Matkailu

Talviloma kotimaassa – vielä ehdit näihin kahteen huippukohteeseen

Pohjolan talvi antaa komeat puitteet liikunnallista ja rentouttavaa lomaa kaipaavalle. Keräsimme hiihtolomakauden elämykselliset tärpit Saimaalta ja Pyhä-Luostolta.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius, Visit Pyhä-Luosto

Jääsaunan löylyihin pääsee Saimaan Sahanlahdessa.

Pohjolan talvi antaa komeat puitteet liikunnallista ja rentouttavaa lomaa kaipaavalle. Keräsimme hiihtolomakauden elämykselliset tärpit Saimaalta ja Pyhä-Luostolta.

Väylämerkki seisoo keskellä valkoista järveä ja rantakallioidenkin päällä on lumipeitto. Yleensä olen huristellut Saimaalla veneellä, nyt kiidän jään päällä sähköskootterilla. Suomalaisvalmisteinen eLyly ei säikäytä tienoon eläimiä metelillään, mutta kiihtyy yllättävän nopeasti. Se on kuin potkulauta, jossa pyörät on korvattu etusuksella ja telaketjuilla. Pienen ryhmämme oppaaksi on lähtenyt skootteriretkiä järjestävä Arto Keinänen.

Vaikka jään pinnalla voikin viilettää vauhdilla, Saimaa vaikuttaa olevan unessa. Ohitamme hiljaisia mökkisaaria, joiden laiturit köllöttelevät kuivalla maalla kesäsesonkia odottaen. Avaraa jääkenttää jatkuu silmänkantamattomiin.

Arto Keinäsen järjestämälle sähköskootteriretkelle pääsee Puumalassa 75 eurolla.
Arto Keinäsen järjestämälle sähköskootteriretkelle pääsee Puumalassa 75 eurolla. © Sanna Wallenius

Arto muistuttaa, että jään alla valmistaudutaan jo kevääseen. Saimaannorpat parittelevat usein helmi-maaliskuussa ja tekevät pesiä kinoksiin. Apukinoksia kolataan joka talvi vapaaehtoisten voimin, jotta vastasyntyneet kuutit olisivat suojassa kylmyydeltä ja pedoilta. Tammikuussa pesien kolausta kokeiltiin Puumalassa ensimmäisen kerran matkailijoille myytävänä retkenä.

Illalla jäiset elämykset jatkuvat, kun saavumme Sahanlahti Resortiin. Rannassa hohtava jääsauna on valmistunut vasta aamulla, mutta sisään kannetussa puukiukaassa loimottaa jo tuli. Kun istahdamme puisille lauteille ja viskomme löylyä, lämpötila jääkuution sisällä nousee 50–60 asteeseen. Höyry muuttaa jäätiilet läpikuultaviksi taideteoksiksi.

Löylyreissun jälkeen saunan ovi on jätettävä auki, jotta pakkasilma ehtii jäädyttää seinät uudelleen.

Miten perille? Junat kulkevat Mikkeliin, Imatralle ja Savonlinnaan, joista pääsee bussilla Puumalaan.

Linnansaaren kansallispuistoa voi tutkia luistellen. Välineitä vuokrataan Oravissa (Kiramontie 27).
Linnansaaren kansallispuistoa voi tutkia luistellen. Välineitä vuokrataan Oravissa (Kiramontie 27). © Sanna Wallenius
Pyhätunturin 51 euron päivälipulla pääsee laskemaan 15 rinteeseen.
Pyhätunturin 51 euron päivälipulla pääsee laskemaan 15 rinteeseen. © Sanna Wallenius

Talviloma kotimaassa: Pyhällä voi patikoida talvellakin

Pureva pakkasviima nipistelee poskia Pyhätunturin huipulla, mutta ei tule mieleenkään paeta kylmyyttä sisätiloihin. Alkuilta tarjoilee pastellisävyjä koko taivaan leveydeltä: vaaleanpunaista, lilaa ja hailakan sinistä. Paksu tykkylumi on muotoillut tunturin hissitolpista, kaiteista ja rakennuksista persoonallisia veistoksia, jotka näyttävät satukirjan sympaattisilta hahmoilta. Alla levittäytyy Pyhä-Luoston kansallispuisto, josta voi erottaa Noitatunturin ja Ukko-Luoston. Tunturin huipulle olen noussut kuusipaikkaisella PyhäExpress-hissillä.

Pyhätunturin rinteitä kehutaan usein Suomen parhaimmiksi, mutta on täällä tekemistä muillekin kuin laskettelijoille. Alueella on kaikkiaan 150 kilometriä hoidettuja latuja, joista 38 kilometrin mittainen reitti kulkee Pyhältä Luostolle. Takaisin päin ei tarvitse sivakoida, sillä keskusten välillä on bussiyhteys.

Tajukangas jääkiipeilyseinä
Tajukankaan pystysuora jääseinä näyttää hurjalta, mutta sopii kaikentasoisille kiipeilijöille. © Visit Pyhä-Luosto

Itse jätän sukset viikonloppureissulla testaamatta. Sen sijaan laskeudun kolmen kilometrin matkan alas tunturista Tajukankaalle. Sen hulppein nähtävyys on pystysuora jääkiipeilyseinä, joka näyttää upealta värikkäässä iltavalaistuksessa. Jääkiipeilyä voi testata oppaan johdolla turvallisissa olosuhteissa 97 euron hintaan. Varusteeksi kiipeilijät saavat turvavaljaat, kenkiin puettavat jääraudat sekä käsiinsä jäähakut.

Lumien sulaessa keväällä Pyhälle on palattava uudelleen, kun patikointireitti 220 metriä syvän Pyhätunturin Isokurun pohjalla jälleen avataan. Talvella Isokurun reitti on suljettu lumivyöryvaaran vuoksi.

Miten perille? Junalla pääsee Rovaniemelle tai Kemijärvelle, josta bussit liikennöivät Pyhä-Luoston alueelle. Myös Rovaniemen, Kittilän ja Kuusamon lentokentiltä on bussiyhteydet perille.

Koparan porosafarien hinnat aikuisille lähtevät 55 eurosta.
Koparan porosafarien hinnat aikuisille lähtevät 55 eurosta. © Sanna Wallenius

X