Ihmiset

Hartaasti jonotettu Aurinkopullo toi kirpputori-innokkaalle pariskunnalle 1000 euroa voittoa – ”Sillä rahalla reissasimme Thaimaahan”

Niko ja Riku löysivät rumankauniin lasipullon, ja tunne yllätti: tälle täytyy saada kaveri. Aurinkopullo saikin enemmän kavereita kuin olisi voinut uskoakaan.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Heli Hirvelä

Kirppisharrastus vei Nikon ja Rikun mukanaan.

Niko ja Riku löysivät rumankauniin lasipullon, ja tunne yllätti: tälle täytyy saada kaveri. Aurinkopullo saikin enemmän kavereita kuin olisi voinut uskoakaan.

Aurinkopullo on Helena Tynellin vuonna 1963 suunnittelema klassikko. Keräilijöiden himoitsemaa esinettä on valmistettu neljää kokoa ja montaa eri väriä.

Onpa ruma. Tai siis ainakin aika erikoisen näköinen esine. Niin floristi Niko Johansson, 37, ja raskaan kaluston rengasasentaja Riku Marttila, 37, tuumasivat, kun he Huutokauppakeisari-ohjelmaa katsoessaan törmäsivät ensimmäistä kertaa Aurinkopulloon.

Niko Johansson ja Riku Marttila kuvittelivat, etteivät olisi ns. keräilijätyyppiä. Sitten he törmäsivät Aurinkopulloihin.
Niko Johansson ja Riku Marttila kuvittelivat, etteivät olisi ns. keräilijätyyppiä. Sitten vastaan tuli Aurinkopullo.

Vähän myöhemmin porvoolaisella kirpputorilla vastaan tuli samaisesta pullosta edullisin versio: pienin ja väritön.

– Pakkohan se oli hankkia. Parin viikon kuluttua tuli tunne, että tuolle täytyy saada kaveri, Niko muistelee.

Ei aikaakaan, kun miehet jo alkoivat systemaattisesti metsästää Aurinkopulloja netistä ja kirppareilta. Nyt heidän kotonaan Helsingin Oulunkylässä on 25 pullon värikäs kokoelma. Postissa odottaa vielä yksi.

Pulloja säilytetään toistaiseksi makuuhuoneen tummassa piirongissa, mutta toiveissa olisi löytää vaalea vitriini, jossa niiden värit ja muodot pääsisivät oikeuksiinsa.

Juhlavuoden Aurinkopullo olikin hankalansininen

Erikoisin hankintareissu suuntautui kesällä 2018 Riihimäen lasitehtaalle, jossa tuli myyntiin suunnittelijan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kolmensadan kappaleen erä uusia Aurinkopulloja. Miehet joutuivat jonottamaan omaansa melkein kymmenen tuntia.

Riemu oli suuri, kun esine oli viimein heidän. Se päätyi kuitenkin kiertoon: uusi sävy, kirkas vaaleansininen, ei näyttänyt sopivan entisten värimaailmaan.

– Myimme sen keräilijälle ja saimme voittoa tuhat euroa. Sillä rahalla reissasimme Thaimaahan.

Vaikka kokoelma on jo varsin kattava, sydän pompahtaa edelleen, kun jossakin silmiin osuu Aurinkopullo. Hakusessa on vaalea turkoosi versio. Sellainen oli myynnissä netissä muutama vuosi sitten, mutta meni sivu suun. Se vähän kismittää vieläkin.

Myös kaikista kookkain, niin sanottu 4/4, versio houkuttelisi, mutta se on harvinainen ja hinta liikkuu tuhansissa.

Kirpputoreilla miehet kiertelevät harva se viikonloppu, ja lähes joka kerta mukaan tarttuu jotakin. Aina maku ei osu ihan yksiin. Riku haalii vanhoja maisematauluja ja vaikkapa Tauno Wirkkalan suunnittelemia Revontulet-maljoja, jotka eivät juuri miellytä Nikon silmää.

Sen sijaan Festivo-kynttilänjalkoja molemmat rakastavat, niitä heillä on 51 eri kokoista. Kivi-tuikkujakin on yli sata.

Suurta osaa hankinnoista säilytetään kaapeissa sanomalehtiin käärittynä. Miehet haaveilevat isommasta asunnosta, jossa kaikki kauniit esineet voisi asettaa esille.

– Vähän tosin pelottaa, että kodista tulee lasimuseo.

X