Mikki Hyryläinen leijasurffaa Hangossa.
Mikki Hyryläinen leijasurffaa Hangossa.
Matkailu

Hanko on Suomen paras surffikohde ympäri vuoden – myös kylpylä ja ravintolat houkuttelevat matkailijoita talvella

Mikki Hyryläinen muutti Hankoon, koska tuulisessa pikkukaupungissa voi harrastaa leijasurffausta ympäri vuoden. Kylpyläkaupungista on tullut muutenkin suosittu talvikohde.
Teksti: Susanne Särkkä Kuvat: Pekka Numminen

Tulliniemen autiolla rannalla käy vinha tuuli. Meri tyrskyää, ja pakkasta on pari astetta. Hankolaisen Mikki Hyryläisen mielestä on unelmasää. Hän pääsee surffaamaan.

Hyryläinen muutti Hankoon, koska se on Manner-Suomen tuulisin paikka. Palomiehenä ja ensihoitajana työskentelevä Hyryläinen alkoi harrastaa leijasurffausta 14-vuotiaana, pari vuotta myöhemmin hän innostui myös lainelautailusta.

Pääkaupungissa silloin asunut Hyryläinen vietti teini-ikäisestä lähtien suurimman osan vapaa-ajastaan Tulliniemen surffirannoilla. Puolisen vuotta sitten Hyryläinen osti talon Hangosta, vaikka työpaikka on edelleen Helsingissä.

– Tajusin, että voin yhtä hyvin käydä Hangosta käsin töissä. Minulla on päivystysvuorojen jälkeen pitkiä vapaita. Pääsen heti surffaamaan, kun tuuli on kohdallaan, Hyryläinen sanoo.

Hangossa voi leijasurffailla ja lainelautailla lähes ympäri vuoden. Meren jäätyessä tulee pakollinen tauko. Hankoniemen itäpuoli on Hyryläisen mukaan kuitenkin harvoin kunnolla jäässä, siksi Hanko on ollut kautta historian maamme talvisatama.

Leijasurffaus vaatii noin kuusi metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta, lainelautailu puolestaan sopivia aaltoja ja otollista tuulen suuntaa.

Kesällä ongelmana on se, että voi olla tyyntä parinkin viikon ajan. Syksyisin ja talvisin myrskyää usein, ja siksi ne ovat parasta surffaus- ja lainelautailusesonkia.

Surffausta harrastava hankolainen Mikki Hyryläinen jäälohkare sylissään.

Jäätkään eivät estä hankolaisen Mikki Hyryläisen surffiharrastusta. Meren jäätyessä leijasurffausta voi jatkaa luistimilla tai suksilla.

Surffaajan Hanko – ”Talvimyrsky Tulliniemessä saa aivan fiiliksiin”

Hyryläisen mukaan varusteet ovat nykyisin niin hyviä, että pakkassäällä jääkalikoiden keskelläkin pystyy hyvin surffaamaan. Viime vuonna hän surffasi kylmimmillään 13 asteen pakkasessa.

– Vasta-alkajalle tai edes vähän edistyneemmällekään en tosin suosittele sitä, koska siihen sisältyy riskejä. Nollan kieppeissä on vielä suhteellisen turvallista.

Hyryläisen mukaan olipa sää mikä tahansa, aloittelijan kannattaa opetella lajia kokeneiden opastamana.

– Kun on kytketty leijaan kymmenien metrien korkeuteen meren pinnasta, pitää tietää ja osata toimia.

Hyryläisen mukaan talvi on Hangossa muutoinkin kuin surffimielessä upeaa aikaa.

– Hiljaisuus ja karu luonto ovat tenhoavia, meren äärellä tai vesillä on ihan oma mystiikkansa. Talvimyrsky Tulliniemessä saa minut aivan fiiliksiin.

Meren jäätyessä leijasurffausta voi jatkaa luistimilla tai suksilla.

Hyryläinen muistuttaa, että erityisesti Hangossa pitää olla varovainen jäälle mennessä. Laivaliikenne hajottaa jäitä ja seurauksena on katalaa ahtojäätä. Kun niiden päälle sataa lunta, jää näyttää petollisesti siltä, että sinne voi mennä.

Pitsihuvila Hangossa.

Hanko tunnetaan pitsihuviloistaan.

Jotkut Hangon majoituspaikat ja ravintolat palvelevat myös talvella

Vielä muutama vuosi sitten Hanko oli lähes kuollut kesäkuukausien ulkopuolella. Jo ennen koronaa suomalaiset innostuivat kotimaanmatkailusta, ja osansa on saanut myös Hanko.

Kylpyläkaupunkiin tulee entistä enemmän turisteja myös talvella. Heitä varten Hankoon on syntynyt aikaisempaa enemmän ympäri vuoden avoinna olevia majoitus- ja ruokapaikkoja.

Valokuvaus- ja sisustusliikettä Hangossa yli 30 vuotta pyörittäneet Arja ja Väinö Järvilehto avasivat Villa Aurora -majatalon syksyllä 2020. Vartiovuoren kupeessa oleva 1800-luvun loppupuolella rakennettu Villa Aurora oli toiminut tätä ennen vuosikymmeniä vanhusten hoivakotina.

Järvilehdot remontoivat vanhasta huvilasta seitsemän huoneen aamiaismajoituspaikan, joka on avoinna ympäri vuoden.

– Hanko on nykyisin huomattavasti eläväisempi talvella kuin ennen, matkailijoita tulee paljon. Korona-aikaan myös moni vapaa-ajan asunnon Hangossa omistava on alkanut viettää täällä enemmän aikaa myös ei-sesonkina, sanoo Arja Järvilehto.

– Tämä näkyy erityisesti kivijalkakaupoissa ja ravintoloissa, joissa riittää nykyisin asiakkaita ympäri vuoden.

Hangon kylpylä Regatta Spa.

Regatta Span uima-altaalta on hienot näkymät merelle.

Hangon kylpylä ja ravintolat ovat talven vetonauloja

Yksi talvisen Hangon vetonaula on vuonna 2017 valmistunut, hotelli Regatan yhteydessä oleva kylpylä. Aikuiseen makuun suunnitellussa kylpylässä voi uida isossa altaassa ja nauttia valtavasta ikkunasta avautuvasta merimaisemasta sekä ottaa erilaisia hoitoja.

Kylpylä on avoinna talvikuukausina yleisölle muulloin paitsi lauantaisin, jolloin kello 14 alkaen sinne pääsevät vain hotelli Regatan asiakkaat ja kylpylän osakkaat.

Tuorein ravintolatulokas on loppusyksystä aloittanut viini- ja tapasbaari Nöjen Rata­kadulla. Aikaisemmin syksyllä Itäsatamassa avattiin Hanko Brewing Company. Pien­panimossa ja baarissa pääsee maistamaan paikan päällä tehtyjä oluita.

Bistro Elvan Bulevardilla on jo hyvä syy tulla Hankoon. Ruoka on erinomaista, hintataso kohtuullinen ja paikka viihtyisä.

Etenkin viikonloppuisin Hangon ravintolat voivat talvellakin olla niin suosittuja, että kannattaa tehdä pöytävaraus hyvissä ajoin.

Plagenin ranta, Hanko, talvella.

Plagenin rannalla on talvella tilaa ulkoilla.

Hangon siluettia talvella kallioilta käsin.

Kirkko ja vesitorni hallitsevat Hangon siluettia.

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 1/2022.

 

X