Hanna Brotherus kertoo tällä hetkellä ylläpitävänsä rutiineja.
Työ ja raha

”Hiljaisuus ja luonto ympärillä rauhoittavat” – tältä näyttävät Hanna Brotheruksen, Jutta Larmin ja muiden julkkisten etätyöpisteet

Pyysimme julkisuudesta tunnettuja henkilöitä kertomaan, miten he tekevät töitä kotioloissa. Katso, miltä Hanna Brotheruksen, Jutta Larmin, Saana Akiolan ja Anna Perhon etätyöpisteet näyttävät.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: OM-arkisto, Hanna Brotheruksen, Jutta Larmin, Anna Perhon ja Saana Akiolan kotialbumit

Etätöiden tekeminen koskettaa tällä hetkellä monia suomalaisia. Pyysimme neljää julkisuuden henkilöä kirjoittamaan ajatuksiaan kotona työskentelemisestä.

Koreografi Hanna Brotherus: ”Pidän kiinni rutiineistani”

Hanna Brotherus tekee töitä mökiltä käsin.

Koreografi Hanna Brotherus kertoo työskentelevänsä tällä hetkellä mökillään luonnon helmassa.

”Teen töitä mökillä. Hiljaisuus ja luonto ympärillä rauhoittavat ja poistavat hämmennystä maailman ollessa oudossa asennossa.

Tällä hetkellä pidän kiinni rutiineistani: joogaan ja käyn metsälenkeillä. Vihdoin ehdin myös lukea, ja sain jopa järjestettyä vuosia laatikoissa lojuneet valokuvat.

Tahdon uskoa, että raju maailmantilanne tuo lopulta mukanaan myös paljon hyviä maininkeja. Oleellinen kirkastuu.”

Lue myös: Koreografi Hanna Brotherus suurten elämänmuutosten jälkeen: ”Uskoni rakkauteen on loputon”

Muutosvalmentaja Anna Perho: ”Optimistina ajattelen, että tästä seuraa jotain hyvääkin”

Anna Perholle kotona työskentely on tuttua puuhaa.

Anna Perho kertoo kotona työskentelemisen olevan hänelle tuttua hommaa. Muutosvalmentaja kertoo noudattavansa päivisin samoja rutiineja kuin tavallisestikin.

”Etätyöskentely on enemmän kuin tuttua, koska minulla on aina ollut työhuone kotona. Yleisin työasuni onkin fleeceaamutakki, ja läheisin työystäväni on koira. Työilmapiiri on kuitenkin muuttunut merkittävästi hälyisämmäksi, kun mies ja yo-kirjoitukset päättänyt lapsi ovat kotona. Hermoillehan se käy.

Herään vähän myöhemmin kuin tavallisesti, mutta sen jälkeen teen samoja asioita kuin muutenkin: ensin liikkumaan, sitten kirjoittamaan. Arjen kohokohta on päivällisen kokkaaminen. Vaikka tekisin vain nuudeleita, tekemiseen paneutuminen on rentouttavaa.

Minulle kotona työskentely on sinänsä työnteon tehokkain muoto. Keskeytykset ovat minimissä, työssäni tärkeä käsikirjasto jatkuvasti läsnä, eikä aikaa menee mihinkään turhaan. Päivän sisällön saa keksiä itse, ja Herra Ylppöä mukaillen ikinä ei ole tylsää.

Huono puoli on se, että nyt kotona työskentelyyn sekoittuu myös arkivapaata. Suuri osa työstäni on livepuhumista ja -valmennusta, joka on nyt käytännössä kielletty. Koronan myötä minulta, kuten lukemattomilta muiltakin yrittäjiltä, katosi merkittävä määrä vuosituloista.

Valan tehneenä optimistina ajattelen, että tästä seuraa jotain hyvääkin. Kehitän parhaillaan pää jäässä digituotteita, joilla voisin korvata edes osittain nyt menettämiäni tuloja. Tämä kehitystyö olisi pitänyt tehdä aikaa sitten – pakko on jälleen paras muusa.”

Anna Perho kertoo pystyvänsä työskentelemään kotona paremmin.

Anna Perho uskoo, että haastavasta tilanteesta seuraa vielä jotain hyvääkin.

Lue myös: Puheliaskin voi olla introvertti – Anna Perho ymmärsi temperamenttinsa vasta 45-vuotiaana: ”Jos elämä on liian sosiaalista, alan vältellä perheenjäseniäni”

Hyvinvointivalmentaja Jutta Larm: ”Olisi tärkeää, että ihmiset pitäisivät omasta terveydestään hyvää huolta”

Koti on Jutta Larmin mukaan hyvä paikka treenata.

Jutta Larm kannustaa kaikkia pitämään huolta hyvinvoinnista myös kotioloissa.

