Koti ja sisustus

Vitriini, jossa ei tosiaan pidetä kirkkaita juomalaseja! Sirkan, Eeva-Leenan ja 7 muun upeat vitriiniesineet

Vitriini on mainio huonekalu esineille, joiden toivoo näkyvän sekä itselle että muille. Katso, mitä muuta kuin juomalaseja suomalaiset vitriineissä säilyttävät.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock ja Annan lukijat

Vitriini voi tuoda olohuoneeseen väriä.

Vitriini on mainio huonekalu esineille, joiden toivoo näkyvän sekä itselle että muille. Katso, mitä muuta kuin juomalaseja suomalaiset vitriineissä säilyttävät.

Vitriini on täydellinen huonekalu esineiden säilytykseen. Lasioven taakse ei kerry pölyä kuten avohyllylle, mutta esineitä pääsee ihastelemaan toisin kuin silloin, jos ne ovat umpiovien takana piilossa.

Vitriineissä on totuttu säilyttämään esimerkiksi viinilaseja ja muita hienompia juomalaseja, mutta vitriinit eivät ole vain niitä varten. Pyysimme Annan Facebook-seuraajia jakamaan kuvia omista vitriineistään. Inspiroidu Sirkan, Eeva-Leenan ja seitsemän muun naisen kotoa löytyvistä vitriineistä ja katso, mitä kaikkea suomalaiset vitriineissään säilyttävätkään.

Vitriinistä löytyy Sirkan nukkekokoelma

Sirkka Leskelän vitriinikokonaisuus sisältää reilusti yli 200 matkamuistonukkea yli 100 maasta. Kokoelman ensimmäisen nuken – espanjalaisen flamencotanssijattaren – Sirkka sai vuonna 1967.

– Suurin osa nukeista on kälyni ja hänen miehensä matkoiltaan tuomia. Olen asettanut tiikkisen nimikyltin jokaisen maan kohdalle, ja seinällä on nastoitettu maailmankartta havainnollistamaan nukkejen kotipaikkaa, Sirkka kertoo.

Sirkan nukkekokoelman nuket ovat peräisin eri puolilta maapalloa.

Eeva-Leenan pinkki vitriini

Eeva-Leena Järven vitriini on pirteä väripilkku. Vitriinissä esillä olevat esineet ovat suurimmaksi osaksi antiikkia, ja osa esineistä on Eeva-Leenan mukaan harvinaisia.

– Vitriini on vanhempien peruja ja olen omalta osalta jatkanut keräilyä, Eeva-Leena kertoo.

Eeva-Leena on itse maalannut vitriininsä vaaleanpunaiseksi.

Caritan ruusuastiasto ansaitsee tulla nähdyksi

– Keräily lähti yhdestä ruusukupista, joka oli niin kaunis, että halusin niitä lisää, kertoo Carita Niemistö, jonka kahviastiastoa koristavat ruusut.

Astiat vitriinissä on kirpparilöytöjä ja useaa eri sarjaa. Kokoelma täydentyy aina, kun kohdalle sattuu erilainen, uusi kuppi.

– Viimeksi kupit olivat käytössä omissa häissäni, reilu vuosi sitten.

Caritan valkoinen vitriini on täynnä nostalgisia ruusukuvioisia astioita.

Tiina kerää vitriineihin koristekanoja ja -kukkoja

Tiina Doukas innostui kukko- ja kana-aiheisista tavaroista 9 vuotta sitten, kun taloon tuli oikea kukko, Urpo. Tiina on hankkinut koriste-esineitä ja vanhoja vitriinejä niitä varten sekä perinteisiltä kirpputoreilta että Facebook-kirppiksiltä. Myös ystävät ovat antaneet esineitä lahjaksi.

– Kukkoja on jo satoja, Tiina kertoo.

Osa Tiinan kukko-esineistä. Kuvassa vitriinin ovi on auki.

Vitriini on Marin modernin keittiön väripilkku

Vitriini toimii myös keittiössä – ja on keittiövalmistajien mukaan myös jälleen trendikäs. Kun Mari Jehkinen alkoi suunnitella uutta keittiötään, hän halusi sinne ehdottomasti metallirunkoisen vitriinin, joita hän oli nähnyt ulkomaalaisissa sisustuskuvissa. Vitriini teetettiin Marin keittiöön mittatilaustyönä.

– Keräilen tiettyjä suomalaisia astiasarjoja, ja halusin ne kauniisti esille. On Iittalaa, Arabiaa, Marimekkoa, Nuutajärveä ja Riihimäen lasia. Varsinkin värillinen lasi pääsee upeasti hohtamaan päivänvalossa vitriinissä. Suosikkini on keltainen Grapponia. Vitriini on myös käytännöllinen, kahvikupit ovat siinä suoraan kahvinkeittimen päällä, katseen tasolla, mutta pölyltä suojassa, Mari sanoo.

Vitriini keittiössä.
Vitriinillä saa keittiöön persoonallisuutta.

Eetun vitriini ylpeilee huimalla määrällä – taskulamppuja!

Kiti Koiviston 16-vuotias Eetu-poika keräilee taskulamppuja. Niitä on jo yli 200 kappaletta. Kitin mukaan keräily on alkanut jo vuosia sitten, ja muutenkin kaikki vanha tavara kiinnostaa Eetua.

Eetun lamppukokoelma. Kuvan julkaisuun on Eetun lupa.

Marittan vitriinistä löytyy enkeleitä ja munia

Maritta Laukkasen vitriinistä löytyy monenlaista koriste-esinettä. Eniten on enkeleitä. Niiden lisäksi on munia, niin sanottuja sormusrenkejä, keramiikkaa ja lasia. Esineet ovat pääosin kirppiksiltä hankittuja.

Kirjakokoelma pysyy säilössä Leenan vitriineissä

Valkoiset ne olla pitää, Leena Österdahl totesi hakiessaan hänen ja puolisonsa ensimmäiseen kotiin uusia kirjahyllyjä noin 30 vuotta sitten.

– Rakkaus kirjoihin juontuu lapsuudenkodistani. Vanhempani lukivat paljon ja hankkivat kirjoja kotiin. Kirjoja kertyy koko ajan lisää. Meille niitä on kertynyt seitsemisen sataa. Tila loppuu kesken sekä vitriinit, joita on jo parilla seinällä, Leena kertoo.

Vitriini toimii kirjojen säilytykseen hyvin.
– Uusi, avaamaton kirja tuoksuu lapsuuden joululta. Siksi otan kirjani aina mukaani, olkoon kotimme missä tahansa, Leena sanoo.

Merjan DIY-vitriini on tunnearvoesineiden koti

Merja Winstenin ja hänen miehensä kotona on useita vitriinejä. Keittiön puinen vitriini on miehen rakentama.

– Kotonamme on runsaasti keräilyesineitä ja muistoja menneiltä ajoilta. Niitä haluaa mielellään säilyttää siten, että ne näkyvät sekä itselle että muille, eivätkä pölyty, Merja kertoo.

Tämä vitriini on rakennettu itse.
Vitriinikaapeissa on lasiesineitä, joita käytetään harvoin, mutta joilla on tunnearvoa.
X