Julkkikset

Lenita Airisto ei ole koskaan heittänyt yhtäkään vaatetta roskiin – tyyli-ikoniksi noussut liikenainen on käyttänyt vuosikymmeniä samoja vaatteita

Lenita Airisto ei ole koskaan heittänyt vaatteita roskiin. Monitoiminainen panostaa aina laatuun ja arvostaa suomalaista designia. Taustalla vaikuttaa rakas lapsuusmuisto.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Om-Arkisto, Tori

Lenita Airisto panostaa laatuun, ei määrään.

Lenita Airisto ei ole koskaan heittänyt vaatteita roskiin. Monitoiminainen panostaa aina laatuun ja arvostaa suomalaista designia. Taustalla vaikuttaa rakas lapsuusmuisto.

Kun Lenita Airisto, 82, oli vasta 8-vuotias tyttö, hänen äitinsä päätti hankkia perheen kuopukselle ihka ensimmäisen, aivan upouuden vaatteen, jonka Lenita saisi ikiomaksi. Sota oli loppunut vasta vuotta aiemmin, ja kaikki oli yhä säännösteltyä.

– Meillä vaatteet menivät ensin äidiltä vanhimmalle sisarelle, siitä keskimmäiselle ja sitten vasta minulle, Lenita kertoo.

Mutta nyt äiti teki poikkeuksen.

– Siihen aikaan ei saanut ostettua edes maitoa ilman ostokuponkia. Uuteen vaatteeseen kului yksi kortti kokonaan tyhjäksi. Mutta äitini tajusi, että tämä oli tärkeä juttu, Lenita muistelee.

Niinpä he jonottivat Helsingin Uudenmaankadulla aamuvarhaisesta alkaen, huomattavasti ennen kukonlaulun hetkeä. Kulmassa oli Suveka-niminen kangaskauppa, josta pieni Lenita sai valita mieluisensa vaatteen.

Punainen, väljä neulepusero kiinnitti pienen tytön huomion heti. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

–  Se oli tummanpunainen, karstattu, pörröinen jumpperi. Panin sen ensimmäiseksi seinälle roikkumaan henkarissa ja vain katselin sitä. Neule käytettiin aivan loppuun asti.

Lenita Airisto
Punainen on yksi Lenita lempiväreistä, eikä ihme: punainen jumpperi oli Lenitan ensimmäinen oma vaate, jonka hän sai valita pikkutyttönä itselleen. 

Lenita oli 17-vuotias, kun hän voitti Suomen Neito -kilpailun vuonna 1954.  Silloin hänelle annettiin edustustehtäviä varten matkapuvusto, joka sisälsi pelkkiä uusia vaatteita. Se oli vähään tottuneelle, lähes 10 vuotta sitten viimeksi uuden vaatteen saaneelle Lenitalle hämmentävä hetki.

– Ei se materia ollut kuitenkaan tärkeintä. Mutta sitä osaa arvostaa ja iloita aivan eri tavoin nykyäänkin sitä, että asiat ovat niin hyvin nykypäivänä.

”Äidiltä opin, että kodin ulkopuolelle ei poistuta ilman, että asu, meikki ja kampaus ovat kunnossa.”  – Lenita Airisto Annassa vuonna 2017

Vaatteet kiertoon, ei roskiin

Liikenainen, toimittaja, tietokirjailija ja tyyli-ikoni Lenita Airisto ei ole eläessään heittänyt yhtäkään omistamaansa vaatetta roskakoriin.

– Olen laittanut vaatteet aina kiertoon. Enkä osta lainkaan lumppua! En osta vaatteita, joita epäinhimillisissä oloissa olevat köyhät naiset ovat tehneet huonolla palkalla. En välttämättä voi yksin muuttaa maailmaa, mutta voin olla kannattamatta sellaista toimintaa, Lenita toteaa.

”En osta vaatteita, joita epäinhimillisissä oloissa olevat köyhät naiset ovat tehneet huonolla palkalla.”

Lenita kertoo arvostavansa laadukkaita materiaaleja, kotimaista käsityötä ja suunnittelijoita.

– Kun ostan laadukkaita vaatteita, ne myös kestävät. Enkä nyt puhu vuosista, vaan vuosikymmenistä!

Lenita myös kokee säästäneensä pitkän pennin ostamalla vain laatua.

– Laatuun panostaminen tulee todella edulliseksi monen käyttökerran kautta.

Lenita Airisto
Kaunis elämä -ohjelmassakin nähty Lenita panostaa vaatteissaan laatuun. – Käytän mustan lisäksi todella paljon valkoista ja punaista, kesällä keltaista ja liilaa, Lenita kertoo.

Tyyli-ikoniksi tituleerattu Lenita ei kuitenkaan lähde neuvomaan, mitä jokaisen suomalaisen vaatekaapista tulisi löytyä.

– Mielestäni ei ole muodikasta, että kaikki pukeutuvat samalla lailla – jokainen pukeutuu oman elämänpiirinsä mukaan: missä käy töissä ja miten viettää vapaa-aikansa.

Lenita Airisto käyttää korkokenkiä, jotka huomataan

Kauniita vaatteita arvostava monitoiminainen on tottunut käyttämään korkokenkiä sekä arkena että työssään. Suomalaisen suunnittelijan Minna Parikan legendaariset  Raquel- ja Jodie -sydänkorkokengät ovat Lenitan ehdottomia suosikkeja.

– Rakastan Minnan kenkiä! Ne ovat niin hienoja – niissä on aina jotain erikoista ja ne herättävät huomiota, missä tahansa kuljenkin. Ne ovat hyvät jalassa ja niissä on sopiva korko, Lenita sanoo.

Lenita Airisto
Lenita Airisto juonsi alkukesästä yhdessä Maryam Razavin kanssa Tori.fin kierrätystapahtumaa. Jalkaansa Lenita oli valinnut jälleen Minna Parikan sydänkorkokengät.

Lenitan mukaan on erityisen tärkeää, että kengät ovat mukavat jalassa.

– Nykyään käytän paljon myös lenkkareita. Etenkin Niken Vapormax lenkkareita, joissa on ilmakuplia pohjassa. Niillä voin kävellä 10 kilometriä, eikä tunnu missään.

Lopuksi Lenita summaa asiat, joita hän arvostaa: laatu, mukavuus ja kauneus.

– Kauneus on asia, joka saa meidät liikkeelle. Vinkkini suomalaiselle naiselle on, että nauti kauneudestasi! Meissä on kauneutta alusta loppuun asti, iästä riippumatta.

Juttua muokattu 13.9. klo 15:25. Lisätty sitaattiin kohta: ”Enkä nyt puhu vuosista, vaan vuosikymmenistä!”

Lue myös:

Lenita Airisto: ”Naisen ei tarvitse yrittää miellyttää miestä”

Maryam Razavin kierrätysvinkit – nämä vaatteet ja asusteet kannattaa ehdottomasti ostaa käytettyinä

Seura: Lenita Airisto välttää epäinhimillisissä olosuhteissa tehtyjä vaatteita: ”En voi sillä muuttaa maailmaa, mutta minun ei tarvitse kannattaa sitä”

X