Fagerholm.

Laktritsipurkit ja emaliastiat kiinnostavat

Retrosuosikkien ohella kauppansa tekevät esimerkiksi peltiset lakritsipurkit, kuten Hangon lakritsin sekä Huhtamäen laatikkomaiset purkit.

”Hymyilee kuin Hangon Keksi” oli vanha sanonta, jolla viitattiin liikemerkkiin.

– Niiden arvo liikkuu kunnosta riippuen sadan euron molemmin puolin. Hyvin säilyneitä on aika vähän, joten niistä ollaan valmiita maksamaan. Ja ovathan ne aika hauskoja.

Suosiossa ovat myös Finelin emaliastiat, joita valmisti Wärtsilä-konserniin aikanaan kuulunut Arabia. Emaliastiat olivat suuressa suosiossa 1950–1970-luvuilla, minkä jälkeen kiinnostus niitä kohtaan hiipui.

Finelin emalia: edessä kuviollinen Vegeta ja taempana sininen kattila.

Nyt asioita kuitenkin himoitaan taas, ja keräilyn myötä niiden hinnat ovat alkaneet hiipiä ylöspäin. Esimerkiksi hyväkuntoisesta kattilasta kansineen voi saada 70 euroa.

– Erityisesti marjakuvioiset astiat ovat suosittuja. Olisin halunnut niitä omaankin keittiööni enemmän, Fagerholm toteaa.

Minkä retroastian uuteen tulemiseen vanhan tavaran kauppias uskoo seuraavaksi?

– Uskon, että Humppilan lasin röpölasin suosio herää henkiin. Ne ovat kivan värisiä, muistoja herättäviä esineitä ja tällä hetkellä mielestäni aliarvostettuja.

X