Koti ja sisustus

Tunnista arvokkaat vanhat maljakot – löytyykö kotoasi aarre?

Kuuluisan suunnittelijan signeeraama vanha maljakko on taide-esine, josta kannattaa pitää huolta. Listasimme 10 arvokasta maljakkoa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Johanna Jantunen, Kristiina Kurronen, Heli Hirvelä, Suvi Laine, Bukowskis

Kaj Franckin, Tapio Wirkkalan ja Gunnel Nymanin maljakot ovat design-klassikoita.

Kuuluisan suunnittelijan signeeraama vanha maljakko on taide-esine, josta kannattaa pitää huolta. Listasimme 10 arvokasta maljakkoa.

Arvokkaat vanhat maljakot ovat enemminkin taide-esineitä kuin käyttömaljakoita.

Tunnetun suomalaisen tehtaan valmistamasta, tunnetun suomalaisen taitelijan suunnittelemasta ja signeeraamasta maljakosta saa maksaa satoja tai jopa tuhansia euroja.

Tällaisia ovat Iittalan, Nuutajärven lasitehtaiden ja Riihimäen Lasin maljakot, joita ovat suunnitelleet muun muassa Tapio Wirkkala, Gunnel Nyman, Kaj Franck, Nanny Still ja Timo Sarpaneva.

Listasimme 10 suomalaista klassikkomaljakkoa, jotka ovat hinnaltaan arvokkaita.

Helena Tynell: Aurinkopullo

Aurinkopullo on suosittu keräilykohde.

Helena Tynellin vuonna 1963 suunniteltu Aurinkopullo oli Riihimäen Lasin tuotannossa vuosina 1964–74.

Aurinkopulloja valmistettiin neljässä koossa ja virallisesti kuudessa värissä: kirkkaana, keltaisena, vihreänä, sinisenä, ruskeana ja violettina. Sävymuunnoksia on kuitenkin lukemattomia.

Väri ja koko vaikuttavat Aurinkopullon hintaan. Hyvin harvinaiset, punaiset Aurinkopullot ovat kalleimpia.

Esimerkkihinta: 260 € (12 cm korkea) / Laatutavara.com

Lue myös: Hartaasti jonotettu Aurinkopullo toi kirpputori-innokkaalle pariskunnalle 1000 euroa voittoa – ”Sillä rahalla reissasimme Thaimaahan”

Nanny Still: Carnevaali

Nanny Stillin maljakot ovat leikkisiä, kuten kuvan Carnevaali-maljakko.

Nanny Stillin suunnittelemat arvokkaat vanhat maljakot ovat suosittuja keräilijöiden keskuudessa. Stillin Riihimäen Lasille vuonna 1961 suunnittelemasta Carnevaali-maljakkoa löytyy eri väreissä ja kahdessa muodossa.

Esimerkkihinta: 385 € / Design Aitta

Arvokkaat vanhat maljakot: Timo Sarpanevan Finlandia-maljakko

Timo Sarpanevan Finlandia-maljakko on väriltään vihertävän harmaa.

Timo Sarpanevan Iittalalle vuonna 1964 suunnittelemaan Finlandia-sarjaan kuuluu useita erilaisia maljakoita. Suurimmat versiot ovat arvokkaimpia.

Esimerkkihinta: 450 € / Lasikammari

Alvar Aalto: Aalto-vaasi eli Savoy-maljakko

Arvokkaat vanhat maljakot: Aalto-maljakko
Korkea Aalto-maljakon malli 3031 maksaa Lasikammarissa 450 euroa. Maljakon pohjassa on vähäisiä siirtelyn jälkiä.

Alvar Aalto suunnitteli Aalto-maljakon Karhula-Iittalan lasitehtaiden järjestämään suunnittelukilpailuun vuonna 1936. Kilpailusta napsahti voitto.

Aalto-maljakosta käytetään myös nimeä Savoy-maljakko. Lempinimi juontaa juurensa helsinkiläiseen Savoy-ravintolaan, jossa se koristi aikoinaan ravintolan jokaista pöytää, kertoo Kotiliesi.

Esimerkkihinta: Vuosina 1968-1974 tuotannossa ollut Aalto-maljakko, malli 3031: 450 € / Lasikammari

Vanhat, puumuottiin valetut Aalto-maljakot ovat reippaasti uudempia versioita arvokkaampia. Arvokkaimpien Aalto-maljakoiden alakulmat ovat pyöreitä ja pinta on eläväinen.

Alla olevan kuvan harvinaisesta Aalto-maljakosta maksettiin ennätyshinta 55 005 euroa Bukowskin huutokaupassa vuonna 2020.

Aalto- eli Savoy-maljakon malli 9751 on erittäin harvinainen ja arvokas. Bukowskin tietojen mukaan sen kullankeltaista sävyä ei tiedetä käytetyn muissa Aallon maljakoissa.