”Me siirryimme jo viime viikolla etätöihin. Kaikki palaverit onnistuvat hyvin etänä. Olenkin miettinyt, onko jatkuva reissaaminen ollut sittenkään tarpeellista.

Työtilanteeni on todella kiireinen. FitFarm työllistää minua enemmän kuin kymmenen vuoden aikana koskaan. Ihmiset eivät mene enää kuntosaleille eivätkä jumppaan, joten meidän kotireeniohjeemme tulevat tarpeeseen. Minulle on tärkeää, että voin tehdä nyt jotain merkityksellistä työkseni, ja tämä on juuri sitä. Kotona vaihdan päivän mittaan paikkaa useamman kerran. Myönnän välillä tekeväni töitä myös hieman huonossa asennossa nojatuolissa.

Olen todella huolissani ihmisten terveyden lisäksi maamme taloudesta. Moni yrittäjäkin on todella vaikeassa tilanteessa.

Olisi tosi tärkeää, että ihmiset pitäisivät omasta terveydestään nyt erityisen hyvää huolta. Ulkoilemalla ja  kotona jumppaamalla saa hyviä tuloksia aikaan. Mielenkiintoinen asia on myös se, että ihmiset tuntuvat nyt syövän mitä sattuu. Myös meillä on ollut normaalia enemmän herkkuja tarjolla kotona. Uskon ihmisten alkavan kevään tullen miettimään myös ruokavalion merkitystä. Pysytään terveenä!”

Lue myös: Seura: Hyvinvointivalmentaja Jutta Larm ei enää heristele sormiaan muutamalle ylimääräiselle kilolle – yhtä asiaa hän ei kuitenkaan siedä

Tanssiopettaja Saana Akiola: ”Tanssimalla huolet saisi normaalisti siirrettyä hetkeksi syrjään”

Saana Akiola on joutunut pohtimaan, kuinka jatkaa töitään kotoa käsin.

Tanssinopettajana Saana Akiola on joutunut pohtimaan, miten voi jatkaa töitään tavalliseen tapaansa kotoa käsin.

”Tanssinopettajana etätyöt tuntuvat todella haastavalta, koska normaalitöitä ei pysty mitenkään kotoa käsin tekemään. Onneksi nykyaika ja sen tuomat monet mahdollisuudet auttavat tässäkin tilanteessa.

Itselläni on koko ajan huolena se, että miten pystyisin töitä edes jollain tasolla jatkamaan. Tanssimalla monet huolet saisi normaalisti siirrettyä edes hetkeksi syrjään.

Minulla on yksi kouluikäinen lapsi ja lupasin, että aina kun Mila tekee koulutehtäviä, itse teen lihaskuntotreeniä tai venyttelyä. Siinä menee aina aamupäivä kivasti. Sen jälkeen syödään lounasta ja mennään ulkoilemaan. Päivän mittaan yritän löytää hetkiä, jolloin saan suunniteltua oppilaille videomateriaaleja ja vastailtua sähköposteihin.

Minulla on lapset vuoroviikoin, joten menen nämä viikot lasten ehdoilla ja hoidan enemmän työasioita omilla viikoillani. Esimerkiksi tanssivideoiden kuvaaminen on nyt melko mahdotonta. Siksi kuvailen videoita, kun olen yksin.

Sanomattakin on selvää, että kaikille taidealan yrittäjille tilanne on tosi surullinen. Onneksi kollegoiden tuki on ollut mahtavaa ja kaikki tukevat toistensa toimintaa. Hyvää tässä on se, ettei lasten kotona oleminen tuota ongelmia, ja saan myös olla heidän kanssaan todella paljon. Se on tietenkin ihan parasta!”

Lue myös:  Mononukleoosi opetti TTK-opettaja Saana Akiolalle, että terveydellä ei pidä leikkiä: ”Jouduin käymään todella syvissä vesissä paitsi fyysisesti myös henkisesti”

Kotioloissa Saana on kuvannut opetusmateriaalia oppilaitansa varten.

Saana on kuvanut videomateriaalia tanssituntejansa varten.

Saana Akiolan mukaan kollgoiden tuki on ollut kaikki kaikessa.

Tanssii tähtien kanssa -tähtiopettajana tunnettu Saana Akiolan mukaan kollegoiden tuki on ollut nyt kaikki kaikessa.

Lue myös: 

Krista Kosonen, Maria Ohisalo, Minna Huotilainen ja muut menestyvät naiset paljastavat omat idolinsa: ”Sellaisen elämänasenteen haluan itsekin omaksua”

Mitä lukea juuri nyt? Anna Puu, Hannu-Pekka Björkman ja Jone Nikula paljastavat lempikirjansa

Kari Heiskanen, Katariina Kaitue ja muut julkkikset esittelivät kotinsa kirjahyllyn – arvaatko, mikä kuva on kenenkin kodista?

X