Muoti

Upein asu, jonka omistin nuorena! 15 ihanan kamalaa kuvaa suomalaisista teineistä ja ”aikuisista” 1986–2000

Muoti muuttuu, mutta parhaimmillaanhan se oli omassa nuoruudessa. Oletko samaa mieltä? Todistamme sen kuvilla eletystä elämästä.

Teksti:
Annan Toimitus

1980-luvun muoti heijasteli aikakauden tv:ssä nähtyä.

Muoti muuttuu, mutta parhaimmillaanhan se oli omassa nuoruudessa. Oletko samaa mieltä? Todistamme sen kuvilla eletystä elämästä.

Mitä ajattelimme, kun pukeuduimme 1980-luvun muotiin? Sitä, että enemmän on enemmän. Logot olivat isoja, olkalinjat leveitä ja väripaletit mahtipontisia.

1990-luvun taitteessa nuoruuttaan eläneet kyllä tietävät, mitä perua olivat viime kesien trendikkäät rikkinäiset farkunpolvet.

Muistele omaa nuoruustyyliäsi näiden naisten kuvamuistojen siivillä. Oliko sinulla patellavyö, hiihtohaalari tai lehmäkuosia?

1980-luku: Muotivaikutteita musavideoilta

”Himoksella noin 1986. Ainoa sallittu päähine oli neulepanta (mieluiten Husky tai Busnel). Hiihtovaatteissa enemmän oli enemmän, sekä värin että toppausten suhteen.”

 

”Vuodelta 1987. Ekassa kuukausipalkkaisessa työssä oli viimeinkin varaa ostaa vaatteita. Värikkäillä asusteilla lienen tavoitellut jonkinlaista taiteilijalookia.”

 

”Hiihtotyyliä ei turhaan tuhottu pipolla, vaan (permis)kiharat saivat hulmuta vapaasti Rukan rinteillä ehkä 1987.”

 

”Vuonna 1988. Olin 14-vuotias. Kesätyyliin kuuluivat leveät mutta lyhyet paidat ja isot muovikorvikset. Kampauksen piti olla pöyhkeä, mahdollisimman iso.”

 

”Aiya Napa, Kypros 1988. Tämä oli aikaa, jolloin Miami Vice pyöri telkkarissa ja katsottiin Music Televisionin (MTV:n) musavideoita.

Luulimme, että on tosi cool pukeutua rantakohteista ostettuihin halpoihin T-paitoihin, joihin oli painettu muotibrändin logo jättikirjaimilla.”

 

”Lähdössä Tukholmasta 1988, 14-vuotiaana. Leveä patellavyö oli must! Minulla oli niitä useampi. Tässä oli erityisen hieno yksityiskohta takana.”

 

”1989 pyrin kai hankkimaan uskottavuutta aloittelevana toimittajana pukeutumalla poplariin. Jalassa tuolloin muodikkaat korkeavyötäröiset farkut.”

 

1990-luku ja millennium: ”Ei ollut kauppoja, joista noin vain löytyy Okej’n starojen vaatteita”

”Luonnollisesti reikiintyneet farkut olivat cool jo vuonna 1990.”

 

”Kesällä 1990 pääsin ekalle etelänlomalle Benidormiin. Olin 16. Käytin pyöräilyhousuja koko kesän. Ja pyöreitä hippimallisia aurinkolaseja.”

 

”Vuonna 1990 farkku oli in. Farkkutakki kuului asuun, jonka toinen osa oli kapea lyhyt hame.”

 

”Keväällä 1991 tyyli-idoli oli Madonna, ja vaatteet hankittiin kirppikseltä tai mummolan ullakolta. Jakku on pelastusarmeijan kirppikseltä, musta mokkahame on äidin vanha 70-luvulta. Vaalean pitsipaidan olin itse ommellut.

Siihen aikaan ei ollut vaatekauppoja, joista olisi noin vain löytynyt samanlaisia vaatteita, joita staroilla oli päällään Suosikin ja Okej’n kuvissa.”

 

”Ollaan lähdössä ystävättären kanssa Dean Martin Boozing Societyyn. Lehmämekko vuodelta 1996 ylitti juuri ja juuri vesirajan.”

 

”Ysärikuvassa vuodelta 1997 näkyvät aikakauden merkit: kynitty tukka ja minikokoiset aurinkolasit, mieluiten sinisellä peililasilla. Kaulassa oli usein pikkuhuivi, jonka taisin kuvitella lisäävän ’aikuismaista’ lookia.”

 

”Olemme sydänystävän kanssa etkoilla lapsuudenkodissa ja lähdössä entisen kotikaupungin yöhön 2000-luvun alkupuolella. Kevään kunniaksi on puettu päälle punaista ja anilliinia.”

 

”Vuosi oli 2000. Spagettiolkaimet uhmasivat tekorusketusrajoja. Keinonahkahousuissa oli bootcut-lahkeet. Itte tein.”

Lue myös: Tennarit ja musta asu tavaramerkkeinä – näin saat tyylin toimimaan!

X