Gunnel Nymanin arvokkaat vanhat maljakot

Arvokkaat vanhat maljakot, Gunnel Nyman.
Gunnel Nymanin GN 16 ja GN 12 -maljakot ovat Nuutajärven tuotantoa.

Gunnel Nymanin 1940-luvulla Nuutajärven lasitehtaille suunnittelemat maljakot on puhallettu piikkimuottiin, joka antaa hänen lasiesineilleen tunnusomaisen piirteen.

Esimerkkihinta: pienempi maljakko 450 € ja suurempi 540 € / Lasikammari

Nanny Still: Saturnus

Saturnus-maljakon 13 senttimetriä korkea versio on useamman sadan euron arvoinen.

Lasitaiteilija Nanny Stillin Riihimäen Lasille suunnittelema Saturnus-maljakko on samaan aikaan sekä hauska ja elegantti. Maljakkoa löytyy kolmessa koossa ja kahdessa värissä: keltaisena ja violettina. Maljakot olivat tuotannossa vuosina 1961-1969.

Esimerkkihinta: 570 € (13 cm korkea) / Lasikammari

Tapio Wirkkala: Kantarelli-maljakko

Arvokkaat vanhat maljakot: kantarelli
Kantarelli-maljakon korkea versio on arvokas.

Tapio Wirkkalan Iittalalle vuonna 1947 suunnittelemasta Kantarelli-maljakosta on tullut yksi pohjoismaisen muotoilun ikoneista. Siitä on valmistettu eri kokoisia versioita.

Esimerkkihinta: 650 € (13 cm korkea maljakko) / Bisarri

Arvokkaat vanhat maljakot: Kaj Franck: Prisma

Prisma-taidelasimaljakko on väritykseltään upea.

Kaj Franckin Nuutajärven lasitehtaalle suunnittelemaa “Prisma” ei varsinaisesti ole maljakko vaan taide-esine. Maljakko on ollut tuotannossa vuosina 1954–1968, ja sitä löytyy eri kokoisina versioina. 22 senttimetriä korkea Prisma on hyvin arvokas.

Esimerkkihinta: 850 € (18,5 cm korkea) / Lasikammari

Timo Sarpaneva: Marcel

Marcel-maljakon suuri versio, jonka suuaukko on kahdeksikon muotoinen, on hyvin kallis.

Timo Sarpanevan Iittalalle suunnittelema Marcel-maljakko suunniteltiin Suomen presidentin virka-asuntoa Mäntyniemeä varten vuonna 1993. Iittalan tuotannossa se oli vuosina 1992–1998. Marcelista on kahta mallia (pyöreä suuaukko ja kahdeksikon muotoinen suuaukko) ja eri kokoja.

Esimerkkihinta: 850 € (31 cm korkea, kahdeksikon muotoisella suuaukolla) / Lasikammari

Gunnel Nyman: Calla

Calla-maljakko voi maksaa tuhansia euroja.

Gunnel Nymanin vuonna 1946 Riihimäen lasille suunnittelema Calla-maljakko on hyvin arvokas. Maljakon ulkopinta on käsinpuhallettua kirkkaanvihreää lasia ja sisäosa opaalia. Deko-lehdessä maljakon hinnan kerrotaan liikkuvaan 1000–2500 eurossa. Maljakosta on tehty eri kokoisia versioita.

Esimerkkihinta: 1000 € (korkeus 23,5 cm) / Bukowskis, 5900 € (korkeus 31 cm) / Bisarri

Arvokkaat vanhat maljakot eivät tykkää seisovasta vedestä

Jos omasta hyllystä löytyy arvokas signeerattu taidelasimaljakko, siitä kannatta pitää hyvää huolta. Säröt, naarmut ja samentuminen laskevat maljakon arvoa. Koska seisova vesi samentaa lasin väriä, arvokkaat vanhat maljakot eivät välttämättä ole kukkia varten.

– Esimerkiksi Tapio Wirkkalan Kantarelli-maljakkoon en laittaisi vettä seisomaan pitkäksi aikaa, vaikka kielot ovatkin siinä kauniita. Illalliskattauksen ajan maljakko voi vielä kestää, mutta jos vesi seisoo siinä pidempään, lasiin voi tulla raitoja ja harmautta, kertoo yrittäjä Gittan Kokko Lasikammarista.

Jos maljakossa on pitänyt kukkia tai se on jostain syystä likainen, se tulee pestä käsin joko tiski- tai pulloharjalla tai paljain sormin, mikäli lasi on hyvin herkkää.

– Kannattaa myös kokeilla, että vesi on kädenlämpöistä, sillä suuri lämpövaihtelu voi tehdä särön lasiin.

X