Koti ja sisustus

Pihasuunnittelija Helga kertoo: tällaisen pihan kaikki haluavat juuri nyt

Omalle pihalle toivotaan muun muassa istutuslaatikkoja, isoa terassia ja tiettyä kalustetta. Löytyykö sinun pihaltasi jotain 10 pihatrendin listalta?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock ja MTV

Terassi on monelle oman pihan ehdoton juttu.

Omalle pihalle toivotaan muun muassa istutuslaatikkoja, isoa terassia ja tiettyä kalustetta. Löytyykö sinun pihaltasi jotain 10 pihatrendin listalta?

Vaikka jokaisella on yksilöllisiä toiveita omalle pihalleen, tietyt asiat trendaavat pihoilla juuri nyt. Kysyimme MTV3:n Kotoisa-ohjelmasta tutulta pihasuunnittelija Helga Andersson-Brantbergilta Pihakorennosta, millaisen pihan moni suomalainen haluaa ja millaisia elementtejä unelmien pihalta löytyy.

1. Pihan on oltava helppohoitoinen

Nykyisin lähes kaikki toivovat pihansa olevan helppohoitoinen. Mitä vähemmän pihan hoitoon tarvitsee panostaa omaa aikaa, sen parempi.

– Moni haluaa, että piha saisi olla hyvin simppeli. Ratkaisut ovat myös usein hyvin suoraviivaisia: iso terassi ja eri elementit pihan reunoilla, Andersson-Brantberg kertoo.

Helppohoitoisen pihan ei kuitenkaan tarvitse olla tylsä. Pihasuunnittelija kehottaa luomaan pihaan erilaisia tiloja ja jos mahdollisuus on, palkkaamaan ammattilaisen, sillä kaikki kivat ratkaisut eivät välttämättä tule itselle mieleen.

2. Unelmapihalta löytyy poreallas tai tulipaikka

Ulkoporealtaat tuovat pihaan luksusta.

Pihalle halutaan nyt jotain erityistä. Ulkoporeallas ja tulipaikka tarjoavat elämyksiä ja voivat myös lisätä pihan käyttöä.

– Korona-aikana ja sen jälkeen porealtaiden kysyntä lisääntyi valtavasti. Ehkä siksi, etteivät ihmiset päässeet matkustamaan, moni halusi porealtaan omalle pihalle.

Myös ulkotulien suosio on kasvanut – niitä toivotaan jopa rivitalojen pihoille.

– Jos kyseessä on oikea tuli, pitää vain muistaa tarkistaa määräykset. On kuitenkin olemassa myös sähköllä ja etanolilla toimivia ulkotulia, joita käytetään paljon esimerkiksi Jenkeissä, mutta meillä Suomessa niitä on vielä harmillisen vähän saatavilla.

3. Yksi suosituimmista elementeistä on lasten suosikki

– Ei ole niin pientä pihaa, ettei sinne toivottaisi trampoliinia, Andersson-Brantberg toteaa.

Lapsille toivotaan usein myös perinteistä leikkimökkiä.

– Jos piha on pieni, leikkimökin ja pihavaraston yhdistelmää kannattaa miettiä, pihasuunnittelija vinkkaa.

4. Laatikot ovat nyt se juttu

Monelta pihalta löytyy nykyisin istutusallas tai viljelylaatikko. Pieni viljelylaatikko, jossa on voi kasvattaa esimerkiksi yrttejä, salaatteja tai lehtikaalia, mahtuu rivitalonkin pihaan.

Istutusaltaat puolestaan sopivat monivuotisille kasveille ja jopa pienille puille. Lisäksi kausikukat selviävät niissä paremmin kuin ruukuissa, jos kesällä tulee oltua pitkiä jaksoja poissa kotoa eikä kukaan ole kastelemassa kukkia.

– Istutusaltaat ovat tykättyjä myös siksi, että ne tuovat pihaan rytmiä ja huonejakoa. Niillä saa luotua näköesteitä tai nostettua kasvit maantasolta ylöspäin niin, että ne näkee sohvallakin istuessa.

Etenkin kivestä rakennetut istutusaltaat vaativat kuitenkin reilusti tilaa, minkä vuoksi ne voivat olla liian massiivisia pikkupihoille. Vaihtoehtona voi olla itse rakennettu puinen istutusallas, joka vie vähemmän tilaa.

– Täytyy vain muistaa käyttää tarpeeksi paksua lautaa, jotta laatikko ei pullahda mullan painosta, sekä muistaa eristeet, kun puhutaan maanpinnan yläpuolella olevasta istutusalueesta.

Lue myös: Valitsetko kesäkukiksi hempeät dianat vai orvokit trendisävyssä? Listasimme kauneimmat kesäkukat pihalle ja parvekkeelle

5. Moni toivoo isoa terassia – pihasuunnittelija kehottaa harkitsemaan

Ison terassin voidaan ajatella olevan ratkaisu helppohoitoisuuteen. Pihasuunnittelija kehottaa kuitenkin rakentamaan terassin vain sen kokoiseksi kuin on oikeasti tarpeen, jotta pihalla ei ole turhaan tanssilavaa.

