Työ ja raha

Näin menestyt työelämässä – 5 helppoa ohjetta verkostoitumiseen

Teksti:
Anna.fi

Hyvät verkostot merkitsevät kovaa valuuttaa työelämässä. Mutta miten sellaiset luodaan? Keräsimme tärkeimmät vinkit.

Verkostoituminen

1. Kysele reippaasti

Parhaat kontaktit luot, kun olet utelias uudesta keskustelukumppanistasi ja rupattelet hänestä, et säätilasta. Kysy hänen työstään, mutta myös harrastuksistaan.

Varo tätä: Liian uteliaaksi ei kannata heittäytyä ensitapaamisella. Yksityiselämän urkkimisen kohdalla kulkee raja, jota ei pidä ylittää. Jos juttukaverisi ottaa parisuhteensa ja lapsensa ensitapaamisella puheeksi, niistä voi rupatella. Muuten ei kannata niistä udella.

2. Kerro itsestäsi

Keskustelu on parhaimmillaan, kun se on vastavuoroista eikä tiukkaa tenttimistä. Siksi se sujuu sulavimmin, jos kumpikin paljastaa itsestään jotakin. Hyviä keskustelunaloituksia on esimerkiksi kertoa, miksi on tilaisuudessa.

Varo tätä: Vaikka keskustelukumppanisi olisi hyvä kuuntelija, älä aloita tilittämistä. Verkostoituminen on tuttavuuden aloitus, ei sielujen sopukoiden suursiivous.

3. Pidä verkostoitumisvälineet kunnossa

Varaa puntti käyntikortteja käsilaukun sivutaskuun, jossa ne ovat helposti löydettävissä. Hanki ne siistinä pitävä kotelo, sillä koirankorvaisia on nolo jakaa. Voit myös pyytää uusia tuttavuuksiasi LinkedIn-verkostoon.

Varo tätä: Facebook-kaveruus kuuluu vapaa-aikaan, ei uraverkostoitumiseen. Moni tulkitsee ystäväpyynnön tungetteluna.

4. Ole aidosti kiinnostunut

Verkostoitumisen olennaisin päämäärä on tutustua uusiin ihmisiin. Sen edellytys on aito kiinnostus. Feikkaaminen ei tule kyseeseen. Tekohymy paljastuu aina.

Varo tätä: Älä yritä verkostoitua vain sellaisten ihmisten kanssa, jotka voivat edistää uraasi. Aika kuluu nopeasti ja eilen väheksymäsi assistentti on huomisen päättäjä.

5. Toivota muut tervetulleiksi

Omista tuttavista ei kannata olla mustasukkainen. Esittele ihmisiä toisilleen ja vedä tilaisuuden yksinäiset mukaan keskusteluun.

Varo tätä: Myös kehon viesti on tärkeä. Jos käännät selkäsi tai tiivistät keskustelurinkiänne liikaa, et viestitä uusia ihmisiä tervetulleeksi seurueeseenne jutustelemaan.

Lue myös:

Urahoroskooppi 2015 – Millainen olet töissä tähtimerkkisi mukaan?

Teksti: Mirva Saukkola
Kuvat: Colourbox.com

X