Koti ja sisustus

Marimekon trikootilkuista tehty ryijy toimii ”vieraskirjana” Kirsti Tuomisen perheen modernissa loma-asunnossa

Viiden lossin päässä Paraisilta on Tuomisen perheen moderni kesäasunto, jonka katon alla majoittuu parhaimmillaan kolme sukupolvea. Mossalan saaressa Saariston rengastien varrella sijaitseva kesäparatiisi rakennettiin keskelle metsää.

Teksti:
Riikka Väänänen
Kuvat:
Suvi Elo

Tuomisen perhe löysi Saariston Rengastien varrella Mossalan saaressa sijaitsevan kesäparatiisinsa lehti-ilmoituksella. Enää tarvittiin talo.

Viiden lossin päässä Paraisilta on Tuomisen perheen moderni kesäasunto, jonka katon alla majoittuu parhaimmillaan kolme sukupolvea. Mossalan saaressa Saariston rengastien varrella sijaitseva kesäparatiisi rakennettiin keskelle metsää.

Talon vaaleat pinnat ja isot ikkunat päästävät luonnon vehreyden sisään ja muuttuvat osaksi sisustusta. Pikkutaulujen kukat ja ikkunalaudan kangaskuuset ovat käsitöitä harrastavan Kirstin tekemiä.

Meri pääroolissa

Meri on Mossalassa pääroolissa. Siksi olohuoneen istuimetkin on sijoitettu kohti lasiovista aukeavaa merimaisemaa. Iltaisin ikkunoista voi tähyillä meressä uiskentelevia joutsenia, rannassa käyskenteleviä peuroja ja jopa hirviä. Lämpimänä kesäpäivänä ovet avataan ja olohuone jatkuu aina terassille saakka.

Perheen sisustusideologia on lähinnä skandinaavinen ja minimalistinen, mutta rakkaita esineitä ja muistoja menneestä kertyy mökille väkisinkin. Seinällä roikkuvan, vanerisen Arkhenin koristeen Kirsti on ostanut osissa. Tarkoituksena on jatkaa taideteosta katosta lattiaan.

Vaaleaa sisustusta värittävät Marimekon kankaat. Marimekon trikootilkuista tehty ryijy syntyi alkuaikojen automatkoilla. Nyt se toimii ”vieraskirjana”: jokainen vieras kiinnittää ryijyyn yhden uuden suikaleen. Kaukaisimmat vieraskirjaa täyttäneet ovat Uudesta-Seelannista.

Talon ulkoväritys sulautuu ympäröivään luontoon

Talon ulkoväritykseksi valikoitui tummanharmaa, joka sulautuu ympäröivään luontoon erinomaisesti. Perhe on huomannut, että mökki on elinikäinen projekti. Aina on jotain korjattavaa tai tehtävää. Tänä kesänä mökkitie jatkettiin rantaan asti, ja seuraavaksi alkaa rantaprojekti. Suunnitelmissa on ruopata ranta syvemmäksi, rakentaa uusi laituri ja ehkä vierasmajakin.

Saunassa jatkuu sisustuksen minimalistinen linja. Seinät on petsattu läpikuultavalla ruskealla ja lauteet on jätetty alkuperäiseen väriinsä. Vaikka aikoinaan pitkään Lähi-idän kuumuudessa työskennellyt mökin isäntä ei juuri saunomisesta välitä, sauna lämpiää aina vieraille. Ikkunasta avautuu kaunis merimaisema, ja terassia pitkin pääsee kirmaamaan vilakkaan meriveteen.

Koko talon ympäristö on punaisenaan metsämansikoita

Kirstin intohimona ovat metsämansikat, joita koko talon ympäristö on punaisenaan ja joita hän kerää litroittain juhannuksen aikaan. Tuoksu on huumaava! Mossalan ainoa pihatyö on mansikoiden suojelu tallaamiselta, heinikoilta ja kuivumiselta. Myöhemmin kesällä mökin ympäristöstä löytyvät runsaat mustikka- ja sieniapajat. Kirstin mielestä parasta mökillä onkin luonto ja sen antimet.

Mossalassa vieraille on aina tarjolla metsämansikkakakkua tai raparperipiirakkaa. Saariston rengastie on kukkaihmisen taivas. Maljakkoon voi poimia niin ruiskaunokkeja, päivänkakkaroita kuin lupiinejakin.

Marimekon kankaista tehty rättinukkeryijy on yli 30 vuotta vanha ja kuvaa Kirstin perhettä. Siinä on Kirsti, hänen miehensä ja kolme tytärtä.

Seesteisen sävyiseen makuuhuoneeseen on mukava vetäytyä lukemaan Kirstin rakastamaa ranskalaista kirjallisuutta ja juomaan lasillinen helmeilevää mansikkaviiniä.

Kirstin käsityöharrastus näkyy sisustuksessa monella tapaa. Hän on tehnyt Marimekon kankaista esimerkiksi hauskoja palloja. Niitä on talossa kymmenittäin.

Juttu on julkaistu Anna-lehden numerossa 27/2020.

X