– On myös hyvä pitää mielessä kodin jälleenmyynti. Jos rivitalopihan rakentaa täyteen terassia, seuraava asukas ei välttämättä haluakaan sitä. Moni muuttaa kerrostalosta pientaloon juuri siksi, että halutaan piha, jolla on nurmialue, etenkin jos perheessä on pieniä lapsia.

Terasseja rakennetaan nyt sekä oikeasta puusta että komposiitista. Moni toivoo myös leveää terassilautaa, jolloin rakoja syntyy vähemmän.

– Budjetti on kuitenkin usein se, joka lopulta ratkaisee materiaalin.

6. Suurelle osalle pihoista istutetaan tietty havukasvi

Ikivihreät kasvit, kuten erilaiset havut, ovat mainio valinta suomalaiselle pihalle, sillä ne tuovat vehreyttä pihalle myös silloin, kun puissa tai pensaissa ei ole lehtiä. Jos lisäksi toivotaan näkösuojaa, on valintana useimmiten tuija.

Muita tyypillisiä pihoille toivottuja kasveja ovat esimerkiksi pionit, hortensiat, marjapensaat ja pienet puut.

– Menee aikalailla 50/50, halutaanko hyötykasveja. Niitä ei kannata hankkia, jos on vaarana, että omenat tai kirsikat mätänevät maahan ja houkuttelevat lintuja tai rottia. Jos ei halua hyötykasvia, mutta tahtoo pihalleen kauniin puun, suosittelen rusokirsikkaa, joka ei tee marjoja mutta kukkii kauniisti.

Pihasuunnittelija muistuttaa myös kerroksellisuudesta kasvivalintoja mietittäessä, jotta pihalle saadaan erilaisia tasoja, varjoa ja tuulensuojaa.

Rusokirsikka kukkii upeasti mutta ei tuota marjaa.

7. Kulkuväylät tehdään mieluiten kiveyksestä, jos budjetti sallii

Jos rahaa ei tarvitsisi pohtia, kiveys olisi etupihan ja kulkuväylien suosituin materiaali. Toiseksi tulisi asfaltti ja kolmanneksi hiekka, kuten kivituhka. Järjestys kääntyy kuitenkin pääalelleen, kun katsotaan budjettia.

– Itse suosittelen kiveystä ja keräisin vaikka pari vuotta rahaa, jotta se olisi mahdollista saada.

Toisin kuin asfaltti, jota ei saa halkeilun jälkeen korjattua ennalleen, kiveys on pitkäikäinen ratkaisu.

– Sitä on mahdollista korjailla ja esimerkiksi kiviä vaihtaa, jos niitä hajoaa vaikka roska-auton painosta.

8. Moni päätyy pensasaitaan – pihasuunnittelija suosittelee tiettyä lajiketta

Raja-aidaksi valitaan pienellä tontilla tyypillisesti joko puuaita, tuija-aita tai pensasaita.

– Pensasaita on suosituin siinä mielessä, että se on halvin. Ainoa pensasaita, jota itse suosittelen, on koristearonia. Se on kapea ja pystykasvuinen pensas, jolla on hieno vihreä väri sekä myös kaunis syysväritys.

Koristearonia-aita vaatii leikkausta kerran tai kaksi kesässä, mutta myös muut aitatyypit vaativat hoitoa. Puuaitaa pitää huoltomaalata säännöllisesti ja tuija-aitaa tulee suojata, leikata ja kastella reilusti.

Lue myös Kotilieden juttu: Hyvin hoidettu pensasaita on pihan komistus – onko valintasi leikattava pensasmuuri vai vapaasti kukkiva aidanne?

9. Nurmikkoa toivotaan 90 prosenttisesti ja tekonurmi kasvattaa suosiotaan

Vaikka pihoille rakennetaan isoja terasseja, lähes kaikki haluavat pihalleen yhä edes jonkin verran nurmikkoa. Nurmikko tuo pihalle vihreää väriä ja toimii mainiona leikkialueena lapsille.

Tekonurmi on kasvattanut viime aikoina suosiotaan.

– Nykyiset tekonurmet ovat laadukkaita ja oikeasti hyvännäköisiä. Tekonurmen etu on siinä, että sitä voi käyttää ympäri vuoden eikä se muutu mutapelloksi. Se on myös helppohoitoinen, koska tekonurmea ei tarvitse leikata. Toki tekonurmen hinta on vielä korkea.

10. Roikkuva pallotuoli on trendikaluste, pihasuunnittelija kertoo

Riippuvat pallotuolit näyttävät kivoilta, ja niissä on mukava rentoutua.

Jos mietitään yksittäistä kalustetta, eikä trampoliinia lasketa, roikkuvaa pallotuolia voi pitää Andersson-Brantbergin mukaan tämän hetken trendikalusteena.

– Siitä tykätään paljon, ja se toimii keinuna lapsillekin.

Myös erilaiset löhöilytuolit ovat suosittuja ja monikäyttöisiä.

– Toki ruokailuryhmä on monelle ehdoton, mutta usein voi käydä niin, että löhöilytuoleja tulee käytettyä enemmän kuin virallista ruokailupaikkaa. Niillä voi nauttia kahvit tai istua iltaa kavereiden kanssa.

X