Viihde

Anna 60 vuotta – näyttely kokoaa yhteen Anna-lehden ikonisia kansia eri vuosikymmeniltä

Anna-lehden 60-vuotisjuhlanäyttely avaa näkymiä lehden ja naiskuvan historiaan.

Teksti:
Kaisa Uusitalo
Kuvat:
Annan toimitus

Tervetuloa Annan kansikuvanäyttelyyn!

Anna-lehden 60-vuotisjuhlanäyttely avaa näkymiä lehden ja naiskuvan historiaan.

Suomen suurin naisten viikkolehti Anna juhlii kuluvana vuonna 60-vuotissyntymäpäiväänsä. Juhla huipentuu näyttelyyn, jossa on esillä kokoelma Anna-lehden kansikuvia vuosien varrelta.

Näyttely on Helsingissä Pikku-Finlandiassa, ja sinne on vapaa pääsy. Kannet on valinnut Annan nykyinen toimitus.

Kannet vievät aikamatkalle

Millä perusteella juuri nämä kannet valittiin tuhansista vaihtoehdoista, Annan päätoimittaja Emma Koivula?

– Näyttelyyn valittiin kansia, jotka kertovat jotakin olennaista lehden maailmasta ja ympäröivästä maailmasta. Kuvien ja kansitekstien kautta paljastuu, miten lehden kohderyhmää on kulloisenakin aikana pyritty puhuttelemaan, Koivula sanoo.

Pikku-Finlandiassa onkin joulukuun ajan esillä kokoelma kiinnostavaa naiskuvan historiaa ja eri vuosikymmenten trendejä. Näyttelyssä ihastuttavat muun muassa 1960-luvun huikeat muotikuvat, 1980-luvun julkkiskannet ja 2000-luvun suunnannäyttäjien yhteiskuva.

Kaikkien kansien kuvaajat eivät ole tiedossa, mutta esillä olevia kansia ovat kuvanneet ainakin Kari Hautala, Ari Heinonen, Kristiina Kurronen, Jukka Kuusisto, Jukka Pakarinen ja Urpo Rouhiainen.

Tyylit ja tekstit ovat vuosien mittaan vaihdelleet, mutta löytääkö päätoimittaja kansista jotain yhteistä tekijää?

– Kansissa on menty äärestä toiseen. 1960-luvulla kuvana saattoi olla pelkästään abstrakti avaruusteema, ja 2000-luvulla kansiteksteillä on vähintään yhtä suuri merkitys kuin kuvalla. Aina kannesta on kuitenkin pyritty tekemään mahdollisimman houkutteleva!

Mikä on päätoimittajan oma suosikki näyttelyyn valituista kansista?

– Hieno muotikansi vuodelta 1965. Kansikuva lähes täysin ilman tekstejä on nykyvinkkelistä katsottuna uskomattoman rohkea teko, ja lopputuloksen taiteellisuus pysäyttää.

X